Hugin og Munins årskavalkade

Vi ser med ravneblikk på 2018.

Reportasje

Ungdom

Fremskrittspartiet fikk landets første eldre- og ­folkehelseminister, og det fikk Carl I. Hagen til å furte. Han fikk verken sitte i Nobel­komiteen eller bli statsråd for sliterne: «Jeg skjønner at han kan være skuffet over det. Jeg tror det er mange i Frp som kunne tenkt seg å bli landets første eldreminister. Men valget falt på en energisk, ung kvinne, og jeg tror det blir et godt valg», sier Siv Jensen til Aftenposten.

Den energiske, unge kvinnen er Åse Michalsen. Hun er 57 år – og kommer direkte fra Fremskrittspartiets ungdom.

Panikk

«Min konto er hacket. Ikke åpne det som måtte komme i tiden fremover», skrev sjefen for norsk etteretningstjeneste, Morten Haga Lunde, på sin facebookside. Senere kunne kommunikasjonssjef i E-tjenesten, Kim Gulbrandsen, fortelle VG at hacking kanskje var litt overdrevet, siden det var snakk om en privat e-post-konto hvor det ble mottatt en spam e-post, noe som tross alt kan skje den beste.

Da er det betryggende å vite at våre fremste sikkerhetseksperter også får panikk når det dukker opp reklame for lettkledde damer og tvilsomme tabletter i innboksen: «Dette er kun snakk om en spam-e-post, som E-sjefen har fått på sin private e-post-konto. Mange andre har også vært utsatt for akkurat det samme. E-sjefen varslet sine nærmeste venner på Facebook for å være føre var», sier Gulbrandsen til VG.

Neste uke: Det er krig, gå i dekning, melder forsvarssjefen på sin facebookside. Bare en facebookinvitasjon til en debatt, kommenterer kommunikasjonssjefen.

Undikk-kutt

«Solberg forsvarer underbuksekutt», forteller NTB i anledning statsbudsjettet. Telegrambyrået kan fortelle oss at statsminister Erna Solberg snakket om «disse kuttene i undikkene som vi kaller det i Bergen» fra talerstolen på Stortinget.

Vi vet ikke nøyaktig hvor i underbuksene – unnskyld, undikkene – statsministeren planlegger å kutte, men uansett om det er foran, bak eller på sidene, må vi si oss enige med SV-leder Audun Lysbakken, som sier følgende til NTB:

«En kan ikke late som om kutt ikke får konsekvenser.»

Prins hvermannsen

Marius Borg Høiby er en så lite offentlig person som det er mulig å få til, bedyrer hans mor, kronprinsesse Mette-Marit. Selv kaller sønnen seg «Prince Marius Borg Høiby» i magasinet han har begynt å jobbe i, melder Se og Hør. Jobben det siktes til er i det britiske magasinet Tempus, der Høiby blir presentert som «Style editor». I siste nummer skriver han om luksuselbiler.

Med andre ord en folkelig reportasje skrevet av en ikke-offentlig person.

Hardtarbeidende

Reservepappa Haakon fortalte hvorfor kronprinsparet også valgte å forsvare Marius' kjæreste Juliane Snekkestad etter at Se og Hør omtalte henne som Playboy-modell. Kronprins Haakon sier til NRK at de sto mellom å la «henne stå helt alene i den situasjonen» eller «gå ut å si noe»: «Situasjonen var at en ung jente, i begynnelsen av 20-årene, fikk en forside som ikke representerte hvem hun er på en særlig god måte», sier kronprins Haakon til NRK.

At kronprinsen må bruke kongehusets nettsider til å overbevise det norske folk om at en 22 år gammel kvinne er «hardtarbeidende og dyktig», representerer henne mye bedre.

Per på fisketur

Sensommeren ble travel for fiskeriminister Per Sandberg, etter at det ble kjent at han hadde vært en tur i Iran med en ung iransk-norsk kvinne og påslått mobiltelefon.
Ayatollaene bør spise mer norsk fisk, var Sandbergs budskap, men da både Ap og Sp ville vite mer om fisketuren, ble Sandberg opprørt. Han reagerer i Dagens Næringsliv på det han mener er «mistenkeliggjøring»: «Det at «noen» prøver å produsere konspirasjon- og korrupsjonsteorier av dette er det reneste tøv». Han understreker at Iran-reisen er «100 prosent fri fra jobbrelasjoner».

Man tar ikke med seg fisk på fisketur.

Fremmede makter

Adresseavisen kan fortelle at Per Sandbergs fraseparerte kone Line Miriam Sandberg allerede­ i mai skal ha meldt fra til Statsministerens kontor om mulige sikkerhetsbrudd.

Avisen skriver at «I bekymringsmeldingen heter det at «fremmede makter» har flyttet inn hos fiskeriministeren».

Eller en ny og yngre kjæreste, som vi andre ville kalt det.

Per-son

I løpet av høsten har det rådd tvil om hvem som egentlig var i Iran sammen med Bahareh Letnes. Privatpersonen Per Sandberg kom til slutt fram til at han også er fiskeriminister i alle døgnets våkne timer – og at han ikke skulle ha omtalt det halshuggende regimet i Iran i så positive vendinger i sosiale medier, og at han skulle ha varslet om det utradisjonelle ferie­valget, og at han ikke skulle ha tatt med seg jobbtelefonen. Innrømmelsene har fått sjefen selv, fremskrittets partileder, Siv Jensen, til å dele ut følgende attest, via TV 2: «Per Sandberg er et veldig engasjert samfunnsmenneske, som har gjort en god jobb som fiskeriminister.»

Men altså ikke som privatperson.

Karma

Vi klarer ikke helt å komme til bunns i om det var fiskeriministeren eller privatpersonen Per Sandberg som sendte en tekstmelding til Fiskeribladets redaktør Øystein Hage. Uansett var budskapet bak meldingen ganske klar: «Karma vil bite dere bak, vær trygg», skrev Sandberg, og Fiskeribladets redaktør sier at «han opplever meldingen som ubehagelig, men at han ikke helt vet hvordan han skal tolke den».

La oss tilby litt hjelp: Karma er et begrep fra indiske filosofier og religioner, blant annet hinduisme, der grunntanken er at alle handlinger følges av et resultat. Ifølge Store Norske Leksikon vil handlinger man har utført i et tidligere liv, påvirke hvilken gjenfødelse man får.

Fiskeribladets redaktør kan med andre ord regne med å bli bitt i baken i sitt neste liv, med mindre Per Sandberg klarer å oppnå nirvana.

Dikta-tur

Per Sandberg og Bahareh Letnes møtte endelig pressen under Arendalsuka, og da fortalte Sandberg at det ikke var trygt for ham å reise til Tyrkia, slik han egentlig hadde tenkt, og at ferieplanene derfor måtte endres: «Faktisk var det tryggeste­ jeg kunne gjøre å reise til Iran», sier Sandberg.

Paret kunne fortelle at de nå har planlagt flere turer, både til Iran, og til andre diktaturer, altså en skikkelig dikta-tur. Hensikten er ikke å støtte regimet, men «å møte folket», betrygger paret.

Vi regner med at Bahareh tar med noen norske ski også til de andre diktaturene, og at Per sper på kulturutvekslingsprosjektet med å snakke varmt om klassiske norske verdier som å spise svinekjøtt, drikke alkohol og vise ansiktet.

Ny mann

Fremskrittets Harald Tom Nesvik ble ny fiskeriminister – og satt seg hårete mål, som han kunngjorde via NTB under Arensdalsuka: «Jeg vil at jeg skal bli husket som en sjømatminister som tar hele landet i bruk.»

Som kjent skal man være ukuelig optimist om man tror på fangst av torsk og kveite på Hardangervidda.

Bånn appetitt

Mange­ i KrF ville til høyre, mange ville venstre, og sånn gikk høsten. På ørkenvandringen mot økt innflytelse avslørte nestleder Olaug Bollestad, i Klassekampen, at hun har en heller uvanlig niste: «Jeg føler virkelig at jeg svelger kameler, kaniner og alt som er, med horn og uten horn.»

Vi håper fordøyelsen er god.

Til Betlehem

«Indremisjonens menighetshus i Betlehem var fylt til randen da KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad kom til byen i går. Køen av medlemmer syntes aldri å ta slutt», skrev Bergens Tidende under den såkalte KrF-striden. Nå blir det vel bråk om israelspolitikken, for Betlehem ligger da vitterlig i palestinsk område? påpeker innsenderen som kontaktet reiret.

Vi ser ikke bort fra at KrF har tenkt å reise Midtøsten rundt, så fort de er ferdig med bedehusene på Vestlandet. Det er som vi synger i julesangen: Et lokallag er født i Betlehem, ti gleder seg Jerusalem.

Utstrakt hånd

Bilaget stilte fem manns- og én kvinne-sterke da KrF til sist tok sitt veivalg, som altså gikk mot høyre. I bilagets nettutgave kan vi lese hva nestleder Olaug Bollestad sa da hun takket landsmøtet etter at kursen var klar: «Jeg vil rekke en hånd og si. Vi har et felles prosjekt som er vårt. Det er tommeltotten på hånden vår. Og så trenger vi ikke en pekefinger til hverandre etterpå, men en finger som kan bygge tillit til hverandre igjen», sa Bollestad ifølge bilaget.

Kan det være langfingeren?

Bekjempe familiepolitikk

Etter Hareides nederlag meldte NTB at «Hareide mener at partiet bør konsentrere seg om å bekjempe fattigdom, klimaendringer og familie­politikk.»

Det var nok like greit at han gikk av.

Bilaget

Det har skjedd saker og ting i bilaget i løpet av året, uten at vi skal dvele ved detaljene. Men en detalj verdt å dvele ved er da bilagets konstituerte bladstyrer stilte opp i et lite, beskjedent intervju i pinseorganet Korsets Seier – vi snakker bare fire sider inni bladet, i tillegg til forsida, der Gjøsunds alvorlige ansikt fyller hele bildeflaten. Det er kanskje ikke så rart, i og med at tittelen er intet mindre enn «Kristen-Norges nye mektigste». Vi er usikre på hvem som er den gamle, men vet heldigvis bedre enn å tillegge intervjuobjekter ansvaret for titlene journalister finner på.

Men uansett, inne i Korsets Seier kan vi lære at den konstituerte sjefredaktøren leser «masse aviser, men jeg liker best klassiske romaner av typen Dostojevskij» og at de ansatte i bilaget antakeligvis ikke kommer til å tro ham når han sier at han «i det siste har hørt endel på lovsang», som om det var det som var det utroligste i dette intervjuet.

Mot slutten av teksten kommer bilagsredaktøren som seg hør og bør i et portrettintervju med en historie om det som er vondt og vanskelig i livet: «Googler du «Alf Gjøsund», dukker en av de mest populære kombinasjonene opp i søkefeltet. Det er «Alf Gjøsund + skilt», sier han, lett fortvilet.»

Vi foreslår at Gjøsund slutter å google seg selv og heller bruker tid på å lese Forbrytelse og straff en gang til.

Svært like

På vårparten lanserte bilaget en kampanje for å få flere kvinner til å engasjere seg i samfunnsdebatten, kalt Hev stemmen. Debattredaktøren skriver i en kommentar at bilagets digitale debattside, Verdidebatt.no, har vært «dominert av gjengangere som brukte enhver mulighet til å terpe på sine egne favorittema: islam, innvandring, bibelsyn og kjønn».

I kommentarfeltet gjør teolog Bernt T. Oftestad sitt for å understreke problemstillingen. «Jeg tviler på om 'virkelighetsoppfatningen' blir mer 'kompleks' om man får frem flere kvinnelige debattanter. Etter mitt skjønn er de svært like i tenkesett og verdier. Man vet hva de mener, føler og tror», skriver Oftestad.

Så hadde visst kvinner noe til felles med debattantene på Verdidebatt likevel.

Tie

Bilaget siterer høystemt fra 1. Korinterbrev: «Kjærligheten tar aldri slutt. Profetgavene skal bli borte, ungene skal tie og kunnskapen forgå».

Onde unger vil ha det til at det finnes miljøer der ungetale ikke er akseptert.

Flying start

Erik Solheim har brukt 2018 på å fly rundt i verden og samle bonuspoeng. Hele verdens miljøsjef har svidd av hele 4,1 millioner kroner fordelt på 529 reisedøgn: «Nordmenn skal ikke ha dårlig samvittighet for å fly», sier Solheim til flysmart24.no, og klager på at han ikke lenger har gullkort hos alle flyselskapene, bare hos de tre store flyalliansene Star Alliance, Oneworld og Sky Team. Hos favoritten Emirates «tror jeg faktisk jeg ramlet ned til sølv fordi jeg har hatt noen reiser som ikke er blitt registrert hos dem».

Sølv er som kjent nederlag.

Rett mann

Skiforbundet har også kommet til erkjennelsen av at de gjerne skulle hatt flere kvinner i toppen av det internasjonale skiforbundet FIS. Samtidig har de nominert Erik Røste som styremedlem i organisasjonen. I VG forsvarer visepresident i Skiforbundet, Eva Tine Riis Johannessen, innstillingen: «Vi er inne i en prosess hvor vi må få inn flere kvinner. Da mener jeg Røste er den rette mannen», sier hun til VG.

Noen jobber blir rett og slett for tøffe til at det er forsvarlig å overlate dem til kvinner.

Opphavsrett

Det begynte med at justisminister Sylvi Listhaug publiserte et foto av maskerte, skumle karer på fjesboken. Bildet var brukt uten tillatelse og Listhaugs alltidsnærværende politiske ånd, Espen Teigen, innrømte at det var hans feil. Motbøren førte til en oppblomstring i Justisdepartementet, etter at en facebookaksjon oppfordret folk til å sende blomster for å vise sin støtte til Sylvi Listhaug.

Justisministeren var ikke sein med å vise fram blomstene til pressen, men NRKs journalist fikk beskjed om at «det var uaktuelt å stille statsråden spørsmål om mistillitsforslaget eller kritikken mot henne».

Når NRKs journalist ikke aksepterte dette, måtte NRK ta til takke med en kommentar på SMS sendt fra Listhaug via turborådgiver Espen Teigen: «Flere hundre blomsterbuketter med nydelige kort er kommet i dag. Det betyr utrolig mye for meg, og jeg er rørt av all denne støtten. Jeg kommer ikke til å beklage at jeg har mottatt blomster.»

Sylvi ville bare stå der og blomstre.

Kjøtt

Da Sylvi Listhaug ikke lenger var minister, brukte hun energien sin på å gi ut bok, der blant annet Den norske kirke får gjennomgå. Listhaug mener at biskop Atle Sommerfelt i Borg sin kamp for å innføre kjøttfri dag i bispedømmene, «viser hvordan kirken i stor grad har blitt en oppbevaringsplass for gamle travere fra bistandsbransjen og venstresiden».

Vi som har fulgt med Den norske kirke over lenger tid, kan røpe at de oppbevares innerst i et kott i Kirkens hus. Sammen med annet kjøtt som har gått ut på dato.

Ord

Byråkratiet forfatter som kjent en rekke publikasjoner som ­absolutt bør få et bredere ­publikum. Vår favoritt for året kom fra justisminister Tor Mikkel ­Waras departement:

«Forskrift om endring i forskrift om endring i forskrift om fastsetting av endringer i inndeling i lensmanns- og ­politistasjonsdistrikter og ­tjenestesteder i politi- og lensmannsetaten.»

Nettopp.

Habakkuks ærespris

Tradisjonen tro deler vi også i år ut Habakkuks ærespris – prisen som ærer den største av de minste profeter. Som vanlig har det ikke manglet på gode kandidater til æresbevilgningen, men i år går prisen til en som vokter andres oppførsel med falkeblikk, og slår hardt ned på det hun ikke liker.

Kristin Clemet, en borger med statsrådserfaring, opptrer både med egen blogg, egen twitterkonto og egen tenketank, og heldig for henne har hun spalteplass i Aftenposten i tillegg. I en bredt anlagt analyse i den nå blåborgerlige morgenavisen leverte Clemet en analyse av landets regjeringssjef som virkelig gav gjenlyd i det Høyrestyrte Norge, det var formelig så perlekjedene raslet:

«Solberg er en ­annerledes statsminister.»

Fanfare, fanfare: Kristin Clemet, som gjerne tenker for deg før du har tenkt selv, tenketankstyrer som hun er, tildeles Habakkuks ærespris for 2018.

Gratulerer, Kristin!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje