Nyheter

Avslørte svindel for 784 millioner

Biler dumpet i sjøen. Barnetrygd til falske barn. Møbler som ikke brant opp. Jobber svart og får sykepenger. Nye pupper på reiseforsikringen. Enslige har samboere.

784 millioner kroner. Så mye avdekket forsikringsselskapene og Nav til sammen i fjor. I iveren etter å tilrane seg penger og goder, tyr stadig flere nordmenn til utspekulerte forsøk på svindel og bedrag.

– Men de som prøver seg på svindel, tar en stor risiko og tenker nok ikke på konsekvensene ved å bli avslørt, sier informasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge. Forsikringssvindlere risikerer politianmeldelse, fengsel og til sist forsikringsnekt.

I går kom Nav med tall som viser at de anmelder stadig flere trygdesvindlere: 417 personer for å ha svindlet til seg 72 millioner kroner i løpet av årets fire første måneder. I tilsvarende periode i 2011 var tallet 369 personer.

Flere svindeljegere. I Norge er det to hovedområder for svindel, en privat og en statlig: Forsikringer og trygder.

Vårt Land har sett nærmere på hvilke verdier som forsøkes svindles og metodene som brukes for å få erstatninger og ytelser man ikke har rett på.

Trygder: I fjor gikk Nav til politiet og anmeldte 1.100 personer for trygdesvindel av 210 millioner kroner. Sammenlignet med 2011 er omfanget nesten dobbelt så stort. Da anmeldte Nav svindel for 133 millioner kroner.

Arbeidet med å jakte svindlere er blitt trappet kraftig opp i trygdeetaten. Da de etablerte en egen kontrollavdeling i 1999, startet de med to ansatte. I dag har Nav Kontroll 80 svindeljegere. Akkurat som forsikringssvindlerne, risikerer trygdesvindlerne fengselsstraff i de groveste tilfellene.

Falske barn. Trygdebedragere utviser stor oppfinnsomhet for urettmessig å få penger ut fra statskassen:

En gravid kvinne går til flere leger i navnet til andre kvinner, og får registrert disse som gravide. Når barnet er født, blir det lånt bort til de andre kvinnene. Disse går så til helsemyndighetene og sier at det er snakk om en hjemmefødsel. Barnet blir registrert og får fødselsnummer i folkeregisteret. Dermed får alle «barna» rett på barnetrygd, og andre ytelser.

I fjor ble hele 74 falske barn slettet fra folkeregisteret etter at Nav Kontroll aksjonerte mot trygdesvindel blant sigøynere.

Når Nav jakter svindlere, er offentlige registre av stor verdi:

– Å samkjøre informasjon fra flere registre er et effektivt virkemiddel i kampen mot svindel. Vi har lang erfaring i å avdekke tilfeller der personer ikke melder fra om inntekt sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Erkjenner mørketall. Forsikringer: Svindeljegerne i forsikringsselskapene avdekket i fjor nesten 1.200 saker der nordmenn prøvde å få ut 574 millioner kroner. 205 personer ble anmeldt til politiet for forsøk på bedrageri.

Men mørketallene er trolig langt større. I Svikrapport for 2012 skriver Finans Norge at «Forsikringsselskapene vet at store beløp blir utbetalt hvert år som følge av forsikringssvik».

For å komme svindlerne til livs har forsikringsselskapene de siste årene ansatt mange etterforskere med politierfaring. De avdekket i fjor at flest prøver å svindle til seg penger ved å lyve om skadeforsikringer, 792 saker, mens 404 ble avslørt som bedragere innen person- og livsforsikring.

Satt i krasjet bil. Svikrapport for 2012 forteller at flest blir knepet for å svindle med bilforsikringer. 4 av 10 saker som ble avslørt i fjor var en bilsvindel, og i snitt utgjorde hver sak vel 100.000 kroner.

I et tilfelle ble forsikringsselskapet ringt opp av en person som ønsket å tegne en bilforsikring mens han ennå satt i bilvraket etter et krasj. Bilføreren var uten forsikring. I skademeldingen var skadedatoen endret.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter