Reportasje

Høyre faller til bunnivå fra før korona

Høyre har mistet hele «korona-gevinsten». Avstanden opp til de rødgrønne øker for Erna Solbergs koalisjon.

[object Object]

Bare ni måneder før stortingsvalget går Høyre på en smell på Vårt Lands måling for november. Med 21,9 prosent er partiet tilbake på nivået fra før koronapandemien.

Nedgangen er på 2,6 prosentpoeng fra oktober – og hele 4,9 fra toppnoteringen i april og august i år. Gevinsten for trygg styring i krisetid har forduftet.

– Målingene vil svinge. Mange denne høsten viser at valgkampen neste år blir jevnere enn mange regner med, skriver statsminister Erna Solberg (H) en SMS til Vårt Land.

Høyre lå dårlig an

Norstat har ikke målt Høyre så lavt for Vårt Land siden bunnoteringen på 18,9 prosent i februar.

Årsaken til fallet er at flere som stemte Høyre i 2017 har blitt usikre – og et «betydelig tap til Sp», ifølge valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

– Koronagevinsten har vært ganske markant for Høyre, størst i mars og april. Før det lå de veldig dårlig an og under 20 prosent. De merket regjeringsslitasje. Man kan tenke seg at om det ikke var for krisen, så hadde partiet ligget betydelig lavere, sier han.

Men det er for tidlig å si at løpet er kjørt for Høyre før valget, understreker Aardal:

– På flere novembermålinger har Høyre rundt 25 prosent. Likevel ser vi et visst mønster. De sliter med å holde det høye nivået.

Alle endringene for partiene på Stortinget er innenfor feilmarginen i målingen. Erna Solberg er optimistisk:

– Jeg gleder meg til å snakke om våre løsninger for kunnskap i skolen og et helsevesen som setter pasienten først. Jeg skal jobbe for en ikke-sosialistisk regjering også etter 2021-valget, sier Høyre-lederen.

LES OGSÅ: Kvinnelige prester i Bjørgvin: – Dette har skapt flere og dypere sår enn det hadde trengt

Rødgrønne drar fra

Men nå øker den rødgrønne opposisjonen forspranget til Solbergs borgerlige koalisjon.

Trioen Ap, Sp og SV får til sammen 89 mandater. Inkludert Rødt og MDG er forspranget på hele 20 mandater. Det trengs 85 for flertall i Stortinget.

– Litt av håpet for regjeringspartiene og Frp ligger i at Ap er såpass svekket. Kan det for eksempel bli diskusjon om hvem som er statsministerkandidaten, spør Bernt Aardal.

Ap faller 2,6 prosentpoeng til 20,9 prosent. Det er partiets dårligste måling hos Vårt Land siden måneden etter krisevalget i fjor.

– Det vil ta tid å vinne tilbake velgere som har satt seg på gjerdet, skriver Bjørnar Skjæran i en SMS.

Slik forklarer Ap-nestlederen hvorfor partiet fortsatt sliter etter høstuker med tydelige markeringer mot ulikhet. Oppskriften er å jobbe langsiktig for gjenkjennelig Ap-politikk, mener han: Flere i arbeid, sterkere velferd over hele landet og kamp mot ulikhet.

Hengemyr for KrF og Venstre

For alle de borgerlige partiene er det stillstand eller fall. Særlig KrF og Venstre gir grunn til bekymring for Erna Solberg. De er langt unna den avgjørende sperregrensen på fire prosent, som gir utjevningsmandater.

KrF faller et halvt prosentpoeng til 2,9 – «ingen god enkeltmåling for KrF», vedgår nestleder Olaug Bollestad:

– Vi ønsker slagkraft til å styrke barnefamiliene, bekjempe ensomhet blant eldre, inkludere de som står utenfor og sørge for at Norge fortsatt viser solidaritet med verdens fattige. Vi har ambisjoner om å lande godt over sperregrensen, skriver hun i en SMS.

Venstre har ligget stabilt rundt tretallet siden august – denne gangen på tre blank. Det til tross for ro i rekkende og Guri Melby på plass som ny leder.

- Vi skal klare å løfte oss før valget. Entusiasmen er stor i partiet nå. Snart skal vi legge frem en klimaplan. Den skal vise hvordan vi skal omstille oss til lavere utslipp, vekst i næringslivet og grønnere jobber, skriver nestleder Sveinung Rotevatn i en SMS.

Også Frp gjør en liten dupp, men holder seg relativt stabilt med 12,6 prosent.

Sp og SV vokser

Når den rødgrønne opposisjonen øker ledelsen skyldes det også at Sp vokser med 2,7 prosentpoeng til høye 19,3 prosent. Trygve Slagsvold Vedum stjeler mange velgere fra både Ap og Høyre.

Samtidig styrker SV seg med 1,4 prosentpoeng til 7,4 prosent. MDG og Rødt holder dessuten stand så vidt over sperregrensen.

For ordens skyld: Bildet øverst i saken er tatt av Terje Pedersen fra NTB scanpix.

LES OGSÅ:

Lippestad mener regjeringen har sviktet barn med funksjonsnedsettelser: – En skam

KrF kvesser program: Ikke nye oljelisenser på nye felt

Er Høyre i ferd med å bli et verdiliberalt parti?

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje