Vil befri Jesus fra det harmløse

I Brosteinevangeliet møter koselige bibelglansbilder byens harde virkelighet. Kunstneren synes det setter både Jesus-motivet og gata i et nytt lys.

Reportasje

– Det trygge glansbildet møter noe som er hardt og hverdagslig. For meg gjorde det Jesus-figurene levende igjen, sier Trygve Skogrand.

Tirsdag åpner ustillingen Brosteinevangeliet med Skogrands bildeserie i Vår Frue kirke i Trondheim. Kunstneren har blandet motiver fra folkelig bibelkunst med fotografier av offentlige steder i Trondheim by.

Koselig Jesus

Ideen fikk Skogrand da han fant igjen en samling gamle glansbilder med bibelmotiv. Jesus sto i blomsterenger, flankert av lam og med vakkert sollys. I voksen alder var de gode følelsene bildene vekket i ham som barn borte. Det var nesten noe stygt over dem.

– Jesus blir liksom stengt inne i koselighet. Hele troen blir gjort harmløs og småborgerlig – som om man søker beskyttelse mot troens og livets virkelighet.

Funnet fikk Skogrand til å sette barnetroen sin under lupen. Han begynte å undersøke hvordan han som kunstner kunne bruke motivene i nye sammenhenger.

– Det føltes naturlig å bruke byen som ramme. Jeg hadde akkurat flyttet til Oslo, og følte meg fremmedgjort i storbyens hektiske og harde omgivelser.

Nytt blikk

Vekslingen mellom det velkjente og overbeskyttende og det ukjente og skitne ble utgangspunktet for bildeprosjektet, som går tilbake til 2001.

Teknikken gjør ikke bare at vi ser bibelmotivene på en ny måte. Også de vante byrommene – de omgir oss med hver dag, og som vi derfor nesten ikke legger merke til – fremstår i et nytt lys, synes Skogrand.

– Byen blir mer synlig. Det er som om hverdagen og glansbildene forsterket hverandre.

Verkene får karakter også i møtet mellom de to forskjellige bildeverdenene fotografi og maleri.

Vil være åpen

Vår Frue kirke er en åpen kirke som benyttes av Kirkens Bymisjon. Skogrand synes Trondheims-kirken gir utstillingen en ramme som kjennes relevant.

---

Brosteinevangeliet

  • Utstilling i Vår Frue kirke i Trondheim med åpning 28. juli.
  • Står ut året.
    Viser over 30 verker av kunstner Trygve Skogrand. 18 av dem er nye.
  • Bildene er collager av folkelig kirkekunst satt sammen med fotografier av kjente byrom.

---

– Bymisjonen vil gjøre gudstjenestene åpne og lette å følge, blant annet ved å skrelle bort overflødig liturgi. Det er noe av det samme som jeg prøver på i mine bilder: Å ta bort den «hellige» innpakningen og bringe innholdet inn i den verdenen folk lever i til daglig.

Skogrand er opptatt av å ikke styre tolkningen av bildene i en bestemt retning, men å peke på de store spørsmålene i livet.

– Som kunstner er jeg opptatt av hvem vi er som menneskelige skapninger.

Skogrand ser også en risiko ved å stille ut kunstverkene i kirken: At bildene kun oppleves som en bekreftelse, i stedet for en utfordring.

– Sånn sett synes jeg de kanskje fungerer aller best i et gategalleri eller et busskur – steder hvor folk ferdes i det daglige.

Bred åndelighet

Trygve Skoglund har også bakgrunn som barnebokforfatter, tegneserietegner og illustratør. Som billedkunstner har han vært utstilt blant annet i Tyskland, Sverige og USA.

– Spiritualitet og myter er sentrale tema i all din kunst. Hvorfor er dette viktig for deg?

– Kunsten min handler om vår kobling til naturen, til kroppen og til Gud. Alt henger sammen med det å være et skapt menneske. Jeg bruker bildene mine som en vei for å fatte små glimt av vår menneskelighet, så godt jeg kan.

Skogrand vokste opp på prestegården i Overhalla i Nord-Trøndelag, og sier han fremdeles har en kristen tro og lengsel i seg.

– Jeg tror Gud er umulig å fatte for oss, men jeg prøver å lytte – og kanskje en dag forstå små brokker av det ubegripelige.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje