Verden stenger ned i korona-kappløp

Søndag holdt over en milliard indere seg innendørs i kampen mot koronaspredning. Verdens land kappes nærmest om å innføre restriktive koronatiltak.

Reportasje

Trolig har aldri noe land i verdenshistorien gjennomført et kollektivt tiltak med flere deltakere enn under helgens portforbud i verdens nest mest folkerike land, India.

Mer enn én milliard indere fulgte trolig statsminister Narendra Modis oppfordring om portforbud og selvpålagt karantene.

– Hver og en av dere er en soldat verdt å ta vare på i kampen mot covid-19. Det å være på vakt og forsiktig, kan spare hundretusener av liv, skrev Modi på Twitter.

Folk hyllet helsearbeidere

India innførte søndag et ukelangt forbud mot alle internasjonale flyginger til og fra landet. I tillegg vil mesteparten av offentlig transport bli stanset, og alle som jobber i privat sektor må jobbe hjemmefra denne uken.

Tirsdag erklærte Modi full nedstenging av landet i tre uker.

Fra balkonger og vindusåpninger skramlet indere under portforbudet søndag med kasseroller og blikkbokser, i en støyende hyllest til helsearbeiderne som utgjør frontlinjen i det som blir kalt en krig mot koronaviruset.

Strenge tiltak i alle verdenshjørner

Her er en oversikt over noen av tiltakene som er innført i ulike deler av verden:

Norge:

Vi er blant landene som var tidlig ute med en rekke restriksjoner, inklusive forbud mot folkerike arrangementer og overnatting på hytter, stengte skoler og strenge oppfordringer om selvpålagte karantenetiltak.

Sverige:

I vårt mindre restriktive naboland holder barnehager og skoler fremdeles åpent. Grensene er heller ikke stengt. Statsepidemologen Anders Tegnell mener smittespredningen vil dempe seg betydelig innen utgangen av mai, delvis fordi viruset ikke tåler varme og fuktighet så godt.

Danmark:

Statsminister Mette Frederiksen gikk i første rekke internasjonalt med å innføre svært strenge restriksjoner, inklusive stengte skoler og grenser. I en fersk meningsmåling skårer hun den høyeste tillit som er målt for danske politikere.

Storbritannia:

Statsminister Boris Johnson brukte lang tid på å innføre restriksjoner, før han omsider stengte pubene og de fleste butikker, samt oppfordret personer med alvorlige helseproblemer til å sette seg i karantene de neste tre månedene.

Frankrike:

Få eller ingen andre land har innført strengere restriksjoner. Folk får bare forlate hjemmet for å kjøpe mat, gå til legen, lufte hunden eller ta en treningstur alene. Myndighetene har tatt i bruk både helikoptre og droner for å kontrollere at folk overholder portforbudet.

Tyskland:

Statsminister Angela Merkel er selv i karantene, og innførte søndag et kontaktforbud der kun to og to kan være tett samlet. Skoler er stengt, og nå må også alle restauranter stenges. Det samme gjelder tilbud om personlig pleie som frisører, hudpleie og massasje.

Italia:

Som verdens hardest rammede land, med over 6.000 døde, er Italia nå totalt nedstengt. Myndighetene har bedt de amerikanske Nato-styrkene i Italia om å bidra med medisinsk personell og feltsykehus.

Spania:

Statsminister Pedro Sánchez vil forlenge unntakstilstanden til 11. april. Spania er etter Italia Europas hardest rammede land, med rundt 2.700 døde. Alt fra skoler til grenser er stengt.

Slik har viruset spredt seg i Europa. Se verdenskartet lengre ned i saken.

USA:

– Vi er i krig, sa president Donald Trump søndag, etter at folkerike New York og California hadde beordret folk til å holde seg hjemme. Det samme gjør stadig flere delstater, men USA har ingen felles, nasjonal strategi.

Iran: 

Mandag oversteg Irans offisielle dødstall 1.800. Der er pålagt reisrestriksjoner og sosial avstand mellom folk, men myndighetene sier de venter å lette på dette innen tre uker.

Armenia:

Den tidligere sovjetstaten, som er naboland til Iran, stengte ned landet mandag for en uke siden, etter bare 45 bekreftede smittetilfeller. Skoler er stengt, og pensjonister år pensjonen levert på døren så de skal slippe å gå ut.

Australia:

Australiere fikk søndag beskjed om å unngå all innenlands reising som ikke er strengt nødvendig. Enda strengere tiltak vil bli innført de neste dagene. De mest folkerike delstatene Victoria og New South Wales vil trolig stenge skoler og bedrifter som ikke er samfunnskritiske.

Slik har viruset spredt seg rundt om i verden.

New Zealand:

Skoler og alt ikke-kritisk næringsliv stenges nå ned. Innbyggerne må holde seg hjemme i én måned.

Sør-Afrika:

Allerede for en uke siden innførte landet unntakstilstand. Skoler ble stengt for tre uker framover, det samme ble de fleste grenseoverganger, med totalt innreiseforbud fra høyrisikoland som Italia, Iran, Sør-Korea, Spania, Tyskland, USA, Storbritannia og Kina.

Rwanda:

Kun ærend som helsetjenester, matinnkjøp eller banktjenester er tillatt utenfor hjemmet. Alle grensene er nå stengt for reisende, bortsett fra for hjemreisende innbyggere. Også markeder og alle butikker skal holde stengt, bortsett fra apoteker og daglivarebutikker.

Venezuela:

Få latinamerikmanske land vil bli rammet hardere av eventuell koronaspredning enn Venezuela, som er rammet av folkeflukt, politisk uro, internasjonale sanksjoner, økonomisk kollaps og et nedkjørt helsevesen. Landet har restriksjoner blant annet på innreise.

Sør-Korea:

Mandag sank antallet nye smittetilfeller i Sør-Korea til det laveste tallet siden toppen for fire uker siden, etter at landet var kjapt ute med massetesting. Søndag startet en 15-dagers intensiv politikk med å holde sosial avstand, inkludert begrensninger for høyrisikobegivenheter som religiøse samlinger, sport- og underholdningsbegivenheter.

Kina:

Allerede 23. januar ble Wuhan, der koronautbruddet startet, stengt ned. Etter nedgang til bare et fåtall nye smittetilfeller, sa myndighetene søndag at sertifisert friske og feberfrie personer kan komme tilbake til byen.

LES OGSÅ:

Med munnbind og håndtrykk
Høybråten: Mangel på rent vann forsterker krisen
Redd Barna vil øke bistanden

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje