Biskoper på barfotmesse og «epleslang»

Etter messe med barføtte liturger i Gamle Tingelstad kirke, tok bispekollegiet seg spontant inn på tunet til Marit Tingelstad – og ble tilbudt epler.

Reportasje

Bispekollegiet hadde denne helgen sitt bispemøte på Granavolden, som en fire dagers retreat. Som en del av retreat-programmet vandret biskopene søndag morgen de fire kilometerne til pilegrimskirken, der de holdt messe.

Etter messe vandret biskopene tilbake til Granavolden, og passerte gården til Marit Tingelstad. Hun kom hjem til huset sitt, et steinkast fra Gamle Tingelstad kirke, rett etter kirketid. Der fant hun bispekollegiet på gårdsplassen sin.

– Det var utrolig hyggelig, og helt uventet. Men jeg tok meg jo av dem, og mistenkte dem ikke for å forsyne seg med «forbuden frukt». Så fikk jeg også anledning til å fortelle dem litt om den gamle, fine middelalderkirken her på Tingelstad. Og ikke minst det nyrestaurerte alterfrontalet som skinte mot biskopene under messen, sier hun.

Beæret

Tildragelsen skjedde med biskop Solveig Fiske i spissen, det skal legges til at hun og Marit Tingelstad er gode venner, blant annet fra et langt samarbeid i Hamar bispedømmeråd.

Tingelstad har sittet på Stortinget for Senterpartiet, og har vært med i det som finnes av kirkelige råd og utvalg. Hun har også vært drivkraft bak restaureringen av alterfrontalet fra middelalderen, i Gamle Tingelstad kirke.

– De var litt beskjedne, så jeg måtte hjelpe til med epleplukkingen, og i solsteiken bød jeg dem inn i skyggen på terrassen. Jeg følte meg beæret over det helt uventede besøket, og måtte jo kvittere med litt informasjon – og det tror jeg ble satt pris på.

Hun visste at bispemøtet var på Granavolden i helgen, og hadde et håp om å få hilse på – hun kjenner flere av biskopene fra sitt eget kirkelige engasjement.

– Men at de plutselig stod på tunet var mer enn forventet. De ble så lenge at de måtte utsette lunsjen på Granavolden, men hadde de hatt mer tid skulle de fått rabarbrasuppe, forteller hun.

82-åringen tilbyr også pilegrimsherberge hjemme i huset sitt, der hun tilbyr kost og overnatting.

Fellesskap

Preses Olav Fykse Tveit forteller om et hyggelig møte i eplehagen.

– Eplehagen til Marit Tingelstad ligger jo midt i pilegrimsleden, vi passerte rett forbi – og ble veldig godt mottatt, forteller Tveit.

Han er godt fornøyd med sitt første fysiske møte med et samlet bispekollegium.

– Hittil har møtene vært på skjerm, det er veldig fint å kjenne det fysiske nærværet her på Granavolden. Som ny i kollegiet er det viktig for meg å kjenne på dynamikken og samspillet. Etter mange år i utlandet har jeg også et behov for å oppdatere meg.

Han påpeker at kirken har hatt flere krevende saker, som ekteskapsordning og skillet mellom stat og kirke, i hans periode i utlendighet.

– Jeg tror fellesskapet i bispemøtet har vært en viktig faktor i håndteringen av disse store sakene. Bispemøtet har bidratt sterkt til å holde kirken sammen – og å finne veien videre fremover, mener Tveit.

– Jeg opplever et tillitsfullt forhold i bispekollegiet, som det føles godt å komme inn i, sier han.

Ingen saksagenda

Dette bispemøtet har ingen saksagenda, og det vil ikke komme noen uttalelse fra møtet.

– Vi har også behov for å trekke oss litt tilbake, og gi rom for stillhet og refleksjon. Her får vi også oppleve gudstjenestelivet sammen, vi har faste tidebønner og vi har hatt bibelstudier med hovedvekt på Efeserbrevet. Vi har lest høyt for hverandre, og i dag har vi samtalt om kirkens enhet med utgangspunkt i Efeserbrevet kapittel 4, forteller han.

– Noen ganger er det godt å ha tid til å gjennomføre litt lengre tankerekker enn i hverdagen. Vi får tid til å reflektere rundt vår oppgave som biskoper – og kirkens oppdrag. Det er viktig å sette av tid og rom til å styrke vårt åndelige liv. Vi har et åndelig lederskap sammen, da er det viktig å få påfyll i våre egne, åndelige liv, sier preses.

Rasismedebatt

Bispemøtet har også tidligere satt fokus på retreat.

– Det er godt å møtes i en setting med lavere – og felles puls. Vi har lagt opp til både stillhet og samvær. Her er det plass til å finne seg et eget, stille sted for meditasjon. I det utrolig vakre været har vi også fått tid til et kveldsbad i Randsfjorden, forteller han.

Selv om det ikke kommer noen uttalelse fra møtet, snakker de sammen om prinsipielle og konkrete temaer.

– Vi har drøftet vår rolle som kirke og utfordringer vi møter i rasismedebatten – og et viktig tema er hvordan kirken skal formidle og skape håp for fremtiden, sier Olav Fykse Tveit.

Barføtt

Biskop Solveig Fiske tar det hele og fulle ansvar for at bispekollegium spontant inntok hagen til Marit Tingelstad.

– Jeg kjenner Marit godt, og det var et helt naturlig stopp på pilegrimsvandringen vår, forteller hun.

Kollegiet kom rett fra St. Petri (Gamle Tingelstad) kirke, der hun forrettet gudstjeneste sammen med Herborg Finnseth. De stilte barføtt.

– En grunn var at vi manglet svarte sko. Men de bare føttene understreker også at vi skal være godt jordet i vår virkelighet – med en himmel over livet – jordbundet, jordvendt og himmelvendt, sier Solveig Fiske.

Bispekollegiet samlet seg med behørig koronaavstand, i det 800 år gamle kirkerommet.

– Vi holdt en full gudstjeneste, som også inneholdt dåpspåminnelse. Retreatet har gitt plass til ettertanke og stillhet, der vi har gått inn i tidebønnstradisjonen, og vi har også fordypet oss i bibeltekster.

– Vi har fatt åndelig påfyll, og jobbet med styrking av fellesskapet – med fokus på oppdraget vårt, og veien videre, forteller Fiske.

Hittil har møtene vært på skjerm, det er veldig fint å kjenne det fysiske nærværet her på Granavolden.

—   Olav Fykse Tveit, preses

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje