Nyheter

Flertall for assistert befruktning

Lagtinget har med 23 mot 17 stemmer vedtatt forslaget om å tillate assistert befruktning for lesbiske par.

Dermed er forslaget vedtatt både i Lagtinget og Odelstinget. Nå gjenstår bare sanksjonering av Kongen i statsråd før den nye ekteskapsloven er gjeldende norsk rett.

Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti stemte samlet imot forslaget til ny ekteskapslov, men fikk ikke nok støtte fra utbrytere fra Høyre og Senterpartiet til å forhindre at forslaget ble vedtatt.

Forslaget ble vedtatt etter noe så uvanlig som en flere timer lang debatt i Lagtinget, normalt et sandpåstrøingsorgan for det som vedtas av Odelstinget.

Ren matematikk skulle tilsi at de fem partiene som står bak forliket om ekteskapsloven, glatt skulle sikre flertallet også i Lagtinget. Men flere partier stiller sine representanter fritt og lar dem stemme etter egen overbevisning. Siden Lagtinget er en mye mindre forsamling, skapte dette en viss usikkerhet om stemmeresultatet.

Over 30 representanter hadde satt seg på talerlisten, og voteringen ville ventelig finne sted et godt stykke ut på ettermiddagen tirsdag.

LES OGSÅ: Kan bli nei til kunstig befruktning
LES OGSÅ: Sæle: Det nytter å be

Avklaring. Sakens ordfører, Gunn Karin Gjul (Ap), sier til NTB at det kom til en avklaring sent mandag kveld om hvor mange avhoppere det vil bli fra de fem forlikspartnene. Slik det lå an ved debattens begynnelse kl. 10, ville ekteskapsloven bli vedtatt med 24 av Lagtingets 42 medlemmer.

– Det ser ut til å gå, men jeg må ta et lite forbehold, sier Gjul.

Venstres leder Lars Sponheim sier at partiets to representanter får stemme som de ønsker, noe som betyr at Anne-Margrethe Larsen får lov til å stemme nei.

– Vi bruker ikke partipisk, selv om Venstre er et av de fem partiene som går inn for alle deler av loven, også den omstridte biten om retten til assistert befruktning for lesbiske, sier Sponheim.

Av Arbeiderpartiets 15 representanter har Sigrun Eng fra Buskerud varslet at hun ikke vil stemme. Alle de fire SV-representantene i Lagtinget stemmer for loven, mens bare to av Sps tre representanter gjør det samme.

LES OGSÅ: Slik stemte politikerne
LES OGSÅ: ...og kritikerne ble ledd av
LES OGSÅ: «Homolovarkitekten» svarte leserne

Motstand. Høyres seks representanter deler seg likt, mens i Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet stemmer alle imot, som de gjorde det under voteringen i Odelstinget onsdag i forrige uke. Da ble loven i sin helhet vedtatt med 81 mot 42 stemmer.

De andre hovedelementene i den kjønnsnøytrale ekteskapsloven er at homofile skal få anledning til å gifte seg og at de skal kunne søke om å få adoptere.

LES OGSÅ: Skal kjenne sitt opphav
LES OGSÅ: Sønnen får aldri møte sin far

Det blir opp til Den norske kirke selv å finne ut hvordan den vil håndtere prester som reserverer seg mot å vie to personer av samme kjønn. I helsesektoren gir loven anledning for sykehuspersonell til å reservere seg mot å bistå ved assistert befruktning.

DEBATT: Hva mener du om kunstig befruktning for lesbiske?

DEBATT: Bør helsepersonell få reservasjonsrett?

DEBATT: Hva mener du om den nye loven og prosessen fram mot den?

DEBATT: Kjønnsnøytral ekteskapslov

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter