Krangler med Bibelen

Selv om Gina Gylver er uenig i mye av det som står i Bibelen, styrker den også hennes tro.Gina Gylver (15) går på St. Sunniva skole og er leder i Natur og Ungdom Oslo sentrum.

Reportasje

Hvem fikk du Bibelen av? Når?

– Jeg har tre Bibler, men favoritten min fikk jeg i konfirmasjonen.

Hvordan ser den ut?

– Det er en helt vanlig rød og blå bibel.

Hvor mye er streket ut?

– Jeg streker over versene jeg ikke liker. Mye av Paulus er for eksempel kryssa ut. Og så streker jeg under de versene jeg liker godt.

Når leser du i den?

– Jeg er nesten alltid i krangel med Bibelen, så det er faktisk ikke den boka jeg leser mest i. Samtidig som jeg synes det står mye fint der med gode verdier.

LES OGSÅ: Elijah Hansen har bibelen på soverommet

Hvor har du den liggende?

– Den står i bokhylla, ikke på nattbordet.

Hvordan bruker du den?

– Jeg går på en kristen skole, så jeg bruker Bibelen mye som oppslagsverk i timene.

Teksten fortsetter under bildet

– Jeg er nok blant dem som aldri kommer til å lese Bibelen fra perm til perm, sier Gina Gylver.

Hvordan leser du den - tar du det som står der bokstavelig?

– Jeg tar den overhodet ikke bokstavelig. Bibelen må tolkes i kontekst fordi deler av den både er sexistisk, diskriminerende og voldelig, og jeg leser den med et kritisk blikk. Jeg tror jeg må slå meg til ro med at den er skrevet av menn i en annen tid med andre regler. Samtidig synes jeg Bibelen har noen av de fineste menneskebildene og vakreste fortellingene. Jeg liker at den tar et tydelig standpunkt i spørsmål om menneskeverd, rettferdighet og ansvar.

Har du lest den fra perm til perm?

– Noe av det beste med Bibelen er at man kan plukke ut hva man vil lese selv. Så svaret er nei, og jeg er nok blant dem som aldri kommer til å lese den fra perm til perm.

Hva betyr Bibelen for deg?

– Den er et bevis for hvordan mitt samfunnsengasjement og verdier har eksistert i årtusener. Den forteller om et kompromissløst ansvar vi mennesker har for klimaet, våre medmennesker og alt annet levende. I mange av kapitlene synes jeg også vi ser de første tegnene på feminisme. Det er en bok som både utfordrer og styrker min tro, og jeg blir nok aldri ferdig med å lese den.

Hva er ditt favorittbibelvers?

– Mitt yndlingsvers viser meg en rettferdig Gud som sloss for de svake og bryter med gamle tradisjoner. Det er Jesaja 58,6 «Nei, dette er fasten jeg har valgt: å løse urettferdige lenker, sprenge båndene i åket, sette undertrykte fri og bryte hvert åk i stykker.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje