Nyheter

Sp gjør gallup-byks – og rapper enda flere velgere fra Ap-Støre

Senterpartiet forsyner seg kraftig i høstkampen om velgerne og stiger til 16,6 prosent. Partiet gjør sin største fangst hos Ap hittil i år.

På Norstats ferske oktobergallup for Vårt Land rykker Sp frem 2,3 prosentpoeng. Kurven peker opp etter uker med kraftig tale mot statsbudsjettet og tung medieomtale om Jan Bøhlers overgang til Sps rekker.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avviser ikke at det kan være Bøhler-drahjelp i fremgangen, men mener det da handler om noe annet enn et personspørsmål:

– Det som skjedde den aktuelle dagen, ga oppmerksomhet om det å være nær folk. For Sp kommer fremgang når vi får vist frem viktige verdier: At stortingsrepresentanter skal være ombudsmenn. Vi skal være i hverdagen og lytte, samt å sikre politiberedskap og en sosial profil, sier Vedum til Vårt Land.

Hvem tappes mest? Det er en nær alliert

Ap går 0,9 prosentpoeng frem etter den lave noteringen på 22,6 prosent forrige måned. Men samtidig er nettopp velgerlekkasjene fra Ap til Sp nær doblet seg siden september: Sp har anslagsvis 52.000 av Jonas Gahr Støres 2017-velgere i folden.

Valgforsker Bernt Aardal viser til at flere målinger har pekt Sp oppover i oktober, etter en trend med litt synkende oppslutning. Den er nå på nivå med Sps rekordvalg i 1993. Da fikk partiet 16,7 prosent.

• Les også: Paven støtter likekjønnede partnerskap i ny dokumentar

Engang var det SV som vokste da Ap slet. Nå: Sp

16-tallet har gjerne blitt oppfattet som Sps «tak» for velgerfangst. Men Aardal mener situasjonen nå kan bli annerledes og minner om da SV fikk noen tiår tilbake fikk stor gallupvekst i perioder da Ap hadde trøbbel. Da fikk SV større markeringsrom.

– Velgergruppene til Ap og Sp ligger nær hverandre i en rekke saker. Når Ap har vansker, blir det litt for lett bare å gjøre overganger til et spørsmål om Sps grep i distriktspolitikken, sier professoren ved Universitetet i Oslo.

Saken fortsetter under grafikken 

Alle vil hente sine frafalne hjem

Denne måneden viser bakgrunnstall at også 33.000 Høyre-velgere og 25.000 av Frps velgere fra forrige stortingsvalg foretrekker Vedums parti. Makter Sp å holde på disse til valgdagen, kan nær 60.000 blå velgere over på rødgrønn side avgjøre regjeringsspørsmålet.

Men Høyre, Frp – og Ap – vil alle nå hente velgerne sine tilbake. Eksempelvis gikk Siv Jensen løs på Sp i landsmøtetalen helgen som var. Skulle kampen fortsatt stå om distriktspolitiske verktøy, kan Frp i følge Aardal komme til å slite.

– Frps eierskap i slike spørsmål er svært lav. Det å ta opp konkurransen med Sp om distriktspolitikk, kan komme til å bli en bratt oppoverbakke.

Slik forklarer Vedum veksten: Tillit og nærhet

Sp-leder Vedum mener oppturen i oktober skyldes tillit til saker som partiet har gjentatt over tid. De siste ukene har Sp dessuten løftet frem kampen for norsk eierskap. Vedum frykter ikke for det presset som en intensivert jakt fra andre partier kan skape.

– Hvor sterkt rustet er Sp mot partier som vil hente velgerne sine hjem igjen?

– Styrken vår er at vi har ført en stabil, politisk kurs lenge nå. Omdømmet vårt er blitt sterkere, vi har flere lokallag og er nær folk. Like viktig er det at Sp har fått flere ulike røster på laget: Alt fra en tidligere forsvarsjef til sykehusaktivister. Det gir et spenn, men samtidig er det en utfordring et hvert parti må ta om man skal vokse i størrelse, svarer Vedum.

Sp redder det rødgrønne laget

Ap, Sp og SV har sammen stortingsflertall på målingen med 86 mandater. I tillegg er Rødt over sperregrensen – Miljøpartiet De Grønne under. Men SV svekker seg. Fallet på 1,8 prosentpoeng til en oppslutning på seks blank er laveste notering for Audun Lysbakkens parti etter sommeren. Det er Sps muskler som berger den rødgrønne trioens flertall.

KrF faller til 3,4 prosent og Venstre oppnår lave tre prosent. Begge er dermed klart under sperregrensen. Frp ligger i ro og Høyre svekker seg med ett prosentpoeng. Solberg-partiene og Frp mangler i sum hele 13 mandater på å få de 85 som trengs for stortingsflertall og fortsatt ikke-sosialistisk styre.

LES MER: Klimapartier stamper – velgerne sender dem nedover

LES OGSÅ:

Dette er profilene som stiller seg bak partiet Sentrum

• Hør Vårt Lands podcast – «God Bless America»: Abortsaken splitter USA: Debatten er krakilsk

Bruker lite krefter på utslippskutt – her er sjekken av Sps klimaregnskap

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter