Reportasje

Sp går på kjempesmell – sjokktall i ny gallup

Senterpartiet faller nesten seks prosent og er igjen mindre enn Frp. Siv Jensens parti henter nå tilbake nesten alt som siste år er tapt til Sp.

Norstats ferske januarmåling for Vårt Land er tatt opp uken Frp gikk ut av regjering og varslet tøff opposisjon. For Sp er tallene en kjempesmell: Ned fra 18,5 prosent i desember til 12,8 i januar.

– For bare få år siden var 12,8 et drømmetall for oss. Sp har uansett et sterkere fundament nå, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Partilederen minner om at Sp lå nede på femtallet i 2014.

LES VESLEMØY ØSTREMS ANALYSE AV MÅLINGEN: «Det har vært en heftig uke for løslatte fengselsfugler og troløse velgere»

Frp er vinneren

Frp er månedens vinner med fremgang på hele 2,9 prosentpoeng til en oppslutning på 14,7. På Vårt Lands måling ligger Frp bare et halvt prosentpoeng bak resultatet fra forrige stortingsvalg. Både for Sp og Frp er endringene statistisk sikre.

Dermed går Frp forbi Sp for første gang på et år. Trygve Slagsvold Vedum har lenge hatt som mål å være stabilt større enn Frp.

– Er dette et prestisjenederlag?

– I 2017 gjorde Sp sitt nest beste stortingsvalg noensinne. På denne målingen ligger vi 2,5 prosentpoeng over det. Enkeltmålinger kan være litt turbulente etter en kaotisk uke i norsk politikk, sier Sp-lederen.

– Du avviser at det er et nederlag?

– Målet har vært å være et av de tre store partiene. Frp var det tredje store. Ved lokalvalget i fjor høst gikk vi forbi dem.

Valgforsker Bernt Aardal: Pass dere, Sp

For Sp kan bakgrunnstallene være et solid varsko: Fra sommeren 2019 og ut året tapte Frp månedlig 50.000 velgere til nettopp Sp. Denne måneden er det nesten null: Bare 1500.

Flere andre målinger viser fortsatt høye tall for Sp i januar. Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo vil ikke tolke regjeringsdramaet i forrige uke som hovedgrunnen til at Sp svekker seg og Frp vokser.

– Frp selv vil nok mene at fremgangen bekrefter at det var riktig å forlate regjeringen. Men Sps vekst siste år skyldes mer enn Frp. Partiet har hentet inn masse nye velgere fra mange partier. Dette er velgere som gjerne sitter løst i salen, sier Aardal.

Han påpeker at det hittil i år har vært mindre oppmerksomhet rundt sakene Sp har ledet an i protestene mot.

– Målingen er et «pass dere» for Sp. Men det er for tidlig å si at det nå begynner å rakne, sier valgforskeren.

Sps rekordår nær nullet ut

Bakgrunnstall er usikre, men viser retning. Et faretegn for Sp er at også velgerfangsten fra Ap går dramatisk ned. Sp er i praksis tilbake til nivået på tidligvinteren i fjor. Svært mye av veksten fra suksessåret 2019 er borte.

– Har Sp kommet i form for tidlig, Vedum?

– Politikk er ikke idrett, men interessekamp. Jeg mener det samme som før. Jeg kan ikke skifte standpunkt ut fra hva jeg tror er lurt, kvitterer Vedum.

Overfor Vårt Land fastholder han sin historie om at Sp planmessig styrker seg med medlemsvekst i seks år og rekordmange ordførere.

– Vi har ligget høyt. Så vil enkeltmålinger variere. Men vi har et helt annet utgangspunkt før stortingsvalget enn noen gang før.

SLIK SÅ DET UT I DESEMBER: KrF var nede på totallet

Siv Jensen: Støtte til Frp-exit

For Frp handler det nå om å brette opp ermene og arbeide på Stortinget for «saker som betyr noe i hverdagen til folk», sier Siv Jensen til Vårt Land.

– Viser bykset på målingen at dere har vært på kollisjonskurs med egne velgere?

– Nei. Dette uttrykker en klar forventning om større gjennomslag. Det er en støtte til min begrunnelse for å trekke Frp ut av regjering: Det var blitt for grått og kjedelig, svarer Frp-lederen.

Regjeringspartiene og Frp vokser i antall mandater, fordi KrF går fram og så vidt er over sperregrensen (se egen sak). Men fortsatt er det langt opp til noe borgerlig flertall. Høyre står på stedet hvil tredje måned på rad. Venstre når ikke høyere enn tre prosent.

På rødgrønn side spises Aps vekst opp av Sps fall, men i sum har røde og grønne opposisjonspartier fortsatt klart flertall.

Valgforsker: Borgerlig gjenreisning avhenger av Frp

Frps byks denne måneden skyldes ikke bare gevinst fra Sp. Også fra Høyre flyter det inn nye velgere til Frp.

– Men et Frp i opposisjon kan etter hvert bli en utfordring for Sp, som i lang tid har fremstått som det systemkritiske partiet, påpeker valgforsker Aardal.

Han finner det vanskelig å spå noe om det lange bildet frem mot stortingsvalget i 2021.

– Om de borgerlige samlet har noen sjanse til å reise seg, avhenger i stor grad av Frps posisjon. Men at partiet brøt ut kan det også forsterke bildet av uro rundt regjeringen. Tilliten til fireparti-samarbeidet er klart svekket. Det er kanskje noe som bekymrer Erna Solberg, sier Aardal.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) løfter seg igjen bort fra sperregrensenivået partiet var på like før jul. Men med 4,9 prosent ligger MDG nå godt under suksessnivået fra lokalvalget i fjor høst. Da fikk MDG 6,8 prosent.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje