Nyheter

Drapsdømt søker våpentrening i Frankrike

Norske høyreekstreme søker våpentrening hos den franske fremmedlegionen. Kunnskapen vil de ta med hjem for å lære bort til andre.

Ole Nicolai Kvisler ble dømt for det rasistisk motiverte Holmlia-drapet og ble etter eget utsagn nettopp løslatt. Men for bare tre uker siden diskuterte han fremtidsplaner med venner i det nynazistiske miljøet. Kvisler luftet mulighetene for å la seg verve til den franske fremmedlegionen.

Dette er en av verdens skarpeste og mest sagnomsuste styrker, hvor rulleblad i utgangspunktet ikke er noen hindring. Og skulle han komme inn, vil han ikke bli den første i det nynazistiske miljøet som får våpentrening i Frankrike.

«Man vil da besitte genial survival kunnskap fra noen av verdens beste,» argumenterte den drapsdømte nordmannen i en Facebook-diskusjon i slutten av juni, og som Vårt Land har fått tilgang til. Her fikk Kvisler råd fra både norske og svenske høyreekstreme.

LES OGSÅ: Varg Vikernes pågrepet, mistenkt for å planlegge massakre

Støtter Vikernes. Kvisler ble kjent da han sammen med Joe Erling Jahr og sin daværende kjæreste Veronica Andreassen ble dømt for å ha knivdrept 15 år gamle Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo i januar 2001.

Kvisler har siden 2002 sittet i fengsel, og har brukt tiden på å studere kultur- og idéfag ved Universitetet i Oslo, ved siden av å pleie kontakt til det nynazistiske miljøet. Tirsdag støttet han blant annet en aksjon som krever at Varg Vikernes løslates. Vikernes, som har skiftet navn til Louis Cachet, ble tirsdag siktet av franske myndigheter for å ha planlagt terrorisme.

En av dem som har gitt råd til Kvisler om fremmedlegionen, er Pär Sjögren, en av de mest profilerte høyreekstreme i Sverige. Sjögren er medlem i Svensk Motståndsrörelse, som har som formål å «skape en nordisk nasjonalsosialistisk republikk».

«Det finns ju både fördelar og nackdelar med att åka dit, nackdelen är ju att man år kriga för länder som inte är så vettiga. Fördelen är ju att man får lära sig mycket om djur och natur ;-)» mente Sjögren om å delta i legionen.

LES OGSÅ: Omfattende antiterrorrazzia mot høyreekstreme

Ta med hjem Til dette svarte Kvisler: «Helt riktig, man er i bunn og grunn verktøyet for Frankrike sine utenrikspolitiske ambisjoner. Men fordelen er at om man ikke føler seg A4, og ens eget nasjonale militære tar deg inn grunnet 'fare for rikets sikkerhet' som vi ofte blir stemplet med (fikk den i alder av 17), så er legionen i alle fall en mulighet for de som søker et slikt liv :-)»

Sjögren: «Ja, jeg håller med dig. Det är en balansegång det där. Men kommer man hem från tex legionen så har man ju bra färdigheter att läre ut här hemma :-)»

Kvisler: «Presis. Man vil da besitte genial survival kunnskap fra noen av verdens beste. Men som du selv påpeker så må man holde ut med å være et verktøy.»

En annen debattant, en norsk tidligere bankraner, mente at man ikke kunne komme inn med «visse ting på rullebladet», hvorpå Kvisler svarte: «Offisielt ja, har hørt noe annet fra legionærer jeg har pratet med. Men det er blitt tøffere å komme inn med rulleblad, man må virkelig selge ‘casen sin’ om man skal ha den minste mulighet for å komme inn.»

«Bare å komme seg ned, men jeg veit det er to ting de ikke liker på rullebladet.. Har kontakt med person om du trenger info....» svarte en annen nordmann, fra Åmot i Buskerud.

LES OGSÅ: Vikernes skylder millioner etter kirkebranner

Trussel. – I hvilken grad er trening i fremmedlegionen interessant for PST?

– All informasjon om personer som kan utgjøre en potensiell trussel mot norsk sikkerhet er av interesse for oss. Utover dette kan jeg ikke anledning si noe offentlig om hvem PST følger og hva vi legger vekt på, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i Politiets sikkerhetstjeneste.

Vårt Land har kontaktet Pär Sjögren, som sa nei til å la seg intervjue da han fikk vite hva saken handlet om. Han vil verken svare på om han kjenner flere nordmenn som vurderer å la seg verve, hva som er årsaken til at folk fra Skandinavia vil inn i den franske legionen, eller hvordan han tolker Kvislers utsagn om å skaffe «survival-kunnskap».

Vårt Land har i to dager forsøkt å få tak i Kvisler. Han har ikke svart på Vårt Lands henvendelser. Kvislers tidligere forsvarer Geir Lippestad opplyser at han i dag ikke har noe oppdrag for Kvisler.

LES MER I PAPIRAVISEN TORSDAG.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter