Reportasje

Frelsesarmeen jubler: ‘Den beste julegaven vi kunne fått’

FRELSESARMEEN: Først fikk de ja. Så fikk de nei. Nå gir politikerne Frelsesarmeen grønt lys til å bygge «nærmiljøkirke» i Oslo likevel.

I flere år har Frelsesarmeen i Oslo vært på jakt etter et sted å etablere seg utenfor Oslo sentrum. Ønsket har vært å bygge et nytt senter på Ensjø i Oslo ved å overta en eksisterende kontorbygning til hovedkontor, samt bygge et nybygg som skal huse korps (nærkirkemiljø) og andre tjenester.

Etter at det lokale bydelsutvalget i Gamle Oslo først var positive til planene om flytting, og gikk enstemmig inn for dette i februar i fjor, ble det bråstopp. Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo viste til at parkeringsplassen der Frelsesarmeen ønsket å bygge nybygget, er regulert for bolig. Derfor avslo de først søknaden om dispensasjon. Så avviste de også klagen på avslaget. Men nå velger byrådet i hovedstaden å se bort fra PBEs avgjørelse.

Ifølge Aftenposten anbefaler byrådet at bystyret sier ja.

Vi får en aktør som virkelig kan komme nabolaget til gode. Og vi har med oss byrådet – og ser ut til å få flertall i bystyret. Det er en skikkelig gladnyhet

—  Mats Bjørbekk (Ap), leder i byutviklingskomiteen i Gamle Oslo

‘Der folk er’

– Vi har i flere år jobbet med å spre aktiviteten vår mer utover i byen. Dit hvor den vokser, sier kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Geir Smith-Solevåg til Aftenposten.

Territorialleder for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene Knud David Welander, har tidligere sagt følgende om satsingen til Vårt Land.

– Frelsesarmeen vil være der folk er, og spesielt i vekstområder hvor det er få andre ideelle aktører og offentlige tilbud - og gjerne i områder med lite kristen virksomhet. Derfor har Hovinbyen, som Ensjø er en spesielt spennende del av, utpekt seg som et veldig interessant område, og vi har lett etter egnede tomter der i flere år.

Frelsesarmeen vil bygge kirke og samfunnshus på Ensjø i Oslo.

Nå ser det ut til at ønsket endelig blir oppfylt. Kafé, flerbrukshall og øvingslokaler er blant tilbudene Frelsesarmeen ønsker å få til.

‘For folk flest’

– Dette blir for folk flest, sier Smith-Solevåg.

Byrådssekretær Rasmus Reinvang (MDG) mener byttehandelen der Frelsesarmeens gamle hovedkvarter i sentrum kan utvikles til boliger, mens Ensjøs nye boligområder mangler sosiale tilbud blir en vinn-vinn situasjon.

Vi har i flere år jobbet med å spre aktiviteten vår mer utover i byen. Dit hvor den vokser

—  Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen

Også leder i byutviklingskomiteen i Gamle Oslo, Mats Bjørbekk (Ap), er glad for at ballen ser ut til å være i mål.

– Vi får en aktør som virkelig kan komme nabolaget til gode. Og vi har med oss byrådet – og ser ut til å få flertall i bystyret. Det er en skikkelig gladnyhet, sier han.

Kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Geir Smith-Solevåg forteller til Aftenposten at han er glad for å se slutten på denne prosessen.

.– Det er krevende tider for folk og vi merker enorm pågang. Vi vil gjerne bruke tiden på andre ting enn offentlig forvaltning, så dette er den beste julegaven vi kunne fått.

Jarle Sanden

Jarle er deskjournalist i Vårt Lands publiseringsavdeling

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje