Politet har bragt inn rundt 30 personer i arresten etter demonstrasjonen til Extinction Rebellion mandag morgen.
Aktivistene blokkerte en trafikkert gate i Oslo og sperret krysset mellom Karl Johan og Fredriks gate i Oslo. De sperret gata med store bannere og aktivister som var lenket sammen. Politet var på plass og gjorde en rekke arrestasjoner.
Rundt 08.45 får Vårt Land opplyst at ring 1 åpnet for trafikk igjen. Det er fortsatt noen få aktivister igjen i Karl Johans gate, men disse sperrer ikke trafikken.
Sivil ulydighet
Aktivistene ble arrestert fordi de brøt loven ved å blokkere veien og hindret fri ferdsel av trafikk, og fordi de deretter nektet å fjerne seg etter å ha fått pålegg av politiet om å gjøre det.
Aktivistene fikk applaus fra deres egne og fra noen tilfeldig forbipasserende da de ble båret bort av politiet.
Søndag gikk 3.800 bussjåfører i Oslo og Viken ut i streik. Samtlige by- og regionbusser er tatt ut i streik. Det forventes derfor mange biler på veien i Oslo-området i morgentimene.

Lenker seg fast
Det var på det meste 70-80 akivister som sperret gaten, og de blokkerte gaten i begge retninger. Politiet satt opp sperrebånd rundt.
Omtrent 25 av aktivistene var lenket fast i hverandre. Politiet måtte bruke lenkekutter for å få fjernet alle.
– Dette er en ordensforstyrrelse. Dette er en hovedfartsåre i Oslo sentrum, så vi er nødt til å få åpnet opp. Aktivistene har allerede fått et pålegg om å flytte seg. De signaliserer ikke at de vil flytte seg, så etter hvert blir de pågrepet av politiet, sa Magnus Strande, innsatsleder på stedet, til Vårt Land mandag morgen.
Aksjonistene bedrev ikke-voldelig sivil ulydighet, og politiet opplyste at aktivistene er helt rolige og at situasjonen er udramatisk - udramatisk i form av at det ikke er sammenstøt mellom politiet og demonstranter.

– Vi har tenkt å bli her i hele dag
Rune Arnestad (62) har vært aktivist i Extinction Rebellion siden april i 2019 og har deltatt på flere aksjoner tidligere. I dag står han og sperrer gata med et stort rosa banner hvor det står: «Beklager bryderiet, men vi prøver å redde verden». Han sier aktivistene ikke kommer til å flytte seg før de blir fjernet med makt.
– Vi har tenkt til å bli her i hele dag, sier Arnestad til Vårt Land.

Mot regjeringens politikk
Han forteller at de sperrer gaten for å markere at de er uenig i regjeringens oljepolitikk.
– Vi ønsker å gi et signal til regjeringen om at de må ha en plan for å stoppe oljeutvinningen og at de må ta klimakrisen like på alvor som pandemien vi er inni nå, fortsetter Arnestad.
På spørsmål om hvorfor aktivistene velger å ta så drastiske grep, svarer 62-åringen:
– Det er mange natur- og miljøorganisasjoner som har jobbet hardt med å sette dette på dagsorden, men det skjer ikke noe som er en grunnleggende endring. Vi må gå ut i gatene og vise oss tydeligere fram så folk ser at vi er.
Extinction Rebellion er en klimagruppe som ifølge sin egen nettside bruker ikke-voldelig sivil ulydghet til å stoppe «masseutryddelse og minimere risikoen for sosial kollaps».

Aksjonister fra Extinction Rebellion danser til Stayin' Alive på Karl Johans gate i Oslo.
Ønsket å kommme i arresten - ble arrestert
Fredrik Glad-Gjernes, daglig leder i KFUM-KFUK Global, forteller at han gjerne vil i arresten.
– Vi vil gjerne i arresten. Jo flere, jo bedre. Jeg er klar. Jeg kommer ikke til å flytte meg frivillig. De må sette oss i arresten hvis de vil ha oss bort, sier Glad-Gjernes til Vårt Land.
Like etter å ha avgitt sitatet ble han arrestert av politiet.
Før han ble arrestert hadde han et budskap til de som står og stanger i kø på grunn av aksjonen
– Dette er verdt det. Vi beklager til dem som ikke kommer seg på jobb, men dette er ikke et budskap primært til de som kjører bil, men til politikerne.


Ønsker å bli arrestert
Vårt Land skrev allerede søndag kveld om Simon James-Eide (55), som skal delta på aksjonene. Han sa da til Vårt Land at han håper han blir arrrestert.
– Jeg ønsker at Norge skal bli husket som et land som satte i gang prosesser, forandret systemet og reddet natur og mennesker. Ikke at Norge bare ble et av mange grådige land som nektet å slutte med olje, sa han til Vårt Land.
