KrF møter gallupsmell etter storm-uke

KrF er igjen i velgerdrama: Partiet ser 2-tallet og har med seg Venstre i fallet mot bunnivå.

Reportasje

Det viser Norstats ferske november-gallup for Vårt Land. Tilbakegangen til 2,9 prosent er målt i nettopp uken der det har stormet rundt KrF om utfall mot den grønne bevegelsen og partiets holdning til homoterapi.

Også Venstre går på en kraftsmell: Partiet måles til lave 2,0 prosent, en statistisk sikker tilbakegang (innenfor feilmargin) på 1,3 prosentpoeng. Bare én gang tidligere er KrF målt under tre prosent hos Norstat for Vårt Land – med 2,4 prosent i mars i år. Partiet ville bare fått en representant – Rogalands Olaug Bollestad – på Stortinget hvis dette resultatet ble gjeldende.

– Dette begynner å bli et drama for Venstre og KrF. Også andre byråer har notert begge lavt, og KrF lekker nå i flere retninger. Det røyner på for dem, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad forklarer fallet slik:

– Det er vanskelig å gi eksakte årsaker til enkeltmålinger. Men vi vet at det igjen har vært mye oppmerksomhet rundt KrFs veivalg den siste tiden. Slikt gjør ikke at man trekker velgere til seg. Det er alltid KrFs politikk som vil trekke velgere.

• LES OGSÅ: Berit Aalborg: «Viser at Kjell Ingolf Ropstad enten har feilvurdert deler av sin grønne grasrot, eller er villig til å ofre den»

Bernt Aardal: Kan bli skummelt for KrF

For KrFs bakgrunnstall er skrale: Bare halvparten av KrFs velgere fra forrige valg er lojale mot partiet. KrF lekker fortsatt til Sp – anslagsvis 10.000. Ap og Høyre henter henholdsvis 4.000 og 3.000 hver. Men nytt nå er at MDG er partiet som forsyner seg grovt.

Valgforsker Aardal vil ikke forklare KrFs nedgang med pressekjøret i forrige uke.

Men oppmerksomheten rundt MDG som alternativ til KrF, kan ha en viss effekt:

– Vitnesbyrd fra tidligere KrF-ere som anser MDG som alternativ, kan virke inn på sikt. For misnøyde KrF-velgere kan et valg mellom helt blå eller røde partier, sitte langt inne. Men et grønt valg kan være lettere. Dermed kan det bli skummelt for KrF: Partiet står foran en ny utfordring i tillegg til lekkasjer til Ap, Sp og Høyre.

Gallup-smell for Venstre

Venstre er med 2,0 prosent nå nær bunnoteringen fra i februar og mars: Da noterte partiet 1,8 prosent. I partiets apparat forklarte man det med at KrFs abortseier i regjeringsplattformen skremte Venstres liberale velgere.

Aardal mener både partiets lave andel lojale velgere, de mange usikre og overgangene til andre, viser stort trøbbel:

– Det er nær en «massakre» i gallupsammenheng, sier han.

Venstre-nestleder Terje Breivik sier målingen viser «hvor viktig det er at Venstre får snakket om politikk og ikke andre ting».

– Men når Venstre som regjeringsparti er i en verdidebatt med andre regjeringspartier, så kommer det sjelden positiv respons på målingene.

Han mener en enkeltmåling ikke kan forklare om Venstre taper på konservative markeringer fra KrF.

Nok en Sp-triumf

Sp er månedens gallupvinner med fremgang på 1,9 prosent. For første gang ser partiet 20-tallet hos Norstat og mangler bare 0,8 prosentpoeng på å ta igjen Høyre. I antall mandater er Sp nå forbi Erna Solbergs parti. Det er Høyre som sørger for Sps byks, da Høyre taper rekordhøye 80.000 velgere til partiet.

– Er målet nå å gå forbi Ap?

– Målet er å bli et av de tre største partiene, men politikken er det viktige, svarer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han tror spørsmål om forsvar og politi nå trekker velgere fra Høyre til dem:

– Vi har vært imot sentraliseringen av tingretten. Det er enda en ny sentraliseringsreform. Mange Høyre-folk og tidligere Høyre-folk sier det blir feil for sitt lokalsamfunn. Vi kan få økende støtte der, sier Vedum.

Frp faller mest

Frp faller mest på Norstat-målingen, med 2,7 prosentpoeng til ni prosent. Da er partiet tilbake på samme nivå som den sjeldent lave oppslutningen i juni. Frp ligger nå bare 0,6 prosentpoeng høyere enn SV.

Bare Høyre øker litt, men de fire regjeringspartiene ville vært avsatt med solid margin om Norstat-målingen var valg. Opposisjonen teller nå dobbelt så mange stortingsrepresentanter som de fire regjeringspartiene til sammen. Sp og Ap, som går frem 1,3 prosentpoeng, mangler bare tre mandater på flertall alene.

Les mer: Slik stormet det forrige uke

Les mer: Flere tall for den politisk interesserte:

Slik svarer velgerne om homofilt samliv

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje