Denne reportasjen ble første gang publisert 5. mars 2022.
En helt vanlig morgen i 2011: Kirsti Løken svinger beina ut av senga for å stå opp. Alt er akkurat slik det pleier. Helt til hun belaster beina.
Høyrefoten gir bare etter. I tillegg er det smerter i venstrefoten. Hun kan ikke stå.
Den da 57 år gamle kvinnen må til legen, og blir sendt videre til en klinikk for beinskjørhet (osteoporose). Undersøkelsen viser at hun har tretthetsbrudd i begge bein, samt brister i korsryggen.
– Legen ga meg et ultimatum. Han sa at jeg enten kunne gjøre motstand og begynne å trene, ellers ville jeg bli sittende parkert som ufør. Han skremte meg. Lite visste han og jeg at jeg skulle sitte her som verdensmester i styrkeløft ti år senere, smiler Kirsti Løken.
[ Da venstrebeinet begynte å riste, trodde konserndirektøren at det bare var stress. ]
Sju kofferter
De fleste vet sånn omtrent hvordan det føles å løfte en flykoffert på 20 kilo. Tenk deg sju sånne kofferter buntet sammen. Dét er vekten den 156 cm lille Kirsti Løken løfter i markløft. I benkpress løfter hun like mange kilo som sin egen alder.
– Alle kan nok ikke bli verdensmester, men alle kan få bedre livskvalitet hvis de trener. Og det beste ved å jobbe for å bli sterkere fysisk, er at man blir så mye sterkere mentalt. Ikke det at jeg er superwoman; men jeg er blitt en mye tydeligere person, både for meg selv og andre, fastslår Kirsti Løken.
Jeg kunne enten gjøre motstand og begynne å trene, ellers ville jeg bli sittende parkert som ufør.
— Kiristi Løken siterer hva legen hennes sa.
Vårt Land traff henne under en av de siste hardøktene før EM i Vilnius. Konkurransen skulle skje på selveste kvinnedagen 8. mars. Kirsti Løken beskrev sammentreffet som meget passende:
– Mange ser på styrke som lite feminint. Det vil jeg endre på. Jeg vil vise at eldre kvinner kan være sterke og flotte.
Det skulle imidlertid ikke gå helt som planlagt. Russland invaderte Ukraina og Litauen innførte unntakstilstand. Løken valgte å droppe EM.
– Det føltes helt feil, og jeg er veldig trist og lei meg for at det måtte bli sånn. Nå får jeg sikte meg inn mot åpent NM 25. mars, der jeg skal løfte mot kvinner i alle aldre.
Verdens skjøreste
Løken forteller at veldig mange eldre kvinner har tatt kontakt med henne. 90 prosent av dem sier at legene deres ber dem være forsiktige, unngå brå bevegelser, ja – at de må ta det med ro for å unngå brudd.
– Det er så feil som det kan bli. Muskler og skjelett som ikke belastes, blir bare svakere. Derfor må vi trene, dersom vi skal ha et aktivt liv. Ja, faktisk om vi skal ha et liv, poengterer Løken.
FHI betegner faktisk benskjørhet som er en dødelig sykdom – i og med at en fjerdedel av dem som brekker lårhalsen i Norge dør i løpet av det første året etter bruddet. Ingen andre land i verden har mer beinskjøre innbyggere enn Norge. 300 000 nordmenn lider av sykdommen og eldre kvinner er mest utsatt.
---
Eksistens:
• I denne serien forteller vi historien til mennesker som plutselig må tenke nytt om virkeligheten.
- Navn: Kirsti Løken
- Alder: 67
- Bosted: Mortensrud i Oslo
- Yrke: Pensjonist
- Hobbyer: Strikking og turer i naturen
- Aktuell: Trakk seg fra EM i styrkeløft på kvinnedagen 8. mars, på grunn av unntakstilstand i Litauen
- Meritter: Verdensmester i knebøy 2019. VM-gull sammenlagt i knebøy, markløft og benkpress 2020.
---
Ble sjokkert
Det første Kirsti Løken gjorde etter den tøffe beskjeden fra legen for elleve år siden, var å sende en melding til Elixia og spørre om de kunne finne en personlig trener for henne.
– Jeg ble tildelt en ung trener og min første reaksjon var at han var for uerfaren. Men der tok jeg feil. Han satte meg forsiktig i gang og ga meg en fin progresjon. Vi startet med å styrke de svakeste områdene. De første fem årene gikk jeg på intravenøs medisin samtidig som jeg trente.
Hvis man ikke har helsen, så har man jo ingen ting.
— Kirsti Løken
Først i 2016 ble Kirsti friskmeldt. Ett år etterpå fikk hun ny personlig trener. Han kom med et overraskende spørsmål: «Du er så sterk sammenlignet med andre på din alder, Kirsti – du kunne ikke hatt glede av å prøve deg i en konkurranse?»
– Først ble jeg litt sjokka. Så ble jeg veldig i tvil. Å skulle eksponere meg på den måten, foran mange andre, i en tettsittende drakt, dét var en fremmed tanke. Men etter litt overveielse bestemte jeg meg for å gi blaffen i hva andre tenker. Det angrer jeg ikke på.
– Hva oppdaget du?
– At styrkeløft ikke er noen missekonkurranse. Det er et fantastisk hyggelig miljø. Alle som deltar har sine historier. Det er artroser og hofteproteser, alle har begynt med dette for å ta vare på helsen sin. Under NM i Bergen sist høst var vi seks damer over 60, og alle hadde en alvorlig diagnose bak seg. Som meg, hadde de andre damene fått en wake-up-call.
Egoistisk
Fire-fem dager i uka trener Kirsti Løken med vekter. De andre to dagene trener hun kondisjon. Hjertemuskelen må også brukes hvis den skal holde seg sterk.
Når hun tenker tilbake på tiden før hun ikke klarte å reise seg fra senga, vet hun at hun hadde kjent ubehag både i beina og korsryggen over lang tid. Men hun hadde ignorert det.
– Jeg håper min historie kan være en vekker sånn at andre ikke går i samme fella. Mange kvinner har tatt kontakt med meg etter at jeg var på frokost-TV, og nesten alle forteller at legene deres advarer dem mot å trene hardt. Derfor utfordrer jeg legestanden til å bli mer proaktiv. Tenk hvis de hadde brukt like mye energi på å forebygge som å behandle!
Løken er overbevist om at dersom fysisk trening hadde eksistert i pilleform, så ville alle leger skrevet den ut.
– Da hadde terskelen vært lavere. For det er tungt å komme i gang, det var det for meg også. Men jeg var aldri nær ved å gi opp. Tvert imot: For meg fikk treningen prioritet foran alt annet. Det høres kanskje egoistisk ut. Men hvis man ikke har helsen, så har man jo ingen ting.
[ Verdens beste padler følte seg litt slapp. En blodprøve reddet livet hans. ]
Frelse andre
Folk rundt Kirsti har reagert på to måter på livsstilsendringen hennes:
– Det er noen som syns det er litt tullete det jeg driver med. De reagerer som om jeg var i en midtlivskrise og hadde kjøpt meg gul Porsche, sier hun og ler. Men det store flertallet sier at jeg er en inspirasjon. At jeg viser at ting er mulig. Når damer på senteret ser meg stå ved siden av unge gutter og løfte mer enn dem, da skjer det noe kostelig både med damene og med gutta. Det har skjedd flere ganger at gutta har forsvunnet til en annen etasje.
– Er du blitt en treningsprofet?
– Jeg klarer jo ikke å legge skjul på begeistringen min. Så jeg prøver nok å frelse andre, ja. Hva kan være mer meningsfylt enn det?
– Vårt Land har mange eldre kvinnelige lesere, har du noe råd til dem?
– Kom dere i treningstøyet! Jeg traff en 78 år gammel dame på senteret i forrige uke, og hun fortalte at den største bøygen for henne var å gå inn i studioet i treningstøy, hun følte at alle så på henne. Men da hun først var kommet i gang, skjønte hun at det ikke var noe å bry seg om. Gevinsten er jo så enorm. Om noen vil ha hjelp til å komme i gang, må de gjerne ta kontakt med meg. Jeg er jo et levende eksempel på at det er mulig.
På spørsmål om hvilke fysiske plager Kirsti Løken fortsatt har, svarer hun:
– Ingen plager. Overhodet ingen ting.
Så legger hun til:
– Men uten treningen hadde jeg vært hjelpetrengende i dag. Derfor er jeg glad jeg brakk beinet den dagen.
---
Beinskjørhet/osteoporose:
- Ingen andre land har mer beinskjørhet som Norge, uten at ekspertene vet hvorfor.
- Det anslås at rundt 300 000 nordmenn lider av sykdommen.
- Forekomsten er høyere blant kvinner enn menn, samt høyere i byer enn på landet.
- Skjelettet blir svekket ved at beintettheten minker, slik at man lettere får brudd. Hofte, håndledd, underarm og rygg er de vanligste bruddstedene.
- Beinskjørhet er en dødelig sykdom, ettersom en firedel av de som brekker hofta dør i løpet av det første året, mens veldig få av de resterende blir helt friske.
- Kilde: Folkehelseinstituttet
---