«Ungarns eneste håp er en ny seier til Viktor Orbán»

Musikkprodusenten Jeszenszky Zsolt mener Europas framtid står på spill.

Reportasje

BUDAPEST: – Liberalerne sier at det som er fremmed er vakkert. Nei, det som er familiært er vakkert. Vi liker det vi kan kjenne igjen. Det har Orbán skjønt.
Musikkprodusenten Jeszenszky Zsolt snakker varmt om Ungarns statsminister. Så varmt at han ikke vet hvor mange ganger han er kastet ut av Facebook fordi folk har rapportert ham. Han elsker å provosere, og en del venner er nok blitt borte på veien. Den røde T-skjorta med «Liberals suck» er tatt på til ære for oss.

Bølle eller helt

Søndag 8.april går ungarerne til valg, og Viktor Orbán mot sin tredje periode som statsminister. Mannen som har blitt kalt en rasistisk bølle av FNs høykommissær for flyktninger, er en helt for Jeszenszky Zsolt. Det er ikke et gram av tvil i kroppen hans: Ungarns eneste håp er en ny seier til Viktor Orbán. Zsolt har stemt på ham siden 1998, men det var først i 2015 at han ble en ihuga tilhenger. Flyktningkrisen åpnet øynene hans. Da titusener ville til Ungarn, eller i hvertfall gjennom Ungarn, skjønte han at noe måtte gjøres.

– Hadde Orbán stilt opp i et valg for hele Europa, snakker vi valgskred.
At Orbáns retorikk er fiendtlig, kaller Zsolt å snakke rett fra levra.

– Han sier ting rett ut, er det derfor folk reagerer. Men Orbán utklasser alle andre politikere, han er veltalende, ikke elitistisk eller splittende. Ikke for å fornærme deg, men dere i vesten er så vant med å være politisk korrekte og bruke diplomatisk språk for ikke å fornærme noen. Orbáns språkbruk er så uvanlig at dere tror det er fremmedfiendtlig.

For Jeszenszky Zsolt er hans kjære fedreland i midten av Europa et sted folk alltid har kommet til. Noen har blitt, andre har reist gjennom. Landet ligger i midten av Europa, folk har alltid reiste gjennom, og noen har blitt værende.

«Vi ønsker ikke at vår farge (...) blir blandet sammen med andre farger».
«EU må slutte å rette sin oppmerksomhet på omplassering av flyktninger og i stedet beskytte sine grenser. Migrasjon truer vår sikkerhet, vår livsstil og vår kristne kultur»

«Mørke innvandringsskyer samler seg over Europa».

Dette er bare noen av uttalelsene fra Viktor Orbán. Med partiet Fidesz går han mot sin tredje seier i parlamentsvalget. Radikal nasjonalisme og å nøre opp under frykten for muslimer, har vært kjernen i valgkampen og politiske retorikken – og som skyver landet i autoritær retning. Orbán vil være folkets stemme, den sterke mann som beskytter den kristne, europeiske sivilisasjon som er under press. Og det betaler seg: Partiet fikk to tredjetalls flertall ved valget i 2010, noe som har gitt ham mulighet til å utmanøvrere dem som forsøker å stanse ham. Både rettsvesen, mediene, frivillige organisasjoner og opposisjonen har fått merkbart vanskeligere kår. Viktige posisjoner er besatt av regjeringstro venner, og valglover er endret.

Propaganda

– Skru på TV´n. Edit Zgut sukker. Hun vet altfor godt hvordan mediene jobber. Hun har vært journalist selv, til hun ikke orket mer. Nå er hun forsker på Political Capital Institute i Budapest.
– På offentlige nyhetskanaler vil du garantert finne enten bilder og film med flyktninger over grensa eller Viktor Orbán. Sannheten er at i 2016 var det rundt 0,4 prosent muslimer i Ungarn.

– Det er propaganda, ikke journalistikk. 80 prosent av mediene er eid av Fidez. Lokale nyhetskanaler og regionaviser er stort sett i hendene på en av Orbáns oligarker. Orbán er alltid på førstesiden med: «Vi er under angrep av migranter.» De bruker migrasjon på absolutt alt, sier Edit Zgut.

Forskeren sukker enda en gang. Fremmedfrykt, anti-islam, antipatier mot flyktninger er det viktigste i denne kampanjen. Og det viser seg i enkelte stygge hendelser mot asylsøkere. Barna lærer at flyktninger er farlige. Konspirasjonsteorier blomstrer og får næring av statsministeren, hvor milliardæren George Soros er den store skurken, som vil at Ungarn skal flommes over av flyktninger.

– Men Ungarn er ikke et diktatur. Jeg vil definere oss som en gråsone mellom autoritarisme og demokrati. Et hybrid-regime, kaller hun det. Opposisjonen er så fragmentert at ingen har noen sjanse til å samle seg bak en kandidat. Ettersom Fidesz har gått fra å være et populistparti til et høyreekstremt parti, har de også tatt stemmer fra det høyre-ekstreme og største opposisjonspartiet Jobbik. De er beryktet for anti-semittisme og utfall mot rom-folket, men har i denne valgkampen prøvd å framstå som mer moderate enn før.

---

Fakta om Viktor Orbán

  • Ungarsk politiker (54). Statsminister fra 1998 til 2002 og siden 2010.
     Utdannet jurist ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest.
     Født 31. mai 1963. Gift, fem barn.
    Startet sin politiske karriere som studentleder i de antikommunistiske demonstrasjonene i 1989.
    Leder for det konservative partiet Fidesz siden 1992.
    Ved valget i 2010 fikk Fidesz to tredels flertall i nasjonalforsamlingen, noe de hadde fram til 2015, dette ga partiet makt til å få gjennom en ny omstridt ny grunnlov i 2012, som motstanderne mener undergraver demokratiet.
    Orbans regjering har ofte vært i konflikt med EU, som Ungarn har vært del av siden 2004. Ungarn nekter blant annet å ta imot kvoten med flyktninger EU har tildelt dem. (NTB)

---

I en liten leilighet i Budapest, ser Mihály Kocsis på fjernsynsnyheter. I stua fungerer velfylte bokhyller og kommoder som romdelere. Stua er også soverom, spiseplass og kontor for ham, kona, og konas 16-årige sønn. Kjøleskapet står i gangen, kjøkkenet er én kvadratmeter. Det er midlertidig, de bygger hus et annet sted i landet, forteller han. Mihály Kocsis bruker mye tid på å oppdatere seg på nyheter, og «plager seg selv» ved også å se på opposisjonens kanaler.  Han har forberedt seg og sier han har forventet spørsmål om hva gjør Orbán som er bra for landet?

– Verdiene, svarer han. De moralske, spirituelle og intellektuelle verdiene er tapt. Fidesz prøver å bygge dem opp igjen.

Familien er den viktigste verdien for Mihály, som han sier er en del av en pakke som hører til en kristen, europeisk tradisjon, som ruineres over hele Europa. Det må forsvares.

– Det er så viktig å holde på dette, og Fidesz, med alle de feilene de har, vil beskytte disse verdiene. Dette betyr noe for Europas framtid og generasjonene som kommer, sier han.

Jernteppet. 

I 1989 var Mihály Kocsis 28 år. Muren hadde falt, jernteppet revnet. Da de første frie valgene ble holdt året etter, lette han etter det partiet han mente var i størst opposisjon til kommunistene, som hadde styrt Ungarn.

– Det tok litt tid før jeg innså at det ikke ble noen endring, likevel. Det var den samme makta, selv om systemet var endret, sier Mihály i dag.

Tidligere samme år, i juni 1989, holdt en ung mann en flammende tale midt på Frihetsplassen i Budapest for 250.000 tilhørere. Han krevde det få eller ingen turte å si så høyt, også i Ungarn, hvor kommunistregimet var «mykere» enn i andre østblokkland: Frie valg og at de sovjetiske styrkene trakk seg ut av landet. Noen måneder senere var det slutt på kommunismens totaldominans i Øst-Europa.
Mannen var Viktor Orbán.

Paradoks. 

Ungarn var landet som startet demonteringen av jernteppet våren og sommeren 1989, et teppe som hadde delt Europa­ siden 1945. Reformregimet i Budapest trosset både Berlin og Moskva ved å la titusentall øst-tyskere som hadde reist til Ungarn på «ferie», dra videre til Østerrike. Det var mer enn én syrlig kommentar om det paradoksale, da Ungarn, 26 år senere, blir det første landet som bygde et gjerde på nytt.

Denne gang for å hindre flyktninger på vei gjennom Europa.
Orbáns taler er annerledes enn de var for 28 år siden. Da flyktningkrisen kom i 2015, utnyttet han den til fulle, og klarte å dra vekk oppmerksomheten fra korrupsjonsanklager, skrantende helsevesen og skoleverk.

Sosialarbeideren og band-manageren Mihály Kocsis er enig i at Viktor Orbán er en beskytter, og den sterke mannen som vil redde både Ungarn og resten av Europa mot flyktninger. Men han mener dette går minst 500 år tilbake i tid. At det er den globale makta som står migrasjonsstrømmen.

– Det høres rart ut for deg, jeg skjønner det. Konspirasjonsteorier, vil nok du og opposisjonen si Men det er ikke det! Du er journalist så antar jeg at du akkurat nå forventer at jeg skal navngi, makta som styrer dette.

Mihály Kocsis slår fast at det er de «nyliberale kreftene som står bak». Og at de europeiske kolonimaktene, som har gjort så mye galt i koloniene, nå får ta ansvaret selv. Han diskuterer gjerne politiske hendelser med venner, men ikke hvem de stemmer på. Partene, som han kaller «nasjonalister og urbanister», står for langt fra hverandre, mener han.

Du er journalist så antar jeg at du akkurat nå forventer at jeg skal navngi, makta som styrer dette

—   Mihály Kocsis

Forskeren Edit Zgut går lenger. Hun mener det ungarske samfunnet aldri noen sinne har vært mer polarisert enn det er i dag. Dessuten er det 30 prosent som ikke stemmer.

– Folk kan ikke snakke sammen, fordi de bor i ulike informasjonsbobler. Ulike univers, rett og slett, sier hun og bruker sine vennlige naboer som eksempel. De forstår ikke hva hun snakker om når, og svarer tilbake: «Skjønner du ikke at vi er under angrep?»

– De ser migrantene krype ut av TV-ruta, og føler seg truet. Det holder for dem.

De siste åtte årene har vært gode for Orbán-tilhengere. Han og partiet Fidesz kan vise til solid økonomisk fremgang, økonomien vokser nå med 4 prosent i året. Det er åttende år på rad med økonomisk vekst. Inflasjonen er under kontroll og arbeidsledigheten er lav, på rundt 3,8 prosent. Det er også gode argumenter for Jeszenszky Zsolt med «liberals suck»-T-skjorta, selv om «migrant-situasjonen» topper det meste.

Debatt med faren

Politisk hobbyist kaller han seg. Det uttrykket vil han gjerne ta patent på. Jeszenszky skriver innlegg, artikler, diskuterer på sosiale medier, og er med i TV-debatter. Også sammen med faren, som er kristenkonservativ, og tidligere ambassadør i Norge. De er ikke enige. Men det blir det godt TV av.

– Politikken ligger i familien, sier han og løfter ned en hodebyste av grandonkelen, József Antall. Han var Ungarns første, demokratisk valgte statsminister etter 1989.

– Han var en morsom mann.

Tidligere var han selv programleder for ulike musikkshow på TV i Ungarn, og kaller seg eksibisjonistisk, og snakker lenge.

– Ungarere er ikke fremmedfiendtlige. Tvert i mot. At flyktningene i 2015 ikke hadde oss som mål, er ikke poenget. Det nærmet seg allerede en grense for Europa, så kom plutselig hundretusener i tillegg. Europas framtid står på spill, sier han.

Dystert bilde

Cas Mudde, en av verdens fremste eksperter på populisme, tegner også et dystert bilde, men med motsatt fortegn. Han frykter dette valget vil bli det siste helt frie og rettferdige valget i Ungarn – dersom Orbán vinner to-tredjedels flertall og kan endre grunnloven.

– Da er det sannsynlig at han vil transformere Ungarn til et regelrett autokrati, hvor opposisjonspartier fremdeles vil eksistere, men vil ikke ha noen mulighet til å vinne valg.

Han mener resultatet er viktig, ikke bare for Ungarn, men for Europa.

– Resultatet kan inspirere høyrepopulistiske ­regjeringspartiet PiS i Polen, at du faktisk kan bygge opp en illiberal stat innefor EU. Det vil også vise at EU ikke er det verdifellesskapet de hevder å være.

Unge håper på endring

De er unge, velutdannet og stolte av Ungarn.

For et år siden var Miklós Hajnal ikke involvert i politikk. Nå er han både pressekretær og kandidat for det nye, ungarske partiet Momentum. De satser på å nå unge stemmer via ­sosiale medier. 22-åringen er typisk for Momentum, som startet som en bevegelse: Ung, velutdannet og har jobbet eller studert i utlandet.

– Vår generasjon har sett mye av verden, gjennom internett. Andre er mer opptatt av migrasjon. De sosialistiske partiene snakker mest om mer pensjon. Men ingen snakker om hvordan livet kan bli bedre ved å bruke­ løsninger i det 21 århundre, sier han.

Fyord

Det er en utfordring for Momentum at Fidesz prøver å sverte dem med å stemple dem som «liberale». Det er et fyord i Ungarn. Hajnal er diplomatisk når han skal plassere Momentum i det politiske landskapet. Uansett er ideologi ikke det viktigste, mener han. De vil se forbi høyre-venstreaksen og bygge broer for å jobbe sammen. Målet er å nå sperregrensen som er fem prosent. Da får de fem kandidater, og blir en fraksjon. Men det er ikke enkelt for andre partier å være synlige. Fem minutter på nasjonalt TV hvert fjerde år, er alt opposisjonspartiene får. De resterende minuttene går til propaganda, sier presse­sjefen. Derfor brukte han sine fem minutter så godt han kunne og stilte Orban spørsmål, og utfordret ham til å svare, noe han aldri gjør.

Trakk OL-søknad 

Momentum er mest kjent for å ha startet en underskriftsaksjon mot et forslag om å søke sommer-OL i Budapest i 2024. De klarte å få 266.000 signaturer, mer en dobbelt av det trengte for å kunne kreve avstemning om OL-saken. Regjeringen handlet raskt, Orbán trakk tilbake søknaden.

– For meg var alle de unge som vil gjøre noe for landet sitt. Da OL-saken kom bestemte vi oss for å lage et parti.

Endelig stolt over å være kristen

– Viktor Orbán vil ta tilbake ideen hva det vil si å være en kristen ungarer, ikke bare ungarer, sier opera­sangeren Szabina Schnöller. Det rører henne.

Hun er hjemme en tur i Budapest for å synge på åpningen av morens utstilling med ungarsk brukskunst. Dessuten skal hun på turné med operaen Figaros bryllup, som grevinne Almaviva, og skal øve med ­resten av ensemblet. Basen er i Sveits med mann og barn, men det er Ungarn som er hjemme. Hun merket hvor knyttet til landet sitt da hun dro bort for å studere. Hun kommer tilbake så ofte hun kan.

– Det var vakkert å oppdage, faktisk, hvor viktig det er å ha røtter. Alle sier du må være en kosmopolitt. Men hvorfor, kan du ikke være stolt av det du har? Jeg har også oppdaget hvor mye jeg skylder familien min og landet mitt. Alt er bra som det er, sier hun.

Tro veldig viktig

For Szabina Schnöller er tro veldig viktig, og at Orbán har sagt «vær stolt å være kristen», rører henne. ­Ellers er det sånn av vi omfavner alle andre religioner, bortsett fra kristendommen, mener hun, og forteller om 80-tallet og de siste årene av kommunistregimet.

– Jeg husker at naboene våre skulte på oss, og hevet øye­brynene når vi skulle i kirka. Og nå lever vi i et demokrati, vi er frie. Men selv nå, når vi sier vi er kristne eller religiøse, eller stemmer konservativt blir du lett stemplet som rasister, sier hun, og fremhever det samme som mange Orbán-tilhengere: Han gir dem sikkerhet, trygghet og stolthet over eget land, over egne røtter.

– Hvis vi ikke holder på røttene, mister vi alt. Alle trenger noe trygt å plante bena på. Og vi må holde sammen. Vi har så mye. Det er fordeler og ulemper å være geografisk i midten. Vi er en passasje, alle går gjennom landet vårt. Historisk sett er det bra for blodet, at det ble blandet. Men en dag må vi si stopp. Nå må vi hvile litt, sier hun.

Ifølge East-West Church Report er den tidligere ateisten Orbáns vektlegging av tro i valgkampen en politisert kristendom: Orbán framstiller Ungarn som en krigsherjet nasjon, som kjemper mot et ateistisk EU, ­jødisk-dominert global kapital og en aggressivt voksende islam. I oktober sa han igjen «at mange ganger gjennom historien har vi ungarere måttet kjempe for å forbli ungarere og kristne. Nå er tiden her igjen», med henvisning til det ottomanske rike og kommunisttiden.

Deportert

Szabina Schnöllers besteforeldre ble deportert i ni måneder under kommunistregimet, fordi de var kristne og ikke ville være med i partiet. Beste­faren var arkitekt og ingeniør. De fikk tre timer på seg til å pakke før de ble sendt vekk. Det har preget familien gjennom årene etter 1989, forteller hun. Men så kom Orbán, han var den de trenger. Han ser landet, sier hun. Hver gang hun kommer hjem, oppdager hun nye ting, vakre bygninger som er restaurert, det er rent og pent. At mange bygninger, som er en del av historien og kulturen, er finansiert gjennom korrupsjon, plager henne ikke.

Alle sier du må være en kosmopolitt. Men hvorfor, kan du ikke være stolt av det du har?

—   Szabina Schnöller, operasanger

– Hvem er ikke korrupte? ­Endelig er det noen her som samler landet og får det på rett kjøl. Istedet for alltid å tenke på hva som er galt, burde vi heller komme sammen? Jeg var her på ­nasjonaldagen. Det var så vakkert. Men Facebook var fylt av løgn, om at det var aggresjon og demonstrasjoner. Men jeg var der! Vi sang sanger, og Orbán holdt en nydelig tale til de unge. Det er deres tur nå.

Tryggest og best

Hun er overbevist om at Ungarn vil bli det tryggeste og beste stedet i ­Europa om ti år. Hvis Orbán vinner i morgen, vel og merke.

– Vi trenger Orbán, han har planer for framtiden. Det er jeg sikker på. Uten ham, blir det en katastrofe for landet.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Reportasje