Slik så det ut da evangelist Levi Jensen inviterte til «kaos i Tvedestrand»

Ordføreren møtte selv opp for å stanse høylytt forkynnelse fra evangelisten Levi Jensen i Tvedestrand. Bli med på «meetup» med forkynneren som «alle tenåringer» vet hvem er.

Reportasje

En krokete mann med hvit stråhatt triller en barnevogn inn på gressplenen ved Tvedestrand badepark. En gjeng med ungdommer tar frem mobiltelefonene sine og filmer, noen voksne stikker hodene opp fra teppene der de soler seg for å se hva som skjer.

«Glory, halleluja!!», roper mannen med en sjørøveraktig stemme, mens en høyttaler i barnevognen spiller en hip-hop-beat.

Evangelist Levi Jensen har ankommet Tvedestrand.

– Selvfølgelig har vi hørt om Levi. Vi så på Instagram at han skulle komme, sier en fnisete guttegjeng som følger Jensens ankomst.

Levi Jensen har blitt et stort fenomen blant unge på internett. Facebook-gruppen hans har over 50.000 medlemmer, han har 29.000 følgere på Tik-Tok, 27.000 på Instagram og en drøss på Snapchat. Her proklamerer han blant annet at Jesus er den eneste veien til himmelen og at han hater Satan.

Besøket i Tvedestrand har blitt annonsert på forhånd med et bilde med påskriften «...Levi døper deg», sammen med bildeteksten «Bli med og lag kaos i Tvedestrand».

Og kaos skal det bli!

«En vits»

Barnevognen med høyttaler plasseres midt på gressplenen, og Jensen formidler programmet for dagen:

– Vi skal prate om Jesus her i dag, spelle musikk og danse. Hvis du har sykdom, så ber jeg gjerne for deg, for Jesus har seiret, halleluja, roper Jensen inn i mikrofonen som er koblet til høyttaleren i barnevogna.

Så følger noen minutter der Jensen preker om at Gud elsker alle mennesker, om synd og dom, omvendelse og frelse - mens ungdommene flokker seg rundt ham.

Blant de fremmøtte er kameratene Camilo Pajaro Omang (13) og Sebastian Tamari (13). Jensen spør om de er døpt og forsikrer dem om at dåpsklær ligger klar i bilen, i tilfelle de er interessert. Dette takker de begge nei til.

– Hva gjør at så mange ungdommer kommer hit for å høre ham?

– Han er et «meme», altså en vits som mange gjør narr av og snakker om. Det føles som at han tar det seriøst, men alle vi kommer bare hit for å kødde, sier en av guttene.

«Ble frelst»

Andre hevder imidlertid at de tar ham på alvor, blant annet en tretten år gammel gutt som nettopp har snakket med Jensen.

– Jeg ble frelst av han, sier gutten etter samtalen.

– Så du takket ja til å bli kristen?

– Jeg er allerede kristen, men jeg ble frelst.

– Hva er forskjellen?

– Det vet jeg ikke helt, svarer han.

Jensen har lovet at alle som vil kan bli bedt for. En av de som melder seg er Kristoffer Øvreås, som er strandvert på plassen. Levi Jensen holder hånden på skulderen hans og roper:

– Fyll ham med din hellige ånd i Jesu navn, halleluja!

Etterpå sier Øvreås at han tror bønnen hadde en god effekt.

– Jeg håper det gjør at maskineriet holder seg optimalt, og at jeg kan fortsette veien mot maksimal utvikling, kombinert med den livsstilen jeg lever fra før, som også er designet for maksimal utvikling.

– Hva tenker du det betyr å bli «fylt av Den hellige ånd i Jesu navn»?

– Vet ikke. Er jeg ikke fyldig nok fra før? spør Øvreås mens han strammer musklene.

Kritisk til kritikk

Levi Jensen besøker Sørlandet i forbindelse med TV Visjon Norges sommerstevne på Hove i Arendal, hvor Jensen holder daglige samlinger for ungdom. Flere av stevnedeltakerne ble med til Tvedestrand for å følge Jensen. En av dem er Wenche Tyse.

– Mange av ungdommene smiler når Jensen prater, tror du de tar ham på alvor?

– Det vil alltid være noen som ikke gjør det. Men Guds ord vender aldri tomt tilbake. Hvis de ikke tar det på alvor nå, vil nok Herren kalle på dem om noen år, sier hun.

Selv sier Jensen at mange ungdommer blir frelst gjennom møtene hans.

– Tror du folk tar det du sier på alvor?

– Ja, de gjør det. Men jeg er bare postmannen som leverer brevet, så er det opp til dem om de tar vare på brevet eller kaster det.

I forbindelse med Jensens besøk på Sørlandet har han fått kritikk, blant annet av rådgiver Kristian Røssaak i Human-Etisk Forbund.

– De som kritiserer meg kritiserer Den hellige ånd. Så man må gå forsiktig. De som kritiserer meg får en straff. Hevnen hører Herren til.

– Tror du det skjer med de på Sørlandet som har kritisert deg?

– Helt klart. De får en skikkelig hevn. Men hvordan har ikke jeg noe med å gjøre, hevnen hører Herren til.

– De som kritiserer meg kritiserer Den hellige ånd. Så man må gå forsiktig. De som kritiserer meg får en straff. Hevnen hører Herren til.

—   Levi Jensen

Ville være i fred

Ikke alle ved Tvedestrand badepark setter pris på Jensens plutselige ankomst.

– Jeg kunne godt tenke meg å ligge i fred og bli spart for dette showet og den elendige høyttaleren deres. De får terningkast én fra meg, sier en mann som i utgangspunktet kom for å slappe av i sola.

Mens stadig flere ungdom strømmer til for å ta selfie med Jensen, er det andre som forlater badeplassen. På et punkt stilner musikken. Jensen griper mikrofonen og sier:

– De som vil døpe seg må gjøre det nå før politiet kommer. Det er derfor vi har skrudd av musikken. Noen har reagert, og vi får ikke lov til å ha det moro.

Dagny Marie Sand Haarberg jobber som strandvert på området og har lenge forsøkt å få Jensen og gruppen hans til å dempe seg.

– Ordføreren har sagt til meg at de ikke har lov å døpe folk her, og at de må skru av høyttalerne, sier Sand Haarberg.

Hun forklarer at de har mange koronaregler som må følges, blant annet 1-meters regelen. Den har ikke blitt holdt, forteller hun.

– De har heller ikke fått tillatelse til å bruke det offentlige rommet på denne måten og jeg har derfor bedt dem om å gå, men de hører ikke på meg. Nå kommer ordføreren så håper de hører på henne, ellers vet jeg ikke hva som skjer videre, sier hun

«Uakseptabelt»

Jensens forkynnelse fortsetter mens en kvinne med solbriller og en dresskledd mann kommer med raske skritt over gressplenen. Ordføreren og rådmannen har ankommet.

– Dette er vår plass, sier de bestemt.

Jensen gir seg ikke, og holder fremdeles en brennende appell, der han inviterer tilskuerne til neste møte. Akkurat i det Jensen skal fullføre setningen «dere er hjertelig velkommen», går ordføreren bort og forsøker å gripe mikrofonen hans. Jensen tvilholder på den og fullfører invitasjonen:

– Halleluja. Det er på Hove Camp. Velkommen!

Like før Jensen avslutter rekker han å si:

– Jesus elsker dere, Jesus kommer snart igjen og dere må ha Jesus i hjertet. Den reaksjonen der er en demonisk reaksjon. Boikott Satan i Jesu navn, amen.

Stemmen hans erstattes av lovsangsmusikk fra anlegget. Ordfører Marianne Landaas utdyper ovenfor Vårt Land hva hun oppfatter som problematisk.

– Problemet er at denne musikken og evangeliseringen plager folk som er i vår offentlige badepark.

– Har de ikke søkt om tillatelse?

– Verken jeg eller rådmannen har sett noen søknad om å få lov å evangelisere. Alle har lov å komme hit, sole seg og bade. Men å ha et offentlig møte med evangelisering som plager andre, det kan det umulig være lov til. Jeg fikk telefon fra strandvertene som opplevde dette som ubehagelig, og vanlige folk reagerte. Det er uakseptabelt.

Er ikke ferdig

Ordføreren opplyser om at hun har ringt politiet. Badeplassen tømmes for folk. Barnevognhøyttaleren trilles videre av Jensen.

– Jeg går ikke fordi jeg ble jaget, men jeg skal ut i byen og evangelisere. Vi er ikke ferdige vi, sier Jensen på vei bort fra området.

En gjeng med tenåringer følger etter på sykkel, mens Jensen og følget hans beveger seg mot sentrum og stiller seg utenfor Kiwi. Her fortsetter seansen noen minutter, før de flytter seg mot gågata.

– Ordføreren sa at hun hadde ringt politiet. Er det noe dere bryr dere om?

– Matteus 28. Der sier Jesus: «Meg er gitt all makt, gå derfor ut og forkynn evangeliet.» Hvor mye makt er det?

– Hva med det Paulus sier om å være lydig mot myndighetene og styresmaktene?

– Meg er gitt all makt, meg er gitt all makt, mumler Levi mens han beveger seg videre.

Forkynnelsen fra barnevognhøyttaleren fortsetter foran Interoptik, men etter hvert mister Jensen publikummet sitt, én etter én. I det en politibil svinger inn på området er høyttaleren skrudd av og folkemengden forsvunnet. Politiet kjører videre. Ingen evangelist blir arrestert denne dagen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje