– Vil endre kjønnsforståelsen radikalt

Øivind Benestad er redd for at ny lov om juridisk kjønn er en kulturbombe. Men han vet ikke om den kommer til å gå av.

Reportasje

– Hvilket kjønn har du?

Mannen som leder stiftelsen MorFarBarn tar noen sekunders pause før han svarer.

– Mann. Jeg har xy-kromosomer.

– Reagerer du på spørsmålet?

– Nei, ikke i denne sammenhengen, men jeg ville gjort det om spørsmålet kom ut av det blå.

– Tror du spørsmålet blir vanlig?

– Jeg tror det kan bli atskillig mer vanlig, men det skjer ikke over natta. Det kommer an på hvordan forståelsen av kjønn endrer seg, sier Øivind Benestad.

LES OGSÅ: – Staten bør ikke få bestemme kjønnet ditt

«Kulturbombe»

Benestad leder stiftelsen MorFarBarn som i helsides annonser har kritisert forslaget til ny lov om juridisk kjønn. De mener at myndighetene har behandlet lovforslaget overfladisk. Noe annet er at loven alminneliggjør kjønnsbytte i stedet for å være en målrettet lov for noen få. Dessuten blir vi alle påtvunget å tenke nytt om kjønn, hevder stiftelsen.

– Det skjer en bagatellisering av alvoret i saken. Man ignorerer den ideologiske betydningen for samfunnet. Loven åpner for en helt ny kjønnsforståelse. Den kan være en skjult kulturbombe. Mange føler at de ikke har blitt informert om hva som er i ferd med å skje, sier Øivind Benestad.

«Kulturbomben» rammer barn og unge som i barnehage og skole blir møtt med at kjønn ikke er noe fastlagt fra fødselen av. Benestad er redd for at det han kaller «den radikale kjønnsideologien» vil «demontere» måten vi tradisjonelt har tenkt om familie, barn og foreldreskap.

LES OGSÅ: Identitetskampen

– Kan misbrukes

Han frykter også at de som fastholder at kjønn primært er biologisk bestemt, vil bli diskriminert.

– Man kan miste både anseelse og statsstøtte og møte ulike former for sanksjoner. Samvittighetsfriheten krymper med en slik lov om den blir ført ut i sin ytterste konsekvens.

Den nye loven åpner også for misbruk, mener Øivind Benestad. Når loven sier at juridisk kjønn skal gjelde ved kjønnskvotering, er han redd at noen vil bruke den for å komme inn på for eksempel studier eller arbeid som praktiserer kjønnskvotering.

Også praktiske spørsmål melder seg hos Benestad: Hvis en juridisk mann som er biologisk kvinne legges inn på sykehus, skal vedkommende ligge på manns- eller kvinnerom? Skal en mannlig kriminell som endrer juridisk kjønn, sone i kvinnefengsel?

– Kjønnsskifte ved egenmelding kan misbrukes av kriminelle, det er bare fantasien som setter grenser, sier Benestad.

– Du lar ikke fantasien løpe løpsk nå, for de fleste lover kan misbrukes?

– Det er mulig faren er mindre enn vi tror. Men vi vil løfte fram aspekter som en ansvarlig lovforberedelse burde tatt hensyn til. Manglende utredning bidrar til at politikerne ignorerer konsekvenser for samfunnet.

LES OGSÅ: Kjønnsskifte splitter konservative kristne

– Er ikke profet

– I annonser har dere sagt at loven kan føre til økt «kjønnsforvirring» hos barn og unge, «kjønnsanarki» og en «kulturrevolusjon». Hva er grunnlaget for å hevde dette?

– Noen få land har nylig innført lignende lover, så det finnes ikke erfaring eller forskning på dette. Fra vår side er det mer en tenkning om konsekvenser ut fra parallelle ting som har skjedd. Når vi ser hvor fort det har gått å få etablert en kjønnsnøytral ekteskapsforståelse helt ned i barnehagen, så tror vi at denne nye loven vil bidra til radikale endringer i samfunnets kjønnsforståelse de kommende år. Men det er ikke noe vi kan bevise, jeg er ikke profet.

– Ingenting å skjule

De som står bak MorFarBarn er kristne. I debatten om kjønnsnøytral ekteskapslov og vielse av homofile i kirken understreker de at ekteskapet er Guds skaperordning for mann og kvinne.

– Når dere er så opptatt av bakenforliggende ideologi, hvorfor er dere ikke mer tydelige på at lov om juridisk kjønn bryter med at Gud har skapt oss som mann og kvinne?

– Vi har ikke noe imot å si det klarere, og har ingenting å skjule, men det finnes så gode og sterke argument som ikke trenger å begrunnes bibelsk, så det var slik det ble denne gangen. Vi tar gjerne mer med om bibelske begrunnelser dersom vi fortsetter å delta i denne debatten.

Invitere på kaffe?

Stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen mener kritikere som Kristin Ørmen Johnsen ikke har grunn til å frykte at loven endrer samfunnsnormer. Slik svarer han henne:

– Jeg vil gjerne at de som virkelig sliter med transseksuelle følelser, får den hjelpen de trenger. Det er alt det andre i den nye loven jeg er skeptisk til. Det kan være at jeg tar feil, men vi tror loven får mye større konsekvenser enn politikerne hittil har tenkt.

– Dere burde invitere noen transkjønnede på kaffe for å bli kjent med dem, sier Ørmen Johnsen?

– Jeg kjenner ingen transkjønnede personlig, men jeg har ingenting imot å invitere noen på kaffe. Jeg er ikke imot homofile, bifile, transpersoner eller noen som helst. Det alvorlige er loven og dens mangelfulle tilnærming til hele kjønnstematikken, sier Øivind Benestad.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje