Kristen bokhandel åpner kunstutstilling i krisetid

Det har gått fra vondt til verre for den kristne bokhandelen Bok & Media. Men styreleder Hans Petter Foss møter krisen med en stor utstilling av kristen kunst i katakomben.

Reportasje

Mandag kveld mottok kulturredaksjonen et informasjonsskriv på e-post, med tittelen «Presse invitasjon HÅP». Sendt fra Hans Petter Foss, styreleder i og majoritetseier av Bok & Media, den kristne bokhandelen i Akersgata i Oslo.

Nettopp HÅP trengs det mye av, om man skal drifte en kristen bokhandel over to etasjer i Oslo sentrum mens det pågår en global pandemi.

– Vi så fort hva som skjedde i butikken etter utbruddet i mars: Salget gikk rett nedover og vi måtte permittere flere ansatte. Og trenden har fortsatt. Første halvdel av oktober har 40 prosent nedgang fra i fjor, sier Foss.

Å gjøre Jesus kjent

Dermed satte butikken på et stort kjellerlokale de ikke fikk utnyttet. Foss blåste da liv i gamle Lutherstiftelsen, og leide 450 kvadratmeter kjellerlokale – av seg selv!

– Vi flyttet veggene, og i det store lokalet i den nedre delen av katakomben ville jeg lage en stor kristen kunstutstilling.

Dette er nemlig Lutherstiftelsens eneste oppdrag: Å gjøre Jesus kjent, trodd, elsket og etterfulgt ved visuelle utstillinger.

Han spurte tolv kunstnere. Ti sa ja, og det er disse som nå blir utstilt denne helgen. Kunstnere som Åsrunn Hammerø, Vivian Zahl-Olsen og Sigrunn Slaathaug utgjør Kunstutstillingen Håp.

Trenger bidrag

Mange er kjent med at Foss pensjonerte seg i 2010, og trakk seg ut av driften. Men etter at bokhandelen ble innlemmet i Vivo-kjeden, som siden begjærte seg konkurs i 2016, entret Foss banen igjen og ble styreleder og hovedeier av selskapet. Han satte huset sitt i pant og tok opp et kredittlån.

Det var krevende nok å drive bokhandel før pandemien, men 2020 har vært et annus horribilis – også for store deler av bokbransjen. Å leie ut deler av kjelleren til Lutherstiftelsen er altså en måte å frigjøre midler på. Men hva er egentlig forretningsmodellen, når man leier av seg selv?

– Jeg kunne aldri tenke meg å samle inn penger til et aksjeselskap som jeg selv eier, sier Foss og sikter til bokhandelen.

– Men det er annerledes med en stiftelse som har et ideelt formål. Da skal jeg våge å be om noen penger. Og jeg vil trenge noen frivillige, for det er ingen ansatte i stiftelsen.

– Hvem ser du for deg at skal bidra? For øyeblikket har jo den kunstinteresserte Nicolai Tangen seks milliarder på bok eller deromkring. Kanskje han er rett mann å spørre?

– Vet du hva? Den tar jeg, jeg må få tak i adressen hans. Men dette er jo en bibelutstilling, jeg vet ikke hvor interessert han er den typen kunst. Men det blir en lekker utstilling! sier Foss.

Salgsutstilling

– Ja, si mer om utstillingen.

– Vi har skaffet veldig flotte kunstnere. Noen er visuelle og klare, andre er mer vage eller ekspressive – og denne variasjonen er veldig flott. Du har ikonutstillingen, med både gresk-ortodokse og russisk-ortodokse tradisjoner. Og så åpner vi julekrybbeutstillingen allerede nå.

For mange er julekrybbeutstillingen til Bok & Media en fast adventstradisjon. I år åpner den altså omtrent samtidig som julemarsipanen kommer til dagligvarebutikkene.

– Men vi setter ikke i gang lyden før til advent! Og da vil jeg foredra på torsdager og lørdager klokken ett – som vanlig, sier Foss.

Utstillingen er en salgsutstilling. Noen bilder kan kjøpes og plukkes rett ned fra veggen, mens andre skal få stå til jul. Da vil utstillingen fortsette i en annen variant, i hvert fall fram til påske.

Foss mener kjellerlokalet egner seg «aldeles fantastisk» til en slik utstilling.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle drive et såkalt profesjonelt galleri, men dette fremstår nærmest som en høstutstilling med kristne kunstnere.

---

Kunstutstillingen HÅP

  • Salgsutstilling i kjelleren til Bok & Media i Akersgata i Oslo.
  • Ti kunstnere utstiller kristen kunst.
  • Åpner lørdag 24. oktober kl. 12.
  • Initiert av Lutherstiftelsen og styreleder Hans Petter Foss.

---

Guds plan

– Hvor kommer din egen kunstinteresse fra?

– Jeg har vært veldig fascinert fra barnsben av, og etter hvert som jeg traff kona mi Kari, begynte vi å gå årlig på Høstutstillingen. Jeg er glad i det som er godt for øyet og sjelen. Men på et tidspunkt begynte vi å finne Høstutstillingen tom, på en måte – den ga oss ikke noe. Det var så eksperimentelt, du måtte sette deg inn i kunstnernes tanker uten å ha noe å henge det på, og uten symbolikk. Derfor begynte jeg å lage egne kunstutstillinger, den første i 1993.

Foss låner fortsatt penger for å holde bokhandelen i live.

– Det går noen millioner, og jeg er livredd for at jeg ikke klarer det mer, og da må jeg ha blodtilførsel, for å si det slik.

Han tror det er en liten lysning i tunnelen, og understreker hvor viktig desember er for bokhandelen. Den måneden står normalt for en fjerdedel av den årlige omsetningen.

– Du var vel ikke helt klok da du kjøpte deg inn igjen i 2016. Og nå denne pandemien. Det er neppe gode tider for å drive kristen bokhandel over to etasjer i Oslo sentrum, ei heller kunstutstillinger. Hva sier kona di? Advarte hun deg ikke da du gikk inn i bokhandelen igjen i 2016?

– Kona mi er helt fantastisk. Hun er en bokelsker deluxe og vi står sammen om dette.

– Da jeg snakket med deg på telefon i går, sa du: «Jeg tror Gud har en plan med dette, men jeg kan ikke se den ennå.» Har du fått noe klarhet i dette siden sist?

– Jeg ser jo planen, nemlig at vi må beholde kristen litteratur i dette landet. Enten det er i bokform eller på andre plattformer – vi må holde lesingen oppe. Både København og Stockholm er nå uten kristne bokhandler. Hvis folk slutter å lese, slutter de å få informasjon og kunnskap og å kunne bli påvirket av den retningen jeg brenner for – nemlig at Guds ord skal komme klarere frem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje