Norges framtid i kommunene: Her er partienes unge håp under 30

Hele sommeren har Vårt Land presentert unge toppkandidater fra alle de største partiene. De har til felles at de er engasjerte og de vil gjøre en innsats for lokalsamfunnet.

Reportasje

I hele sommer har Vårt Land skrevet om unge toppkandidater under 30  år. Vi har vært i Sørreisa i Troms i nord og Sokndal i Rogaland i sør. Vi har vært i Bergen og Trondheim, i våpenbyen Kongsberg, blant høye fjell i Hadsel i Vesterålen og på fjellet i Sør-Fron. Kandidatene vi har intervjuet er mellom 18 og 29 år gamle,  og de har til felles et stort samfunnsengasjement og et ønske om å gjøre noe for kommunen sin.

24 år gamle Jone håper å kunne vinne bygda tilbake for Arbeiderpartiet og sikre flere faste stillinger. 21 år gamle Jonas kan bli landets yngste ordfører. KrF-politikeren brenner for barn og unge i Sokndal. 25 år gamle Vilde fra våpenbyen Kongsberg mener Norge bør slutte å eksportere våpen, og MDG-eren har satt klimaet på dagsorden i hjemkommunen.

Harald (25) elsker Haugesund - og Høyre-politikeren er spesielt opptatt av at de må ta sin del av klimakuttene og å bedre skolene i kommunen. I Bergen har Marte (25) en noe uvanlig hovedsak for en ung kandidat, nemlig bedre mat til de eldre på sykehjem. Frp-politikeren vil også fjerne eiendomsskatten og senke bompengene.

29 år gamle Ragna i Rødt raser mot strippebuler og norsk asylpolitikk - og mener hennes viktigste oppgave som politiker er å forsøke å bidra til sosial utjevning. I Harstad ble Even  politisk aktiv fordi han ville være en motvekt til Frp. Nå er 24-åringen alt veteran for Venstre i kommunestyret.

Linn-Charlotte (22) fikk smaken for politikk etter å ha ledet demonstrasjon mot skolenedlegging som 16-åring. Sp-politikeren vil sikre tilbakeflytting ved å gjøre Sørreisa til et enda bedre sted å vokse opp. 18 år gamle Nilofar var lei av å bli snakket om, som muslim og innvandrer. Hun ville inn i politikken og snakke for seg selv - nå stiller hun til valg for SV.

Unge mellom 18 og 30 er de som i minst grad bruker stemmeretten sin. Befolkningen utvikler seg slik at det blir flere og flere eldre. Samtidig skiller de unge seg fra den øvrige befolkninga - blant annet i synet på innvandring og bekymring for klimaendringene. De unge kandidatene vi har skrevet om håper å nå ut til yngre velgere og motivere dem til å stemme.

Under kan du lese alle sakene.

– For meg er Sp Nord-Norge-partiet. Stadig flere her ser at regjeringen ikke tar oss på alvor.

LINN-CHARLOTTE NORDAHL, Sp

– Det er faktisk en fordel å være ung. Da er du opptatt av at byen skal bli godt rustet til fremtiden.

HARALD LARSEN LØNNING, Høyre

– Eldreomsorg var en av de sakene som bidro til at jeg meldte meg inn i partiet. Jeg opplevde at Frp var det eneste partiet som tok eldre på alvor.

MARTE MONSTAD, Frp

– Vi må tilrettelegge for at folk kjøper el-bil og at de som kan velger kollektiv, gange eller sykkel. Vi har et veldig dårlig kollektivtilbud.

VILDE HÅVARDSRUD, Mdg

– Mange setter pris på å ha noen i kommune- styret med det menneskesynet som vi har. 

JONAS SAYED, KrF

– Felles i bånn har vi en klasse­analyse. Alt jeg gjør, skal bidra til å utjevne forskjeller.

RAGNA VORKINNSLIEN, R

– Vår generasjon kan bli den første som får det dårligere enn foreldrene sine. Det er et viktig perspektiv.

EVEN ARONSEN, V

– Jeg har aldri sett en ungdom jeg kan relatere meg til i debatter om islam og hijab. Da tenkte jeg at jeg selv vil diskutere mine egne rettigheter.

NILOFAR NORI, SV

– Folk sier til meg at de ikke skjønner hva vi mener. Lokalt har vi prøvd å være veldig konkrete i vårt program. For vi er ikke så veldig avanserte her på bygda.

JONE-ELISABETH STRAND, Ap

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Reportasje