Signert Luther

Hva mener Luther om himmelen? Hva med barn? Eller angst? Sitatene etter kirkereformatoren er mange og om stort sett alt mellom himmel og jord. Vi har gjort et utvalg, sortert fra A til Ø.

Reportasje

Adel

«Det er ikke for ingenting at adelen i alminnelighet har løver, bjørner, ulver og andre ville dyr på våpenskjoldet. Det gir uttrykk for deres vesen.»

Angst

«Gud reiser opp og styrker ikke andre enn de bedrøvede, de som skal dø og de som er i fortvilelse. For livets og frelsens ord tilhører dem som er i angst og fortvilelse. For livets og frelsens ord tilhører dem som er i angst og fortvilelse, og som det med rette sies til: Du frykter, og samvittigheten martrer deg, Djevelen plager deg med sin brodd, og det samme gjør kjødet. Men vær ved godt mot, Gud er ikke vred på deg.»

Antikrist

Antikrist sitter ikke i en djevlestall eller i en svinesti eller blant en flokk vantro, men på det edleste og helligste sted, nemlig i Guds tempel.

Avgudsdyrkelse

Det finnes ikke noe farligere i verden enn falsk religion eller avgudsdyrkelse, for den er opprinnelsen til alt ondt. Men den går under navn av fullkommen fromhet.

Barn

Det finnes ingen større skade i kristenheten enn å forsømme barna. For vil en hjelpe kristenheten på fote igjen, må en virkelig begynne med barna, slik det har skjedd før.

Gud skapte barnet. Han vil også sørge vel for dem.

Bønn

Vi ber ofte om sølv, men Gud gir oss gull.

Gå inn i ditt kammer og si til din far i himmelen: Min Herre Jesus Kristus, se ned til min elendighet. Jeg er nødlidende og fattig, og likevel er jeg så lei og trett av din medisin at jeg ikke én gang sukker etter din nådes rikdom. Tenn opp i meg, Herre, lengsel etter din nåde og tro på ditt løfte, så jeg ikke krenker deg, min gode Gud, ved å være både vantro og uten hunger på en så avskyelig måte.

Dåp

Jeg takker Gud og er glad for at jeg ble døpt som barn. Da har jeg gjort hva Gud har påbudt. Selv om jeg trodde eller ikke, ble jeg i hvert fall døpt på Guds befaling.

Begjær

Guds nåde åpenbarer at alle mennesker er fylt av verdslig begjær, selv om noen skjuler det under et ytre skinn.

Beskyttelse

En ser at Gud beskytter dem som setter sitt håp til ham. Han prøver troen og tillater anfektelse. Men han forlater ikke sine, men forløser dem desto mer til sist med ære og samvittighet til stor nytte for andre mennesker.

Den som tror mest, blir beskyttet best.

Bibliotek

En skal betenke vel ... at en ikke sparer verken flid eller omkostninger når det gjelder å opprette gode biblioteker, særlig i de store byene. For om evangeliet og all slags vitenskap skal bestå, må det jo være skrevet og innbundet i bøker og skrifter ... og ikke bare fordi de som skal lede oss på det åndelige og verdslige område, trenger å lese og studere, men også for at de gode bøkene skal bli bevart og ikke gå tapt sammen med vitenskap og språk.

Bilder

Bruk av bilder, klokker, messeklær, kirkeutsmykning, alterlys og slike ting holder jeg for å være en frivillig sak. Den som vil, kan la det være, selv om jeg synes at bilder fra Den hellige skrift og gode historiebøker er meget nyttige. Men dette er fritt og overlatt til hver enkelts eget skjønn. Men jeg holder ikke med bildestormerne.

Blomst

En liten blomst ler av alle gullsmeder, skreddere og dem som broderer. Det de kan utrette, er ingenting, sammenlignet med blomstenes drakt.

Buk

Buken er den mektigste avgud i alle religioner.

Bønn

En kan og skal be over alt, på alle steder og til enhver tid. Men bønnen er aldri så kraftig og sterk som når hele menigheten i enighet ber sammen med hverandre.

Bønnens vesen og natur er ikke noe annet enn å løfte sinnet eller hjertet til Gud.

De hellige fedre har sagt at det ikke finnes noe større arbeid enn å be. Å mumle med munnen er lett eller anses i hvert fall for å være lett. Men å følge ordene med hjertets alvor i dyp andakt, med lengsel og tro, slik at hjertet alvorlig begjærer det ordene inneholder og ikke tviler på at Gud bønnhører, det er en stor gjerning i Guds øyne.

Dans

Om dans må en si det samme som om pynt: Det er sant som det er sagt at den lokker sterkt til synd når det skjer uten måtehold og disiplin. Men en kan ofte fri til en som verken har pynt eller skjønnhet, for kjærlighet er blind og faller (i sin blindhet) like gjerne på en lort som på en lilje. Derfor, fordi dans i hele verden er ungdommens måte å søke ekteskap på, skal en ikke fordømme den, bare den skjer til glede og med tukt, og ikke på en skammelig måte eller med skammelige ord og fakter. De høyverdige hellige skal ikke lag synd av dansen, bare en ikke misbruker den.

Dikt

Jeg tilstår at jeg er en av dem som dikt beveger, underholder og fester seg bedre hos enn den ubundne tale.

Dunkle steder i Skriften

Det finnes ikke noe klarere enn solen, det vil si Skriften. Selv om det kommer en sky foran den, er det ikke noe annet enn bak skyen enn den samme klare sol. Er det altså et dunkelt sted i Skriften, så tvil bare ikke! Bak det er den samme sannhet som et annet sted er uttrykt klart. Den som ikke kan forstå det dunkle, bør holde seg til det klare.

Eiendom

Vi kan ikke alle være tiggere, men enhver skal produsere så mye at han kan livberge seg og ikke være andre til besvær, men heller hjelpe dem.

Å ha penger, gods, land og folk til det ytre er i og for seg ikke galt, men en Guds gave og ordning.

Engler

Der hvor det er tyve djevler, der er det også hundre engler. Hvis det ikke var slik, hadde vi for lenge siden gått til grunne.

Enighet

Der hvor det er enighet vil Gud bo.

En skal ikke måle evangeliet etter antallet av dem som hører det, men etter det lille antallet av dem som tar imot det. Disse er ikke iøynefallende, en legger ikke merke til dem, men Gud handler likevel i dem på en skjult måte.

LES OGSÅ: Luther ­frodighet

Festdag

Hver dag er en festdag, og en skal ikke synde på noe av dem.

Fiender av evangeliet

Alle fiender av sannheten har store ting i sinne og gjør forferdelige ting. Til sist er de likevel som røken mot vinden og himmelen, som forsvinner av seg selv uten vind.

Fornærmelse

En kristen kan aldri bli så fornærmet at han tross alt ikke skulle kunne tilgi.

Fromhet

De fromme må lære å stelle åkrene sine. For det første med bønn, og dernest skal de også være gavmilde. Da vil Gud velsigne dem.

Fullkommenhet

Å være fullkommen vil si å frykte Gud og gjøre nesten alt godt.

Gjestebud

Gjestebudene skal tjene til å gjøre hjertene glade og oppmuntre sinnet når det har hatt sorg.

Hage

Enhver hage er en Guds bok der en kan se det under som Gud gjør hver eneste dag.

Himmelen

Hvis jeg ikke får lov å le i himmelen, vil jeg ikke dit.

Historie

Krøniker og historiebøker skal holde for å være de viktigste bøkene likegyldig hvilket språk de er skrevet på. For de er underfullt nyttige for å få kunnskap om verdens gang, ja, også for å se Guds under og gjerninger.

Kristenliv

Et kristent menneske må ikke være opptatt av eller forsøke å ordne tingene slik at han blir rost og velsignet av verdens mennesker. Nei, det er fastsatt at han kan vente seg skam og forbannelse. Han må finne seg i det, være forberedt på det og ikke vente seg noen velsignelse. Skriften er vår trøst. Den roser og velsigner alle som blir forbannet av verden for Kristi skyld.

LES OGSÅ: Hva nå, Luther?

Kunst

En skal også studere de edle kunster og språk, som Paulus sier i 1. Tim.4, 4 – 5: «For all Guds skapning er god, og intet er å forkaste når det mottas med takk; for det helliges ved Guds Ord og bønn.

Rettroenhet

Den som er lettroende, blir bedratt.

Livsstil

Den som ikke elsker kvinner, vin og sang, er og blir en tosk hele livet.

Mann

Mannen er som solen på himmelen, hustruen som månen.

Misnøye

Der det er mye forstand og visdom, er det også mye misnøye.

Mat

All mat er ren og Guds gode skaperverk.

Verden får si hva den vil. Har Gud kunnet skape store, deilige gjedder og deilig rhinskvin, så kan man også spise og drikke det.

Musikk

Jeg skulle ønske av hele mitt hjerte at enhver ville love og prise musikkens guddommelige og fortreffelige gave. Jeg blir så overveldet av de mange og store egenskaper musikken har, at jeg vet hvordan jeg skal kunne tale rett om den, eller hvor jeg skal begynne eller ende min tale.

Dårlige musikere gjør den nytten at man gjennom dem kan høre og fornemme hvilken kostelig og skjønn kunst musikken er, for hvitt oppfatter man best når man sammenligner det med sort.

Ord

Hvert ord er et tegn som betyr noe. Ordet gir til kjenne hvordan menneskets hjerte er.

Overflod

Mange mennesker blir ødelagt av overflod. Det er imidlertid ikke den guddommelige velsignelsens skyld.

Påkallelse

Hvor ulykkelige er ikke de som på grunn av sine mange og store synder har mistet motet og ikke vet hvor mektig, underfullt og herlig Gud redder dem som kaller på ham.

Rettferdiggjørelse

Troens rettferdighet består i nåde, ikke i gjerninger.

Rikdom

Rikdom er av underordnet betydning og den ringeste gave Gud kan gi et menneske. Derfor gir han den også bare til esler, som han ellers ikke unner noe.

Råd

Selv de beste råd slår feil der ikke Gud er med i spillet.

Samtale

Samtaler om de guddommelige ting gir hjertet nytt mot, vekker troen, skaper kjærlighet og underviser på mange måter.

Sanger

Boktrykkerne gjør vel i at de flittig trykker gode sanger og gjør dem tiltalende med all slags utsmykning slik at folk oppmuntres til å glede seg over troen og gjerne synge.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Samvittighet

Som samvittigheten er, slik er Gud

Hvis en har ond samvittighet frykter en til og med for raslingen av et blad.

Skaperverk

Skaperverket er i sin helhet den aller vakreste bok eller bibel der Gud har beskrevet og malt seg selv.

Alle Guds gjerninger og skapninger er Guds Ord.

Gud har ordnet det slik at den ene skapning skapningen alltid skal tjene den andre.

Sjelesørger

Nest etter forkynnelsen av evangeliet er fattigpleien en god sjelesørgers fornemste oppgave.

Snakkesalighet

Pratsomhet hos piker er forferdelig stygt.

Mennesket er ifølge sitt kjøtt og blod bare tunge og snakker bare unyttig sludder. Jo tommere det er, desto mer snakker. det. Vil du legge merke til et sikkert tegn på et menneske uten innhold, så se etter om det er snakkesalig. Derimot kjenner du et tappert, rettskaffent menneske på at det taler få ord, men har mange nyttige gjerninger å oppvise. For prat ergrer bare slike alvorlige mennesker. De taler bare når de må, fordi de må være lydige eller ellers tale av nødvendighet.

LES OGSÅ: Luther øre

Søvn

Søvnen er en guddommelig og skjønn gave som faller på mennesket som dugg og væter hele legemet.

Ungdom

Ungdom er som most: Den lar seg ikke stanse, den må gjære og renner over.

Vane

En vane, den må være så gammel og alminnelig den bare vil, skal likevel vike for sannheten.

Vennlighet

Omgjengelighet og vennlighet i sinnet og i det praktiske liv er en dyd. Kristne skal ikke være uvennlige og gretne, men milde, vennlige og omgjengelige. De skal være mennesker som enhver gjerne vil omgås med, som ikke veier medmenneskenes feil på gullvekt, ja, som til og med vender dem til det gode. Kristne skal gjerne vike for andre, komme utav det med de uomgjengelige.

Verden

Med ordet «verden» forstår Den hellige skrift ikke bare de ugudelige og forbryterne, men også de aller beste.

Ydmykhet

Den som er ydmyk, vet det ikke selv.

Økonomi

En skal og må stelle med økonomien i tro. Derfor er det nok at en er klar over dette: Det kommer ikke an på vår gjerning, men alt avhenger av Guds velsignelse og hjelp.

Utvalget er gjort av Olav Egil Aune. Kilder: Hva sier Luther. Et Luther-leksikon av Kurt Aland, Wikipedia, andre kilder.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje