Små partnere gjør Solberg utrygg

Venstre dumper til krisetall og KrF får dramatisk flere usikre velgere i tid med fullt kjør om bioteknologi. Ny gallup gir samlet smell for Solberg-styret.

Reportasje

Selv om Høyre beholder styrken med 26,2 prosent på Norstats mai-gallup for Vårt Land, svekkes regjeringsprosjektet av et fallende Venstre og et KrF med alvorlige bakgrunnstall. Begge ville fått bare ett mandat hver og ligger langt under sperregrensen.

Venstre faller 1,3 prosent­poeng til to prosent. Endringen er
målingens eneste statistisk sikre.

KrF står på stedet hvil med 3,2 prosent. Men midt i en tid der kamp mot friere bioteknologilov skulle samle partiet, er hele 40 prosent av 2017-velgerne blitt usikre.

– For KrF er dette et markant og dramatisk utslag, sier valgforsker Bernt Aardal, som har gjennomgått bakgrunnstallene i målingen.

«Fare»

Valgforskeren tar alltid forbehold om enkeltmålinger. Men i en måling tatt opp etter uker med bioteknologistrid hadde han forventet noe annet:

– En så stor andel hjemme­sittere er spesielt. Man skulle ventet det motsatte. Historien har lært oss at KrF internt kan sprike på mange felt. Men når partiet presses i moralske og etiske spørsmål, sluttes gjerne rekkene. Her ser man derimot ingen tegn til høy lojalitet.

– Hvis ikke junimålingen viser et annet bilde for KrF når bølgene har lagt seg litt, er det virkelig fare på ferde, påpeker Aardal.

Ikke KrF-løft

Høyre er størst for andre måned på rad etter det løftet partiet fikk tidlig i koronakrisen. Men den skrale tilstanden hos KrF og Venstre senker nå Erna Solbergs utsikt til gjenvalg.

– Om KrF bikker under sperre­grensen, hjelper det ikke om Høyre øker, bemerker Aardal.

Målingen er tatt opp fra tirsdag i forrige uke til mandag i denne. Bioteknologisaken har gitt KrF høy oppmerksomhet, men løfter ikke partiet.

– KrF har kjempet for et samfunn med plass til alle og mot endringene i bioteknologiloven, fordi saken er viktig. Mange har stått sammen med oss, kommenterer KrF-nestleder Ingelin Noresjø.

– Denne målingen viser ikke fremgang, men jeg er overbevist om at flere enn dette ønsker et sterkt KrF. Det neste året skal vi gjøre en jobb for at KrF fortsatt skal være en sterk stemme i norsk politikk, påpeker hun.

LES OGSÅ: Berit Aalborg om mai-målingen: «Tiden fremover krever en slalåmkjøring fra Solberg med stor presisjon»

Fall i bio-tid

I samme periode faller Venstre til laveste nivå
siden november. Bare én av fem velgere fra 2017 ville stemt Venstre på nytt.

Perioder med sterk KrF-markering i verdisaker har tidligere senket Venstre. Som i fjor vinter da det liberale partiet falt
etter at KrF fikk sin abortseier i
regjeringsplattformen.

Slik svarer parlamentarisk
leder Terje Breivik når Vårt Land påpeker sammenhengen:

– Det er aldri positivt for et parti å måtte stemme mot politikk vi er for, men det er en del av kompromissene man må inngå i et samarbeid, skriver Venstres parlamentariske leder i en e-post.

Til gjengjeld sikrer Granavolden-plattformen støtte fra
Høyre og KrF i Venstre-saker som rusreformen, påpeker Breivik. Den er KrF egentlig motstander av.

Ap vinner

Ap er månedens vinner og går frem med 1,2 prosentpoeng til 25,8. Igjen er
Støre-partiet jevnstort med Høyre. Med svak tilbakegang holder Sp seg fortsatt på 15-tallet.

Var det valg nå, ville rødgrønne og allierte tatt makten med stor margin. Ap, Sp, SV, MDG og Rødt ville mønstret 100 representanter. Alle borgerlige – Frp inkludert – ville fått 69. Ap og Sp ville i sum fått 73 – altså vært større enn de fire borgerlige.

Høyres Bent Høie mener likevel det er «gode muligheter for gjenvalg neste år»:

– Erna og regjeringen har en klar plan for å ta Norge ut av koronakrisen. Vi skal skape nye jobber, særlig i privat sektor. Støres oppskrift med økte skatter for norske bedrifter er ikke veien å gå, skriver Høyre-nestlederen til Vårt Land.

Trist for SV

For SV er tallene tristere: Minus 1,1 prosentpoeng gir SV bare 5,5 prosent. Det er partiets dårligste notering etter stortingsvalget. Partiet rapper ikke lenger velgere fra Ap, noe SV har gjort lenge.

Etter to måneder under sperre­grensen er Miljøpartiet De Grønne nå ute av «korona­skyggen». Med fem prosent ville
partiet fått ni representanter på Tinget.

LES OGSÅ:

• Pastorsønnen Gordon Johnsen snakket om sex og psykiske lidelser før samlivsspaltene

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje