Høyre bykser til topps i krisetiden

Erna Solberg leder igjen landets største parti. Høyre gjør nytt markant galluphopp og har ikke hatt bedre tall siden sommeren 2018.

Reportasje

På Norstats ferske aprilmåling for Vårt Land øker Høyre med 3,5 prosentpoeng til høye 26,8.

Arbeiderpartiet faller mest og taper 2,1 prosentpoeng.

– Ap sliter med å komme på banen i en krisetid der man gjerne samles om styringspartiene. Det er Høyre som får gevinsten, konstaterer valgforsker Bernt Aardal.

To uker før koronakrisen sendte barn hjem fra skolen, foreldre til hjemmekontor og alarmen gikk i helsevesenet, lå Høyre på bunnivå: Norstat noterte 18,9 – laveste nivå siden senhøsten 2009.

«Hyggelig», sier Solberg. Men viktigst er kamp mot smitten

To målinger senere har koronakrisen snudd sifre for partiet:

– Det er hyggelig med gode tall. Men det viktigste nå er å slå ned smitten og sikre at vi har jobber å gå til etter pandemien, uttaler statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til Vårt Land.

Den reaksjonen har i det siste vært Høyre-toppenes svar på gallupfremgang. Solberg kommenterer tallene med å takke for oppslutning om koronatiltakene og vektlegger politisk samarbeid:

– Jeg forstår at dette er svært inngripende tiltak i folk og bedrifters hverdag. På få uker er vi i ferd med å slå ned viruset og har stilt til rådighet mer enn 200 milliarder kroner for sikre folks jobber.

Alle de politiske partiene og partene i arbeidslivet samarbeider godt slik at vi kan få Norge gjennom Korona-krisen, sier hun.

Valgforskeren: Høyre spiser litt hos naboene

Høyres fremgang er den eneste statistisk sikre på gallupen. Partiet henter mye av fremgangen fra et Frp som synker 1,3 prosentpoeng til 11,4 – og Venstre og KrF. I sum taper de to regjeringspartnerne over 20.000 velgere til Solbergs parti.

– Høyre spiser litt hos naboene, bemerker Aardal, som i tallene ser et klart styrket Høyre:

• Partiet holder godt på velgerne fra forrige stortingsvalg – åtte av ti ville stemt Høyre på nytt.

• De henter nær 14 prosent av velgerne sine blant folk som ikke stemte forrige gang.

Gransking kan gi kime til Høyre-kritikk

Den siste tilveksten er også en utfordring:

– Dette er ofte veldig «løse» velgere, som ofte ikke følger samfunnsdebatten tett, påpeker Aardal.

Valgforskeren ved Universitetet i Oslo mener det er ganske usikkert om Høyre vil makte å holde styrken frem til valget neste høst:

– Det ligger jo en kime til kritikk i det som nå skjer også: En granskingskommisjon skal i arbeid. Da kan det bli oppmerksomhet rundt sviktende forutsetninger til å håndtere koronakrisen. Etter terrorhandlingen i 2011 så man eksempelvis først bølgen av sympati bak Ap. Men i hverdagen etterpå var det kritiske blikk og oppslutningen falt.

Om Ap har det blitt stillere etter hvert

Ap lander på 24,6 prosent. Partiet taper mindre til røde konkurrenter enn på svært lenge. Årsaken til fallet er markant flere usikre velgere.

– I perioder av krisen har Jonas Gahr Støre hatt en lederrolle, men det er blitt stille etter hvert. Det er heller ikke så mye rom til andre når det er jevnlige opptredener av statsråder i offentligheten, sier Aardal.

Men hadde det vært valg nå, ville Ap, Sp og SV hatt flertall sammen. Selv om Høyre nå er større enn ved sist stortingsvalg, ligger Frp nå på like lavt nivå som før partiet forlot Solberg-regjeringen. Når Venstre med 3,3 og KrF med 3,2 prosent ligger klart under sperregrensen, er det langt opp til noe borgerlig flertall. Solbergs partnere får ikke noe merkbart «ansvarstillegg» fra velgerne.

Aardal tror Sp kan ha gode kort

Senterpartiet øker til 15,6 prosent og henter igjen over 100.000 velgere i sum fra Ap, Høyre og Frp. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror dette er årsaken:

– Vi har vært opptatt av lokal beredskap over tid. Det som diskuteres nå er tematikk vi har snakket om i årevis. Dessuten kan folk ha sett at vi har hatt en rolle i brede forlik i Stortinget.

Valgforsker Aardal påpeker at Sps distriktsprotest akkurat nå er i skyggen, men fremover kan Sps profil i beredskapsdebatten styrke partiet.

– De har gode kort på hånden. Om Sp er det for tidlig å si at luften er gått ut av ballongen, sier Aardal.

Rød retur – Miljøpartiet fortsatt under sperren

For andre måned på rad ligger Miljøpartiet De Grønne under sperregrensen, med 3,9 prosent. Der havner også Rødt – og det er andre gang etter årsskiftet. I fjor høst hadde nettopp Rødt lange perioder på fem-tallet. Også SV faller – med ett prosentpoeng i april.

For ordens skyld: Bildet øverst i saken er tatt av Lise Åserud i NTB scanpix.

LES OGSÅ OM GALLUPER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje