Reportasje

Slik lager du påskelam som mesterkokken

Når Tom Victor Gausdal lager påskemat, er det et stykke unna lammelår med poteter. Her får du til gjengjeld en smaksfest av en oppskrift – på hans nydelige lammeside i hjemmelaget pita.

Selv om kokk Tom Victor Gausdal har vunnet sølv i kokke-VM, er dette en oppskrift de fleste kan få til. Hvis du tør å utfordre lammelåret og de kokte potetene, har du en smaksopplevelse i vente: Et varmt krydret lam i en myk og luftig pita.

Start gjerne dagen i forveien, slik at krydderet får trukket godt inn i lammet.

Krydret lammeside med pita

Ingredienser:

  • 1 lammeside uten bein
  • 2-3 ss ras el hanout-krydderblanding (kan lages eller kjøpes)
  • Salt
  • 2 ss olivenolje

1. Legg lammesiden på et stekebrett, krydre den godt med salt, olje og krydderblandingen. La gjerne ligge over natten, slik at smakene får trukket ordentlig inn.

2. Dekk med folie, og stek den i ovn på 140 grader i 3-4 timer – til den er helt mør.

3. Skjær opp og server med pita. Lag en frisk dressing med rømme eller yoghurt, smakssett med chili, salt og hvitløk. Server med frisk koriander, snittet rødløk og snittet kål.

Pitabrød

Ingredienser:

Fordeig:

  • 100 g hvetemel
  • 15 g gjær
  • 5 g sukker
  • 70 g vann

Deig, del 2:

  • 400 g hvetemel
  • 190 g sammalt, fin rug
  • 10 g salt
  • 2 dl + 1 dl vann
  • 15 g olje

1. Bland ingrediensene til fordeigen 30–60 minutter før du begynner med resten av deigen. La stå i romstemperatur.

2. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra 1 desiliter vann. Elt i ca. 5 minutter på lav hastighet. Tilsett det resterende vannet i omganger på høy hastighet, til deigen har blitt elastisk og fin.

3. Hev i romtemperatur til dobbel størrelse.

4. Del opp i 10 deler. Form til boller og la disse hvile i 15 minutter.

5. For å forme pitabrød, kjevler man ut bollene slik at de blir 3–4 millimeter tykke. Stek direkte på 260 grader til de blåser seg opp til en ball (ca. 4 minutter). Ta så pitaene ut og snu dem, og la dem steke på den andre siden i ca. 4 minutter.

Lammepita Tom Victor Gausdal

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje