Nyheter

‘Hadde regnet med støtte’

Partikolleger lovet ryggdekning. Det Inger Lise Hansen fikk, var tekstmeldinger under bordet.

– Jeg har fått mange klapp på skulderen og mange forsikringer om at hvis jeg tok initiativet, så skulle folk støtte meg. Så sitter jeg i møter og opplever at folk er fullstendig tause. I stedet kunne de sende meg tekstmeldinger der det sto at jeg er tøff, og at de var stolte av meg, sa den avtroppende KrF-nestlederen i TV2-programmet TRUDE/ onsdag kveld.

En til tider tydelig beveget Inger Lise Hansen fortalte om sine erfaringer som nestleder i partiet.

LES MER: KrF-Hansen: Jeg er skuffet

«Krympet». Hansen fortalte intervjuer Trude Teige om en nestledertilværelse der hun opplevde at hennes autoritet som nestleder ble undergravd. Flere ganger har hun følt seg «krympet» og frosset ut. Det startet ifølge Hansen samme dag som hun ble valgt. Partileder Dagfinn Høybråten ba henne trekke intervjuer der hun gav uttrykk for sin personlige støtte til den eksisterende partnerskapsloven – fordi hun nå var blitt nestleder. Dette opplevde Hansen som svært provoserende.

– Skulle selvbildet mitt vært bestemt av de episodene jeg har hatt i partiet, ville jeg åpenbart følt meg ganske ubetydelig og uviktig. Men ingen kan ta fra meg min selvrespekt, sa Hansen.

LES MER: Komitéleder: Hansen ville ikke blitt valgt av landsmøtet

– Fikk ikke ordet. Hun reagerer sterkt på at hun som nestleder i partiet - og ikke stortingsrepresentant – ble sendt på gangen i ett av møtene i stortingsgruppen.

– Jeg følte at jeg ble satt på gangen på bakgrunn av det jeg sto for. Som nyvalgt nestleder i en alder av 25 år, blir du ikke begeistret og glad av det, sa Hansen.

– Jeg er gjennomgående blitt kalt en observatør i stortingsgruppen, sa Hansen. Hun sa at det verste var at hun ikke fikk lov til å bli med på strategiseminaret i stortingsgruppa etter valget i 2009.

Følte seg liten. Uken etter at hun sto fram i Det Nye i tekst og store bilder hadde Hansen det tungt.

– Jeg har aldri følt meg så liten som da. Det var tungt å gå på bussen og på butikken, men det tyngste var i partisammenhenger der jeg opplevde at folk ikke orket å forholde seg til meg. Det var som om jeg ikke var der, at jeg var nesten gjennomsiktig, fortalte Hansen.

Hun sier hun klarerte med Høybråten at hun skulle stille opp i Det Nye. Han sa da ifølge henne at dette bare var positivt. Hun presiserer at Høybråten ikke hadde ansvaret for uttalelser eller påkledning i intervjuet.

– Men jeg hadde regnet med mer støtte etter at intervjuet kom på trykk og da VG lagde storm i et vannglass, sa Hansen.

Partikultur. Hun fortalte også om mindre partimøter der hun følte seg sviktet. TV2s Trude Teige spurte: «Dere sitter ti personer i et rom, og i stedet for å støtte deg åpent, sender folk tekstmelding over bordet?»

– Det er kanskje rart å tro, men det er virkeligheten, svarte Hansen og kalte det en blanding av frykt og feighet.

– Jeg har oppdaget at politikk kan få folk til å velge å miste hjertet sitt. Det er alvorlig for en partikultur når det skjer. Folk får ikke være det de egentlig er, sa Inger Lise Hansen.

Hun sa også at hun de to siste ukene av ferien i fjor var kvalm med tanke på å vende tilbake til jobben på partikontoret.

LES MER: Høybråten advarer Hansen mot å kjempe for plassen

– Ulike opplevelser. KrF-leder Dagfinn Høybråten hadde ifølge rådgiver Øystein Sørumshagen ikke hatt anledning til å forhåndsse intervjuet. Men han sendte TV2 en epost med kommentarer til noen skriftlige sitater til et nyhetsinnslag. Dette har han også sendt Vårt Land:

– Inger Lise og jeg har forskjellige opplevelser av de hendelsene hun beskriver, og ikke minst ulik oppfatning av hva lederrollen krever. Jeg har aldri forsøkt å usynliggjøre henne. KrF trenger Inger Lises kompetanse og engasjement framover, og jeg ønsker henne all mulig lykke til. Jeg mener partiet gjennom strategiprosessen har tatt tak i utfordringen knyttet til å bygge god partikultur. Jeg er overbevist om at partiets nye ledelse er seg bevisst behovet for å følge opp dette, sier Høybråten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter