– Det finnes ikke onde ånder

Jesus var medium som hadde kontakt med de døde, hevder spiritualistleder André Kirsebom.

Reportasje

Han mener at kontakt med beskjeder fra døde kan hjelpe mange psykisk.

– Jeg tror at dødsangsten er mindre blant spiritualister, sier André Kirsebom.

Han opptrer som medium for døde og er en av tre i Norge som har tittelen spirituell prest.

Fylle et gap

Han forteller at han etablerte Norsk Spiritualistisk Forening (NSF) i Norge for å fylle et gap mellom Den norske kirke og Human-Etisk forbund.

LES OGSÅ: Forsker danset med spiritist-bord

Folk ønsker å kunne tro på Gud og ånder uten å måtte be til Jesus eller være kristne. De ønsker en større frihet i sin åndelighet, poengterer Kirsebom.

– Vi har en grunnsetning: Jeg heller møte en god kristen på gata enn en dårlig spiritualist. For oss er nemlig etikken viktigere enn troen. Alle veier fører til Gud, og vi vil ikke framheve oss selv. Det er uetisk å si at vi har sannheten. Vi lar folk ha sin tro, sier Kirsebom.

Han er blant dem som kaller seg spiritualister. De følger en tradisjon med amerikanske og engelske røtter. De som kaller seg spiritister kommer fra fransk tradisjon.

Større frihet

Hver onsdag har Norsk Spiritualistisk Trossamfunn (NST), som han leder, møter i Oslo. Det er en del av spiritualistenes forening. Vårt Land var med på et slikt møte. Les om det her.

– Hva slags trossamfunn er dere?

– Vi er et trossamfunn for deg som vil ha større frihet. Vi misjonerer ikke, vi informerer.

– Sunn skepsis

André Kirsebom er selv kritisk til medier som har store seanser lik britiske Lisa Williams. Slike show kaller han «forkastelige» fordi de har altfor høye priser og er for kommersielle.

– Vi kan ikke stoppe dem. Selv tar vi ikke penger for det vi gjør. Inngangspengene på de spirituelle møtene går til å dekke husleia. Vi får ikke noe overskudd, sier Kirsebom.

LES MIN TRO MED AUDUN MYSKJA: Overbevist om et liv etter døden

– Hvordan skal jeg møte dette som skeptiker?

– Sunn skepsis er viktig. På alternativmesser er det mye sludder og vås. Vi arbeider med sertifisering for medier. Dette er et av verdens hardeste yrker. Siden det er vanskelig å gjennomføre, krever det mye arbeid for å bli god. Jeg sammenligner det med å lære seg russisk, ja det er nesten vanskeligere. Mange har lyst til å lære, men de trener ikke nok. Det finnes imidlertid en del medier med bra kvalitet.

– Hva er bra kvalitet på åndekontakt?

– De som er sertifisert må gjennom en teoretisk og praktisk prøve. Åndeverdenen har sin egen agenda. Vi må følge dem, men de vet at vi må vite hvem de er og at vi trenger ekstra bevis for det. Deretter kan vi gi beskjed, sier André Kirsebom.

«Gi beskjed

Å «gi beskjed» er at et medium overbringer meldingen som den døde ønsker at en levende person skal høre. Dette skjer gjerne på slutten av kontakten med den dødes ånd. Dette kalles kanalisering.

I de spirituelle møtene kaller de det for «demonstrasjon». Kanaliseringen kan være vanskelig, medgir Kirsebom, særlig hvis energien er lav. De dødes ånder trenger mye energi for å gi seg til kjenne.


Kirken mener vi plager de døde, men vi plager ikke. Å være medium er å være tolk

– André Kirsebom, spirituell prest


Beskjedene fra åndene i møter er alltid korte. Når medier møter enkeltmennesker til såkalte sittinger, kan beskjedene bli dypere og mer personlig, forteller han.

– Plager ikke døde

– Det er helt frivillig for åndene å meddele seg. Kirken mener vi plager de døde, men vi plager ikke. Å være medium er å være tolk, sier André Kirsebom.

I løpet av møtet der Vårt Land var tilstede understreket Signe Sandvig, som også hadde rollen som medium, det samme:

– Som jeg sier hver gang: Vi forstyrrer ikke de døde. Vi er klare om noen vil bruke meg som medium.

Jesus

Kirsebom peker på et spørsmål som diskuteres i England for tiden: Er spiritualisme nærmere urkirken enn kirken selv er i dag?

– Vi ber ikke til Jesus, men til Gud, den skapende energi. Jesus betrakter vi som en vanlig mann, men et utviklet menneske. Han healet, og han var et stort medium som snakket med Gud og ånder, og han forutså ting som skulle skje. Da de ønsket å samle kirken i dens første tid, utelukket de kontakt med døde, og senere healing, fra tjenesten. Hvorfor? Fordi det var prester som ikke kunne heale. Derfor fjernet de alt som de betraktet som farlig, og de gjorde det med makt, hevder spiritualist-leder André Kirsebom.

Ingen djevel

Han avviser at det finnes onde ånder, og norske spiritualister tror ikke på noen djevel. Blant de døde er det ikke noe ondskap. Der er det sosialt, og det finnes ikke behov for materielle ting, hevder han.


En ånd er involvert i healing i 99 prosent av tilfellen

– André Kirsebom, spirituell prest


Det han mener å vite om eksistensen «på den andre siden» har han fått fra andre medier og fra det han kaller guider. Engler og guider er usynlige vesener som spiritualistene mener hjelper de levende.

– I det som formidles fra den andre siden er det noen fellesnevnere. Som ånder fortsetter de å utvikle seg på den andre siden, noen studerer og noen jobber. Et eksempel på en jobb er å være en guide, der du hjelper mennesker i deres liv og læring, en annen er å medvirke til å skape morgendagens verden. Vi kan få en idé om hvordan det er der, men det er mye vi ikke vet, sier spiritualist-lederen.

Healing

På nettsidene til spiritualistforeningen står det: «Healingen skjer ved hjelp av en åndelig/energetisk kontakt mellom healer, klient og den naturlige åndeverden som er der for å hjelpe oss. Åndene er positive, kjærlige, intelligente og ønsker å gi healing til de som mottar dette.»

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Hvilke rolle spiller åndene i healing?

– En ånd er involvert i healing i 99 prosent av tilfellene. Jeg benytter meg av min healing-guider, og de får det fra Gud. Fjernhealing er jeg skeptisk til. Det blir ikke rette kvaliteten, for det er energi som kommer – enten gjennom meg eller direkte til den som heales, sier André Kirsebom.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje