Nyheter

Frp: Pappaperm er sosialistisk tvangsideologi

Fremskrittspartiet er ikke det minste fornøyd med at regjeringen øker fars andel av foreldrepermisjonen til tolv uker fra neste sommer.

– Sosialistisk tvangsideologi som går på bekostning av familienes valgfrihet, sier Frps familiepolitiske talskvinne Solveig Horne.

– Lysbakken bør holde de styringskåte fingrene sine borte fra familielivets fred, og la foreldrene selv velge hvem som skal benytte seg av foreldrepermisjonen, fortsetter hun.

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) sier regjeringen i statsbudsjettet for neste år vil øke den samlede foreldrepermisjonen med en uke og samtidig øke fedrekvoten med to uker fra 1. juli neste år.

Etter dagens regelverk har småbarnsforeldre rett til 46 ukers permisjon med full lønn eller 56 uker med 80 prosent lønn. Ti uker er forbeholdt far eller medmor.

Tredeling. – Jeg føler meg trygg på at det vi nå gjør, er støttet av unge kvinner. De fleste er enig i at det er bra for barna å få god kontakt med far tidlig. Dette skaper mer likestilte familier hvor omsorgsmønsteret der far tar aktiv del, blir et varig mønster, sier Lysbakken til Dagbladet.

Tidligere denne uken ble det kjent at det regjeringsoppnevnte kvinnepanelet går inn for å utvide dagens foreldrepermisjon fra 46 uker til 52 uker med full lønn. Utvidelsen på seks uker bør ifølge panelet forbeholdes far alene.

Lysbakken sier at regjeringen jobber med å ta stilling til en tredeling av permisjonen, der en tredel er forbeholdt mor, en tredel far og en tredel står fritt til fordeling mellom de to.

Bare tanken på en slik ordning, får Fremskrittspartiet til å se rødt.

– Vi ønsker selvsagt at fedre skal være hjemme med barna sine, men hvordan dette løses må avgjøres av den enkelte familie. Det får være grenser for hva vi politikere skal blande oss inn i, sier Horne til NTB.

– Bakstreversk. Frp-politikeren mener barna taper på at fordelingen av foreldrepermisjonen ikke er valgfri.

– Det finnes mange fedre som er selvstendig næringsdrivende eller jobber i privat sektor som ikke har anledning til å ta ut hele fedrekvoten. Når mor ikke kan overta disse permisjonsdagene, går det utover barnet, sier hun.

– Regjeringen burde heller brukt de samme ressursene på å sikre far selvstendig opptjeningsrett, legger hun til.

Også Høyre har vedtatt at fedrekvoten bør avskaffes, noe arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne betegner som «bakstreversk».

– Det Høyre og Fremskrittspartiet rent faktisk gjør, er å gi valgfriheten forrang og si at den er viktigere enn likestilling og likelønn, sier Akademikernes leder Knut Aarbakke.

Akademikerne vil helst ha en tredeling av foreldrepermisjonen, men betrakter regjeringens varslede utvidelse som et skritt i riktig retning.

– Vi vet at lønnsforskjellen mellom kvinner og menn akselererer i småbarnsperioden, og mye av det kan forklares med at mor er mye mer hjemme med barna enn det menn er, sier han til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter