Nyheter

3.800 unge er pengespilleavhengige

1 prosent av unge mellom 12 og 17 år er i dag pengespilleavhengige.

På oppdrag fra Lotteritilsynet har Nova kartlagt unges pengespillproblemer. Ungdommene som har deltatt i undersøkelsen er mellom 12 og 17 år og inkluderer elever fra siste trinn i barneskole, alle trinn i ungdomsskolen og de to første trinn i videregående skole.

Funn. Dette er hovedfunnene:

• Problematisk pengespilleatferd blant norske ungdommer viser en nedgang siden 2002.

• Mens 1 prosent av ungdommene i dag fyller kriteriene som pengespilleavhengige, var tilsvarende tall 3,2 prosent i en undersøkelse fra 2002.

- Nedgangen i pengespilleproblemer kan trolig forklares med at gevinstautomatene forsvant fra det norske markedet i 2007, forteller forskningsleder Tilmann von Soest, som har ledet prosjektet.

– Andelen ungdommer som deltar i pengespill generelt har også blitt merkbart redusert.

LES OGSÅ: Regjeringen vil forby pengespill til utlandet

LES OGSÅ: Frykter gamle gamblere

Pengespill. I 2002 oppgav 78,5 prosent at de spilte pengespill i løpet av et år i 2010 gjelder dette 64,3 prosent av norske ungdommer. Mest vanlig er skrapelodd, fulgt av bordpoker, spilleautomater i utlandet og spill som Lotto, Keno, Extra, Joker og odds/tippespill. Totalt sett er det en relativt liten gruppe som spiller pengespill via internett.

- Selv om antallet har gått ned, er det fremdeles én prosent av ungdommene som fyller kriteriene for pengespillavhengighet, understreker von Soest.

– Det dreier seg om cirka 3.800 ungdommer på landsbasis. I tillegg er ytterligere 3,5 prosent i risikosonen for å utvikle spilleproblemer.

– Vi ser også at pengespill er skjevfordelt. Det er en liten gruppe som står for mesteparten av spillingen, og denne gruppen har også i større grad spilleproblemer.

Spill via internett er mer vanlig blant unge med spilleproblemer enn blant ungdom flest. Venners og foreldres bruk av pengespill er tydelig knyttet til ungdommenes egne spillvaner.

LES OGSÅ: Blå Kors: Nei takk til spillpenger

Storforbruk. Analysene viser at storforbruk og særlig problematisk bruk av pengespill har sammenheng med en rekke negative faktorer i ungdommenes liv. Det gjelder blant annet dårlig råd i familien, liten grad av foreldrekontroll og innsyn i ungdommenes liv, mye krangel mellom barn og foreldre. Skulking og konsentrasjonsvansker i skolen er mer utbredt i blant unge med spilleproblemer, de rapporterer også oftere om mobbing enn annen ungdom. Spilleproblemer er i tillegg ofte relatert til risikoatferd når det gjelder rusmiddelbruk og annen normbrytende adferd.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter