Pappa Peterson er bekymret for verden

Jordan Peterson er internettfenomenet som ber unge menn rydde rommet sitt. Sist uke gjestet han Oslo og snakket for et fullsatt konserthus.

Reportasje

– Mann på nesten seksti synes synd på seg selv i en verden som styres av menn på seksti.
Kvinnen i setet ved siden av oss gir sin oppsummering av det hun har hørt, i det Jordan Peterson klappes av scenen i Oslo Konserthus. På kort tid har den kanadiske psykologiprofessoren blitt en akademisk superstjerne, og billettene til hans opptreden i Oslo sist uke ble revet bort på få timer. På grunn av stor forespørsel kommer han tilbake 9. november. Også den seansen er utsolgt.

YouTube

Mange assosierer Jordan Peterson med unge menn som får grep om livet ved å følge hans selvhjelpsråd. Boken hans 12 regler for livet har ligget på den norske bestselgerlisten siden den kom i norsk oversettelse i høst. Internasjonalt er den en av årets største salgssuksesser.
Men Peterson er også kontroversiell. Kritikerne mener hans kritikk av feminisme er bakstreversk. Mange mener han også kan knyttes til alt-right miljøer på ytre høyre-fløy, som møter venstresidens identitetspolitikk med sine egne identitetsbevegelser. Deler av tilhengermiljøet beskrives i Norge ofte som «alternativhøyre» eller «Facebook-høyre». Peterson selv avviser at tilhørerne hans tilhører ytre høyre-grupperinger, og mener budskapet hans står i sterk kontrast til det som fremmes av disse bevegelsene.

Fans

I Oslo konserthus sitter søstrene Louise og Linn Kristin Dedekam Øwre. De forstår ikke kritikken mot Peterson. Begge er psykologistudenter, og oppdaget kjendispsykologen da medstudentene ønsket å skrive en kritisk artikkel om ham. Men da Louise og Linn Kristin begynte å undersøke hvem han var, ble de positivt overrasket.
– At han appellerer til unge menn burde ikke ta noe bort fra budskapet hans. Det er en overfladisk kritikk, sier Linn Kristin.
Hun mener noe av kritikken kan forklares med at mange oppfatter Peterson som arrogant.
– Han utstråler en viss arroganse, og jeg tror folk instinktivt reagerer negativt på det. Men det er ikke arroganse, men kompetanse, sier hun.
– Opplever du at det er greit å si at du liker Peterson?
– Det oppstår ofte en diskusjon hvis jeg sier at jeg omfavner ham. Mange holder seg til forestillingen om at det er «han 'youtuberen' som driver og egger opp unge, sinte menn». Da har de liksom plassert ham. Men mange er kritiske uten å vite hva han står for eller å ha lest noe særlig om ham, sier Linn Kristin.
Louise forteller om en fest der det kom frem at søstrene var tilhengere av Peterson.
– En som var der sa at det bekymret henne at studenter på profesjonsstudiet i psykologi kunne ha «sånne holdninger». Man blir fort stemplet. Så man må være forberedt på at det ikke alltid blir en hyggelig samtale når man forsvarer ham, sier Linn Kristin.

Forventning

Oslo er stopp nummer 86 på Petersons turné «12 Rules for Life», som baserer seg på bestselgerboken med samme navn. I boken har han kokt ned budskapet sitt til tolv leveregler som skal hjelpe leserne leve livet i balanse mellom tilværelsens ytterpunkter: orden og kaos. I taoismen kalles det tao, og i Yi Ching, taoismens visdomsbok beskrives det som den rette eller sanne vei. Peterson kaller det en «smal sti» i boken sin, og referer til den kristne balansen mellom nåde og forsakelse.
Etter at berømmelsen skjøt fart har Peterson gitt stadig færre intervjuer, og det er kun utenlandske medier som får intervjue ham i Oslo, i tillegg til et tv-team fra NRK. Denne kvelden åpner Peterson med et kjent triks: Han snakker om sin forbindelse til Norge. Han viser til sine norske oldeforeldre, og til mellomnavnet Bernt som er norsk.

---

Jordan B. Peterson

  • Født 12. juni 1962 i Canada.
  • Klinisk psykolog og professor i psykologi.
  • Har undervist ved Harvard University, er nå ansatt ved University of Toronto.
  • Ble for alvor kjent da han la ut videoen «Professor against political correctness» på videodelingssiden YouTube.
  • Boken 12 regler for livet har blitt en internasjonal bestselger.
  • Peterson skaper kontroverser blant annet ved å kritisere radikal feminisme og løfte frem biologiske forskjeller i ulike personlighetstrekk mellom menn og kvinner.

---

Så starter forestillingen, eller prekenen, om du vil. Peterson leser et essay han har skrevet på hotellrommet natten før. I essayet forteller han om en drøm han våknet fra klokken 02.39, og assosierer fritt. Han forteller at fri assosiasjon er noe han benytter seg av hvis han husker drømmene sine, for å komme i kontakt med ting han ellers ikke ville husket. I dette ligger en implisitt referanse til psykoanalysens tiltro til det underbevisste, til Carl Gustav Jung og Sigmund Freud.
I løpet av de neste nitti minuttene sveiper han innom vitenskapsteori, kjønnsroller, arv og miljø-spørsmålet, og hvordan han synes journalister setter seg fast i kontroversene rundt ham. Noen i salen går når han snakker om kjønnsroller. Peterson hevder at kvinner og menn fra naturens side velger ulikt når det gjelder yrke og livsstil. «Når de kan velge fritt, er det flere kvinner som velger menneskeorienterte yrker, og flere menn som velger å jobbe med ting», sier Peterson. Noen klapper, men langt fra alle.

Ydmyk

Adrian Torvund har tatt turen til konserthuset sammen med en kamerat. Han forteller at Peterson har inspirert ham til å leve annerledes.
– Peterson skriver for eksempel at det å ha en god kroppsholdning fysisk får deg til å føle deg bra psykisk. I tillegg legger han vekt på at man skal være ydmyk i sosiale relasjoner. Peterson sier at man alltid må regne med at den man snakker med kan noe man selv ikke kan. Det har jeg prøvd å ta med meg, sier Adrian.
Adrian forteller at Peterson har gjort ham mer oppmerksom på de kristne verdiene som ligger til grunn for den vestlige samfunnsstrukturen.
– Peterson bruker ofte fortellinger fra Bibelen for å forklare hva han mener. Det har gjort meg mer åpen for å forstå hvor mye kristendommen har påvirket det samfunnet jeg lever i, sier han.

Nihilisme

Kritikere har hevdet at Peterson dyrker frem en mannssjåvinistisk alfahann som ideal for tilskuerne sine. Men Peterson formidler også det man tradisjonelt kaller «myke» verdier, som hvor viktig det er for barn å få tilstrekkelig omsorg – for å utvikle sine sosiale ferdigheter tidlig i livet. Boken 12 regler for livet handler om å ta ansvar for seg selv, om å la barn være barn, om å være ærlig, og om å være snill mot dyr. Den siste av de tolv reglene er: «Klapp en katt hvis du møter en på gaten» Den viser en mildere side av Peterson enn den man ser når han debatterer spørsmål som kjønn og kvotering. Men det er kanskje først og fremst i sin vektlegging av mening fremfor lykke Peterson treffer bredest.
– Jeg tror han appellerer til folk som har en tendens til å tenke nihilistisk. Han treffer en nerve, sier Louise Dedekam Øwre.
– Enten så treffer han deg, eller så har du ikke strevd med de filosofiske problemene han snakker om, fortsetter Linn Kristin Dedakam Øwre.
Søstrene tror Petersons budskap er mest aktuelt for dem som er villig til å bruke tid på å sette seg inn i Petersons tankeverden.
– Det er jo veldig viktige problemer han snakker om. Boken traff meg på et viktig tidspunkt i livet. Jeg har lest den to ganger, sier Linn Kristin.
– Hele poenget hans er at du skal tenke grundig gjennom ting. Boken hans er ydmyk, men også litt streng. Det er noe med den farsarketypen – han er som en streng far, sier Louise.

Peterson har gjort meg mer åpen for å forstå hvor mye kristendommen har påvirket det samfunnet jeg lever i

—   Adrian Torvund

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje