«La oss boikotte Air France for å være det eneste store flyselskapet som fortsetter å sende aper til laboratorier for eksperimentering. Ja, og KLM så klart, siden de eies av samme selskap.
Fuck it, mens vi er i gang; La oss boikotte alle flyplasser som gjør forretninger med Air France og KLM. Og hvorfor ikke alle selskaper som noensinne har fløyet med dem for at de indirekte finansierer denne galskapen. For ikke å snakke om politikere, artister, skuespillere og alle privatpersoner som også bidrar. La oss boikotte foreldrene våre, og naboen.»
Det sarkastiske debattinnlegget til musiker og filmprodusent Christer Dyngeland har blitt mye delt etter at det stod på trykk i Bergens Tidende forrige uke. Egentlig handler det ikke om flyselskap, men om støyen rundt det ikoniske bygget Forum kino på Danmarks plass i Bergen.
– Det er frustrerende å se misoppfatningene folk sitter med. Dette har skyggelagt nyåpningen av Forum, som egentlig er en gavepakke til Bergens befolkning, sier Dyngeland.
LES MER: Stappfullt under åpningsgudstjeneste i nye Forum
Debatt
Forum kino har blitt gjenstand for en opphetet debatt. Bygget ble nylig renovert for 80 millioner kroner og står klar til bruk med en topp moderne konsertsal. Majoritetseier og primus motor er pinsemenigheten Salt Bergen, en voksende frimenighet med pastor Øystein Gjerme i spissen som trekker hundrevis av unge til gudstjenester hver uke.
De har lenge drømt om at Forum skal bli et «hjem for Salt» og et kulturhus for hele byen.
I august åpnet dørene. At skipsrederen Dan Odfjell eier 25 prosent av Forum, gjør at noen nekter å komme.
Christer Dyngeland, som selv går på gudstjenester i Salt, er blant de som har tatt til tastaturet for å si sin mening.
– Åpningsfestivalen hadde ingen kobling til Dan Odfjell og man må mange ledd ut for å skape en forbindelse til ham. Skal man følge den samme logikken i resten av samfunnet må man i praksis boikotte alt, sier han.
Boikott
Under åpningsfestivalen for Forum Scene fra 29. til 31. august fikk 3000 besøkende oppleve artister som Emir, Kommode, Store P, Miss Tati og Fjorden Baby!. I forkant møtte arrangementet motbør fra flere hold.
Det første skjæret i sjøen kom tre uker tidligere, da rockebandet Romskip trakk seg fra artistlisten i protest mot at Dan Odfjell sitter med 25 prosent av aksjene i Forum.
Frode Bjerkestrand, kulturredaktør i Bergens Tidende, er ikke overrasket over at navnet Odfjell vekker reaksjoner.
– Dan Odfjell har en kontroversiell rolle i det offentlige, ikke minst etter 22. juli da han skrev om Eskil Pedersen og Arbeiderpartiet, sier han.
Mange har fremdeles friskt i minne innlegget der Odfjell langet ut mot Eskil Pedersen, som var leder for AUF under terrorangrepet på Utøya. Odfjell mente at Arbeiderpartiet hadde «utnyttet» 22. juli i et «velregissert politisk spill».
– Teksten hans ble fordømt unisont, men han har aldri angret. Hans rolle i Forum er vanskelig å akseptere for kunstnere og artister, som åpenbart er berørt av 22. juli-debatten fremdeles, sier Bjerkestrand.
Resett
Odfjell har også gjort seg bemerket som spaltist for det kontroversielle nettstedet Resett. Han ga også økonomisk støtte til oppstart av det innvandringsfiendtlige, politiske partiet Alliansen, noe han riktignok har angret på siden, ifølge en uttalelse til Bergens Tidende.
– Vi vil ikke bli assosiert med de holdningene han forfekter gjennom Resett. Vi vil ikke ha noe med verken han eller Resett å gjøre, sa vokalist Adem Kollen i bandet Romskip til Bergens Tidende da de trakk seg fra åpningen.
I kjølvannet av dette har flere andre gjort som Romskip. Bare timer før åpningsfestivalen gikk av stabelen 29. august ble det kjent at artisten John Olav Nilsen & Nordsjøen trakk seg fra konserten.
1. september var politikere fra alle partier invitert til en verdidebatt i Forum, arrangert av Salt. Rødt, MDG og SV boikottet debatten på grunn av Odfjells eierskap.
– Vi stiller stort sett på alle debatter vi inviteres til og liker å utfordres av andre syn enn vårt eget. Men akkurat her går det en grense for oss, sier Mikkel Grüner, førstekandidat for Sosialistisk Venstreparti i Bergen.
---
Dette er saken
- Etter å ha blitt renovert for 80 millioner kroner ble Forum kino på Danmarks plass i Bergen nyåpnet i august.
- Forum er eid av pinsemenigheten Salt Bergen og skal drives som kultur- og konferansesenter, i tillegg til å være kirke for Salt.
- I forbindelse med åpningen har det blitt debatt rundt skipsreder Dan Odfjells rolle. Han eier 25 prosent av Forum, men skal ikke være involvert i driften.
- Odfjell er kontroversiell, blant annet fordi han etter 22. juli 2011 hevdet at Arbeiderpartiet hadde utnyttet terrorangrepet i et «velregissert politisk spill». Odfjell er også spaltist på nettstedet Resett.
- Dette har gjort at flere artister og politikere har boikottet arrangementer i Forum. Bandene Romskip og John Olav Nilsen & Nordsjøen trakk seg fra åpningsfestivalen for Forum Scene 29. til 31. august. Partiene Rødt, MDG og SV nektet å stille på en verdidebatt arrangert av Salt 1. september.
---
Travelt
På menighetskontoret til Salt har de fått det travelt med å oppklare forholdene rundt eierskap og drift. Pastor Sigurd Bekkevold har forståelse for de som vil ta avstand fra Odfjell, men mener at mye av skepsisen til Forum skyldes misforståelser.
Gjennom en rekke uttalelser i media har Bekkevold forklart at utleie av Forum som kulturarena drives av det Forum-uavhengige selskapet LiveOn, slik at utleie og drift er adskilt fra eierskapet av bygget. LiveOn har ingen formelle forbindelser til eierne, og vil heller ikke bli gitt føringer for hvilke aktører som kan leie bygget. Dan Odfjell eier riktignok 25 prosent av eiendomsselskapet som eier bygget, men vil være en rent finansiell og passiv eier fra sin base i Chile.
– Odfjell skal ikke være involvert i driften. Han har ingen plass i styret og ingen relasjon til Salt eller selskapet LiveOn, forteller Bekkevold.
Han legger ikke skjul på at Salt gjerne skulle eid hele bygget alene.
– Det har vært ønsket vårt helt siden vi begynte å jobbe konkret med Forum i 2014, sier Bekkevold.
Den gang hadde ikke Odfjell noen andel i Forum.
Fortellingen om hvordan skipsrederen ble medeier i Bergens nyeste konsertscene, handler om en kristenkonservativ medieallianse og en kritisk NRK-dokumentar.
Vekkelsessenter
Det var en vinterdag i 2007 at det hele begynte, skriver avisen Norge IDAG.
Jan Hanvold, som fire år tidligere etablerte den kristne TV-kanalen Visjon Norge, er på jakt etter et lokale for å arrangere en pinsekonferanse i Bergen. Alle de egnede lokalene er opptatt, men Hanvold stopper opp da han passerer forbi Forum, legger hendene på døren og sier: «Herre, vil du at jeg skal kjøpe dette bygget?»
Hanvold kjører hjem til Drammen. Den 19. mars ber han til Gud om natten og opplever å få grønt lys for å kjøpe bygget.
Et år tidligere hadde Bergen kommune solgt Forum for 7 millioner kroner. Noen vil si at det gikk på billigsalg. Hanvold mener bygget er verdt langt mer og legger 33 millioner kroner på bordet. Det er nok til at Hanvold blir eier av det historiske bygget.
Han kontakter Finn Jarle Sæle, sjefredaktør for avisen Norge IDAG, og spør om han vil kjøpe seg inn. Slik blir Forum redaksjonslokale for den kristne ukeavisen. I tiden fremover arrangerer de også vekkelsesmøter, konserter, opera, teaterskole og TV-sendinger, ifølge Norge IDAG.
– Vårt mål med Forum var at dette skulle være et bønne- og vekkelsessenter her i Bergen. Det har vært mange hindre i veien, sa Jan Hanvold under Visjon Norges TV-sending fra Forum 23. august i år.
Brennpunkt
Et av hindrene kom da eierne erkjente at Forum måtte restaureres. Det var på denne tiden de kom i kontakt med Salt, som ønsket å kjøpe bygget – forutsatt at bygget ble pusset opp. Men de klarte ikke å bli enige om kjøp, og en langsiktig leieavtale ble inngått.
For å modernisere Forum fikk eierne bevilget et byggelån på rundt 50 millioner kroner i 2016, forteller Hanvold til Norge IDAG.
Så kom oppmerksomheten de helst skulle vært foruten.
25. oktober 2016 blir Brennpunkt-dokumentaren Pengepredikanten sendt på NRK. Her blir det satt kritisk søkelys på Jan Hanvolds virksomhet og metodene Visjon Norge bruker for å samle inn penger. Det får massiv oppmerksomhet. Banken velger å trekke lånetilbudet, og ingen andre banker vil gi lån.
At byggeprosjektet likevel ble startet, skyldes blant annet at skipsrederen Dan Odfjell kom inn med startkapital. I tillegg satte Norge IDAG i gang en kampanje der de klarte å finansiere en stor del av prosjektet med lån fra sine støttespillere.
– Vi er svært takknemlige til Dan Odfjell som kom inn med kapital på et svært kritisk tidspunkt, sier Jan Hanvold til Norge IDAG.
Salt hadde ingenting med finansieringen å gjøre på dette punktet, forteller Sigurd Bekkevold.
Ville ikke selge
Høsten 2018 ble eierne enige med Salt om en kjøpsavtale. Den innebar at Salt skulle overta Forum når byggeprosjektet ble ferdigstilt i tråd med deres spesifikasjon, altså sommeren 2019, og tilbakebetale alle kortsiktige lån i byggeprosjektet. Minoritetseier Odfjell ønsket imidlertid ikke å selge sin andel.
– Vi kunne ikke kreve at han skulle selge sine aksjer. Siden han kun skulle ha en passiv rolle som minoritetseier aksepterte vi at han fortsatte, på tross av kontroversene. Vi kunne valgt å trekke oss, men hvem hadde vært tjent med det? Da hadde ikke Forum blitt pusset opp og gitt tilbake til byen som en kulturarena, sier Bekkevold.
Selv om huseieren Salt har overtatt hele eierandelen til Sæle og Hanvold, og Forum som kulturarena drives av et eget selskap, har det vært uklart hvilken rolle de tidligere eierne vil ha.
– Både vi og huseier har nok ikke vært flinke nok til å kommunisere skillet mellom Forum som kulturarena og huseier tydelig nok på et tidlig tidspunkt. Så hjelper det ikke oss at tidligere huseier uttaler seg «på vegne» av Forum, sier Haavard Monsen, daglig leder i LiveOn.
Vi kunne valgt å trekke oss, men hvem hadde vært tjent med det? Da hadde ikke Forum blitt pusset opp og gitt tilbake til byen som en kulturarena.
— Sigurd Bekkevold, pastor i Salt Bergen
'Vi klarte det'
– Dette er en jubeldag. Vi klarte det, sier Finn Jarle Sæle og mottar stor applaus fra publikum.
Det er 23. august i 2019. Sjefredaktøren for den kristne ukesavisen Norge i Dag står på scenen i nyrenoverte Forum sammen med sin kone Anita Apelthun Sæle og TV-pastor Jan Hanvold.
Foran dem er en rød snor som snart skal kuttes. Bak dem er en 54 kvadratmeter stor LED-skjerm med logoene til Norge IDAG og TV Visjon Norge, samt teksten: «Ja, vi klarte det.»
De har fullført oppussingsprosjektet og invitert til fest for å feire gjenåpning av Forum og offisielt overrekke bygget til Salt-pastor Øystein Gjerme.
På vegne av trioen på plattformen understreker Sæle at de ikke har kommet for å si farvel.
En rammeavtale de har inngått med Salt gjør at de gamle eierne får bruke bygget gratis på ledige dager inntil 60 dager hvert år i 15 år.
– Vi har kommet for å si «nå begynner det», sier Sæle.
En uke senere er det allerede slutt.
I kjølvannet av bråket rundt Forum trekker de seg fra rammeavtalen de hadde med Salt.
– Vi vil gjøre alt vi kan for at Salt skal lykkes. Vi tror at vi kan bidra med det på denne måten. Dette var en rammeavtale vi inngikk, uten at vi hadde en klar plan om hvor mye vi skulle bruke huset, forklarte Bjarte Ystebø til Bergens tidende.
Omdømme
Sigurd Bekkevold forteller at rammeavtalen ble inngått som en del av forhandlingene med de tidligere eierne, som har hatt sterke følelser knyttet til bygget, men at det hele tiden var avklart at dette ikke skulle gå på bekostning av den kommersielle driften.
Nå som rammeavtalen er oppløst, vil Bekkevold tydeliggjøre at verken Forum eller Salt har noen forbindelser til de tidligere eierne.
– Visjon Norge og Norge IDAG er helt kjøpt ut. De har ikke noe mer å gjøre med Forum, bortsett fra at de er en potensiell leietaker på lik linje med alle andre, sier Bekkevold.
– Var det dere på oppfordring fra Salt at de trakk seg fra avtalen?
– Det ble mye medieoppmerksomhet rundt avtalen og de forstod at det skapte uklarhet. De ønsker at vi skal lykkes med utleievirksomheten og ga beskjed om at de trekker seg fra den for å skape ro, sier Bekkevold.
Frode Bjerkestrand i BT mener Salt og Forum Scene har fått et omdømmeproblem, både på grunn av koblingen til Dan Odfjell og Hanvold & co.
– At både Odfjell og Hanvold er innblandet, samtidig som de åpner døren for kunstnere og musikere, gjør det problematisk for Salt. Nå har de ordnet opp i den ene delen, ved at avtalen om Hanvolds gratis bruk av lokaler er oppløst, sier Bjerkestrand.
Han synes Salt har håndtert saken på en god måte, men påpeker at Dan Odfjells eierskap fremdeles kan være en utfordring for musikere og artister.
– Salt Bergenskirken kan ikke tvinge ham til å selge. Han er en rød klut for mange bergensere, spesielt i kulturlivet. Det kan bli et problem for Salt og intensjonen om å gjøre Forum til et kulturhus for alle. Det blir spennende å se hvordan de håndterer det i tiden fremover, sier Bjerkestrand.
'Må ta avstand.'
For Mikkel Grüner og Sosialistisk Venstreparti hjelper det lite på inntrykket at Visjon Norge er ute av bildet.
– Den siden av saken har jeg ikke hatt noen sterke meninger om, sier Grüner.
At menigheten Salt eier bygget er også helt uproblematisk, mener han. Derimot mener han at Salt burde ta sterkere avstand fra Dan Odfjell.
---
Forum kino
- Var den største kinoen i Bergen fra åpningen i 1946 til nedleggelse i 2005.
- Ble tegnet av arkitekten Ole Landmark. Regnes som et hovedverk i norsk funksjonalisme. Fasaden har en velkjent art-deco stil.
- I 2006 solgte Bergen kommune Forum for 7 millioner kroner.
- I 2007 ble Forum kjøpt for 33 millioner. De nye eierne ble TV Visjon Norge og Norge IDAG, gjennom selskapet Forum Eiendom AS.
- I 2016 fikk eierne innvilget et lån på 50 millioner kroner for å modernisere bygget. Etter NRK Brennpunkt-dokumentaren «Pengepredikanten» ble lånetilbudet trukket tilbake. For å finansiere oppussingen ble skipsrederen Dan Odfjell medeier av Forum.
- Høsten 2018 ble eierne enige med Salt Bergen om en kjøpsavtale. Salt overtok Forum høsten 2019.
- Forum er nå eid av Salt (75 prosent) og Dan Odfjell (25) prosent. Utleie av Forum som kulturarena drives av det uavhengige selskapet LiveOn, slik at utleie og drift er adskilt fra eierskapet.
- Kilde: Wikipedia og Norge IDAG
---
I et leserinnlegg i BT har Sigurd Bekkevold på vegne av Salt forklart at de står «for kampen mot rasisme, antisemittisme og muslimhat, kampen for trosfrihet og ytringsfrihet, og for omsorg for marginaliserte grupper og deres menneskeverd.»
Dette er ikke tilstrekkelig, mener Grüner.
– Jeg synes ikke de tar klar nok avstand fra Dan Odfjell. De burde nevne ham med navn. Istedenfor prøver de å unngå å nevne realiteten i saken. De politiske synspunktene til Odfjell har store konsekvenser i dagens samfunn, i verste fall kan de føre til vold og drap, sier Grüner.
– Gjør det ikke en forskjell at Odfjell ikke har noe å gjøre med driften av Forum?
– De sitter som felles eiere. Hovedargumentet deres er at samarbeidet er rent finansielt. Det opplever jeg som et forsøk på å skape avstand uten å ta avstand, sier Grüner.
– Har dere tatt god nok avstand fra Odfjell, Sigurd Bekkevold?
– Noen partier ute på den ene fløyen i norsk politikk har prøvd å bruke oss i valgkampen ved å kreve at vi tar avstand fra enkeltmennesker. Men vi er en kirke, ikke et politisk parti. Det er viktig å ta avstand fra ekstreme og hatefulle ytringer, rasisme, muslimhat og antisemittisme, enten det kommer fra høyre eller venstre. Dette er lysår fra våre verdier, som synliggjøres gjennom vårt aktive integreringsarbeid blant asylsøkere og vårt samfunnsengasjement i Bergen for byens svakeste. Men vi er ikke i businessen av å ta avstand fra enkeltpersoner. Vi støter ikke mennesker vekk, slik Jesus heller ikke gjorde. Vi ønsker at alle mennesker, uavhengig av politisk farge, tros- og livssyn, kulturbakgrunn og etnisitet, skal kjenne at de er velkommen i Forum, sier Bekkevold.
Mikkel Grüner mener at Salt har satt seg selv i en vanskelig situasjon.
– Hvis Salt ikke kan kritisere en forretningspartner med slike holdninger, da er det et problem for dem. Vi har brukt muligheten vår til å ta avstand fra Odfjell og Salt kan gjøre det samme. Hvis de gjør det, da skal jeg gladelig stille opp i debatt, sier Grüner.
Større problemstilling
Kulturredaktøren i BT har lite sans for at boikott brukes som et virkemiddel. Han mener artistene heller burde ha brukt invitasjonen til å protestere mot høyrepopulisme fra scenen i Forum.
– Boikott er en demonstrativ måte å vise avstand på som ødelegger for debatt, dialog og refleksjon som kunne gjort folk mer opplyst, sier Bjerkestrand.
I en kommentar 30. august skriver han at «bråket rundt Forum Scene er illustrerende for temperaturen i debatten om identitet, religion og nasjonalisme akkurat nå. Den er polarisert, opphetet og uforsonlig».
– Det aner meg at bråket rundt Forum er en liten flik av en veldig stor problemstilling som berører offentligheten i sterk grad. Jeg synes det er en usunn utvikling at man ikke ønsker å forholde seg til ytringer man ikke liker. Boikott hindrer ikke ytringer på høyrekanten, men skaper mer avstand og polarisering. Det er viktig å belyse og diskutere høyreradikalisme og ekstremisme, men man må gjøre det med vitenskap og fakta i argumentene, sier han.
– Hvem tenker du har ansvar for denne polariseringen?
– Ansvaret ligger på alle aktørene. Men i dette tilfellet tror jeg Salt Bergenskirken var noe naive da lanserte prosjektet Forum Scene som en kulturarena for hele Bergen og tenkte det bare var gode nyheter for alle. Verden er ikke så enkel. Det er ikke overraskende at holdninger og meninger som Jan Hanvold og Dan Odfjell forfekter provoserer og fører til sterke reaksjoner. Det kan ikke en eier som Salt ta lett på.
Det er ikke overraskende at holdninger og meninger som Jan Hanvold og Dan Odfjell forfekter provoserer og fører til sterke reaksjoner. Det kan ikke en eier som Salt ta lett på.
— Frode Bjerkestrand, kulturredaktør i Bergens Tidende
Belastning
Sigurd Bekkevold tror ikke Dan Odfjells eierskap vil bli en stor belastning for Forum i fremtiden.
– Dette fikk nok mer oppmerksomhet i media enn på selve åpningen, der det var fulle hus og god stemning i tre dager. Men det er synd hvis en kulturarena skal være farget av politikken og meningene til de på eiersiden. Dersom man skal sjekke meningene til de som eier aksjer i alle selskaper man leier hos blir det umulig. Odfjell har eierskap i Hurtigruten også etter hva jeg forstår. Skal man slutte å ta Hurtigruten? spør Bekkevold.
Til dette sier Mikkel Grüner at han foreløpig ikke har blitt invitert til noen debatt på Hurtigruten.
– Hvis det skjer vil jeg ta stilling til det, sier SV-politikeren.
Vårt Land har forsøkt å få kontakt med Dan Odfjell gjennom selskapet Rederiet Odfjell AS.
TV Visjon Norge og Norge IDAG har ikke besvart Vårt Lands henvendelser.
LES MER: Stappfullt under åpningsgudstjeneste i nye Forum
LES MER: Åpner kirke i ikonisk kinosal
LES MER: Min tro-intervju med Salt-pastor Øystein Gjerme
LES MER: - I Salt respekterer de barnedåp