Misjonssambandets midlertidige general står midt i stormens øye

MIN TRO: Ingenting ville vært større for konstituert misjonssamband-general Birger Helland enn å kunne bygge broer mellom de stridende i misjonsorganisasjonen.

– Hvem er det som vil seg selv så vondt at de sier ja til å bli konstituert generalsekretær i Misjonssambandet nå?

– Det er et godt spørsmål, sier Birger Helland, og humrer litt.

Han har midlertidig tatt over jobben til Øyvind Åsland, som måtte gå av som generalsekretær for litt over en måned siden.

Omtrent samtidig gikk Birger Helland fra å være en ganske anonym pensjonist til en plass midt i stormens øye, som konstituert generalsekretær i Misjonssambandet, en organisasjon som i flere år har vært preget av konflikter knyttet til varslingssaker.

Nå flyr 71-åringen ukentlig fra Ålgård i Rogaland til Misjonssambandets hovedkontor på Sinsen i Oslo, hvor han tilbringer mandag til torsdag hver uke.

---

Birger Helland (71)

  • Konstituert generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM)
  • Har arbeidet hele sitt yrkesliv i Misjonssambandet
  • Gift. Tre voksne barn

---

Født inn i misjonen

Helland er oppvokst på Madla, i dag en tett bebygd forstad i Stavanger. På 50-tallet regnet man dette som landet «utenfor Stavanger», som Helland kaller det.

Familien var aktive i bedehuset og i Misjonssambandet, og foreldrene tok sønnen med på møter og samlinger lokalt og regionalt. Helland beskriver disse samlingene som grunnlaget for at han kom til tro.

Det var på leir, på et vitnemøte, at Helland «fikk komme til Jesus og gi livet sitt til ham».

– Det var ei som leste et vers fra sangen «Har du intet rom for Jesus».

– Gud, i sin ånd, brukte den til å kalle på meg, sier han.

Jeg holder fast på at tjenestedelingsprinsippet mellom mann og kvinne er bibelsk rett. Det står jeg for

—  Birger Helland

Den kvelden vandret unge Helland alene i det varme sommerværet mellom de røde hyttene på Tonstadli Ferie, Kurs og Misjonssenter, mens han ba om at Jesus måtte ta imot ham.

– Mens jeg gikk der, opplevde jeg å få hvile i Evangeliet. Det har jeg fått holde fast på til denne dag. Den kvelden er det viktigste som har skjedd for min tro.

Denne troen har som sitt utgangspunkt at Bibelen er Guds ord, forteller Helland.

– Der har Gud åpenbart alt vi trenger for å komme til tro, og for å bli bevart i troen. I lys av det lever jeg i troen om at Jesus er min frelser som har lovet å bevare meg, at han vil føre meg til målene han har for mitt liv – og til det evige liv.

Birger Helland

– Da prøves troen

Mens studiekameratene i samfunnsøkonomi ble departementsbyråkrater eller finansfolk, dedikerte Helland yrkeslivet til misjonsorganisasjonen han vokste opp i. Først som lektor, deretter som Sør-Amerika-sekretær. I 1986 ble han ansatt som økonomileder, en rolle han hadde fram til han sluttet på hovedkontoret i 2006.

Da reiste han og konen, som han hadde vært gift med siden 1974, hjemover til Rogaland. Hun skulle jobbe som lærer ved NLM-skolen Tryggheim, mens han skulle være predikant.

Men like etter at de var flyttet, ble konen alvorlig syk med kreft. I 2008 døde hun.

Gjennom hele sitt voksne liv har Helland vært forkynner, men det var noe annet å snakke om liv, død og oppstandelse når han fikk det helt innpå seg, forteller han.

– Da prøves troen. Man stiller seg spørsmål om det Bibelen taler om livet, døden og dommen står seg.

Konen hadde en sterk overbevisning om at hun hørte Jesus til. Det ga Helland en ro og en fornyet overbevisning, heller enn at troen ble svekket.

Salmen som sitter

– Jeg husker en dag vi satt hjemme i stua og pratet, forteller Helland.

Det er spesielt én opplevelse i løpet av sykdomsforløpet som gjør at han sitter med følelsen av en styrket tro.

Plutselig begynte konen å sitere fra sangen «Det meg gleder mest er Jesu underfulle frelsesverk». Helland husker linjen «jeg er bundet fast til Jesus, bundet fast med evig bånd» ekstra klart.

– Det var en god bekreftelse, og godt å ta med seg videre da sykdommen ble mer krevende, sier Helland.

Oslo, Norge. 14.06.22. Kontituert generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, Birger Helland fotografert  i og utenfor deres lokaler til Min Tro-spalte 17.06.2022.

– Har opplevelsen av å miste konen for tidlig formet hvem du er?

– Det er klart at det har påvirket meg, kanskje mest ved at jeg virkelig har forstått at livet er kort. Jeg har måttet gå mange runder med meg selv og med våre tre barn. Det har blitt enda viktigere å bruke dagene jeg har, og tenke over hvordan jeg lever.

I 2012 giftet Helland seg på nytt og flyttet til Ålgård, hvor han bor i dag. Han har tre voksne barn med sin første kone og ti barnebarn.

– Det har sine utfordringer og tilpasninger å gifte seg på nytt, erkjenner han.

– Men først og fremst føler jeg en veldig stor takknemlighet for at Gud viste meg en ny ektefelle. Det var en person jeg hadde kjent i mange år og som jeg hadde en trygg og god relasjon til. Det betyr veldig mye å ha noen å dele livet med, og noen å dele oppgavene og kallet med i misjonen.

Holder fast på tjenestedeling

Det har fått en viss oppmerksomhet at Birger Helland, da som delegat fra sin region på organisasjonens rådsmøte, stemte mot forslag til ny organisering av Misjonssambandet. Det var før han var blitt konstituert som generalsekretær. I den rollen har han hatt øverste ansvar for å levere sakspapirene til organisasjonens generalforsamling i sommer – stedet hvor ny organisering skal bestemmes.

Forslaget som foreslås, vil dele toppen av misjonsorganisasjonen i to. Det vil åpne for et sentralstyre som kun vil behandle saker av administrativ karakter. Dermed vil også kvinner kunne sitte i organisasjonens øverste styre, siden kvinner ifølge organisasjonens grunnregler ikke kan behandle saker av åndelig og læremessig karakter. Samtidig skal det opprettes et tilsynsråd som skal behandle saker av åndelig og læremessig karakter, hvor det bare skal sitte menn.

Hvis forslaget går gjennom, kan kvinner få innpass hos organisasjonens øverste hold. Det betyr at styrelederen også kan være en kvinne.

– Jeg ser noen utfordringer om dette vedtas slik det står i dag, og mener fortsatt at det er nødvendig å gå opp noen tydelige grenser, slik at det er klart hvor ansvaret for saksbehandlingen ligger, for å unngå at man kommer i strid med tjenestedelingsprinsippet, sier Helland.

Oslo, Norge. 14.06.22. Kontituert generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, Birger Helland fotografert  i og utenfor deres lokaler til Min Tro-spalte 17.06.2022.

– Hvor vil du plassere deg selv i Misjonssambandet – fra konservativ til liberal?

– Jeg tror jeg ligger nokså i sentrum i NLM-skuta.

– Hva betyr det?

– Det avhenger av hva man definerer som høyre-venstre, og det er vanskelig å si. Jeg holder fast på at tjenestedelingsprinsippet mellom mann og kvinne er bibelsk rett. Det står jeg for. Jeg har et konservativt bibelsyn, hvis det er slik at man kan definere et bibelsyn.

Det viktigste for Helland er uansett at Misjonssambandet skal være en forkynnende bevegelse som har som hovedoppdrag å spre Evangeliet.

– Troen kommer av forkynnelsen som vi hører, og forkynnelsen som vi hører, kommer ved Kristi ord. Det er vårt virkemiddel nummer én. Det vil jeg løfte høyt opp som en fane.

---

4 raske

  • Gud er: Min frelse og trygge borg
  • Jeg klarer meg ikke uten: Familien og en god bok
  • På gravsteinen min skal det stå: Jesus er veien, sannheten og livet
  • Boka alle må lese: Bibelen – Guds Ord

---

Familien først

Da Helland fikk telefonen om han kunne tenke seg å være konstituert generalsekretær måtte han først diskutere det med familien. Belastningen en slik rolle potensielt kunne ha, ville ramme flere enn ham selv. Etter noen dagers betenkningstid landet han på at han måtte gjøre det.

– Du har sagt at det var krevende å få spørsmålet om å bli konstituert generalsekretær i Misjonssambandet. Hvorfor det?

– På grunn av konfliktene som pågår i det offentlige rom. Også innad i organisasjonen er det sterke følelser vi opplever hver dag. Å takke ja til en rolle der man skal finne veien videre i en slik konflikt, er krevende.

– Du kommer fra samme sted som styreleder Raymond Bjuland, som tok telefonen til deg og spurte om du ville ha rollen. Hvor godt kjenner du Bjuland?

– Jeg kjenner Raymond fra samarbeid i ulike styrer og råd, blant annet fra han var styreleder i regionstyret da jeg var regionleder. De årene jeg bodde på Nærbø tilhørte vi den samme misjonsforsamlingen. Men ellers er det slik at vi i misjonen stort sett kjenner hverandre. Relasjonen vår er ikke noe nærere enn det.

– Føler du at du blir sett på som hans mann?

– Nei, det føler jeg ikke.

Ber om visdom

Helland har hatt det som en slags leveregel at han skal prøve å si ja til oppgavene han blir spurt om, «så sant han kan».

– Helt fra jeg ble kristen har det vært klart for meg at enhver kristen er avhengig av å ha en arena for sitt misjonskall, sin tjeneste, som Gud har for oss. For meg ble den arenaen Misjonssambandet. Derfor har jeg prøvd å yte mitt når jeg har blitt spurt om det, sier han.

– Da spørsmålet om å bli konstituert generalsekretær kom, tenkte jeg at hvis jeg kan være til bruk til de får på plass en annen, så skal jeg gjøre mitt beste.

Å bli konstituert generalsekretær i en organisasjon i krise er noe annet enn å være lærer, økonomileder eller predikant, vedgår Helland.

Situasjonen er også unik ved at den er så tilspisset. Det har aldri vært et så høyt spenningsnivå som nå i Misjonssambandet, ifølge ham.

– Det er klart at det er en helt annen situasjon enn de andre rollene jeg har hatt. Jeg går inn i dette og tenker at jeg skal forsøke å bygge broer og tillit. Jeg vet ikke om jeg har særskilte evner til det, men jeg ber om visdom til å finne en vei. Jeg er overbevist om at Herren har en vei også i dette, sier han.

Oslo, Norge. 14.06.22. Kontituert generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, Birger Helland fotografert  i og utenfor deres lokaler til Min Tro-spalte 17.06.2022.

– Så meningsfullt det kan få blitt

Han sier at å ha stillingen som generalsekretær midlertidig, midt i en pågående konflikt, ikke akkurat er «en stilling du ville søkt».

– Når organisasjonen først hadde kommet i denne situasjonen, så måtte noen ta denne oppgaven midlertidig.

Helland forteller at han tenkte at han visste en del om hva jobben handlet om etter alle årene på hovedkontoret, og den gode kjennskapen til grasrota i organisasjonen.

Det var også et element at alle forstod at han ikke er aktuell som permanent generalsekretær. Da er det lettere å konsentrere seg fullt og helt om det midlertidige, og at hovedstyret kan bruke nødvendig tid til å rekruttere en ny generalsekretær, sier Helland.

Et annet premiss for at han skulle si ja, var at han ikke visste noe om årsakene til at tidligere generalsekretær Øyvind Åsland måtte gå. Ifølge Helland har han heller ikke mer kjennskap til varslingssakene enn det som har stått i media.

Mens jeg gikk der, opplevde jeg å få hvile i Evangeliet. Det har jeg fått holde fast på til denne dag

—  Birger Helland

– Misjonssambandet er i en situasjon som er mer kritisk enn kanskje noen gang før. Er du redd for å forsterke konflikten i en organisasjon som du har brukt hele ditt voksne liv i, og som dine foreldre brukte mye av sin tid på?

– Jeg ønsker slettes ikke at frontene skal forsterkes. Det er klart det er krevende og utfordrende å finne den riktige måten å møte folk på. Jeg ønsker framfor alt at det ikke skal splitte oss mer opp framover. Jeg ønsker ikke å kaste mer bensin på dette bålet.

– På den andre siden kan du komme til å være til hjelp?

– Det vil føles veldig meningsfullt. Vi har et oppdrag som er så viktig. Hvis vi greier å bygge noen broer her, og finne en vei framover, så er dette så meningsfullt som det kan få blitt.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Mer fra: Min tro