Møter rasismen med rak rygg
I alle sine 30 år har hun levd, drømt og snakket på norsk. Nå har hun skrevet boka som begynner slik: «Gjennom heile oppveksten i dei kvite heimane kalla dei oss negerbarna».
Camara Lundestad Joof har skrevet sin første bok – Eg snakkar om det heile tida. Med stor kraft forteller hun at norsk rasisme svir. I dag blir den 90 sider tunge pamfletten lansert i Samlagets nye bokserie «Norsk røyndom».
Joofs norske virkelighet har tidvis vært brutal. Å bli funnet forslått i veikanten som 14-åring var ikke det verste. Blant rasismens ytringer kan hverdagens små stikkpiller være verre.
– Å bli plassert av den gamle dama på toget levde i meg lenge, forteller Joof på telefon fra Berlin.
Første klasse
Snart er hun i gang som husdramatiker på Dramatikkens hus i Oslo. I Berlin er hun med på en eksperimentell teaterforestilling. I dag er hun tilbake til boklansering i Oslo.
I boka skriver hun: «Ved sida av å skrive og å stå på scena jobbar eg som kunstnarisk og politisk rådgivar for departement og for institusjonar, både i Noreg og i Europa. Eg får ofte høyre at eg er så oppløftande å jobbe saman med, fordi eg forstår mangfald og integrering, og strukturell rasisme, postkolonialisme, kommunikasjonsstrategiar og marknadsføring, men at eg samtidig er kvit, så dei forstår meg. Eg er ikkje kvit. Dei seier at det var meint som ein kompliment. Eg svarer at eg ikkje aspirerer til å bli kvit. Ikkje no lenger.»
Både som kunstner og som internasjonal kulturrådgiver opplever hun å bli møtt med utstøting av simpleste sort. Som da hun møtte dama på toget. Den fortellingen utgjør bokas korteste kapitel.
Bestill abonnement her
KJØP