Kirke

Erdogan vil omgjøre enda en tidligere kirke til moské

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har bestemt at enda en gammel ortodoks kirke, som nå er et museum i Istanbul, skal bli omgjort til moské.

Beslutningen om å omgjøre Kariye-museet til moské kommer en drøy måned etter at Istanbuls landemerke Hagia Sofia ble omgjort på lignende vis.

Erdogan har i flere år tatt til orde for at Hagia Sofia burde bli moské igjen. Kulturmonumentet ble opprinnelig bygd som en kristen katedral på 500-tallet, men ble omgjort til moské på 1400-tallet. I 1934 ble den omgjort til museum.

Beslutningen om å omdanne enda en tidligere ortodoks kirke til moské skaper reaksjoner i nabolandet Hellas. Utenriksdepartement i Aten kaller beslutningen «enda en provokasjon mot religiøse mennesker overalt».

Kariye-museet, eller Chora-kirken, var opprinnelig en middelalderkirke, men ble omgjort til moske på begynnelsen av 1500-tallet. Bygget ble gjort til museum etter andre verdenskrig.

LES MER OM HAGIA SOFIA:

• Kristen forstander: – Kulturarv som én gang ikke var deres. Imam: – Avhenger av brillene man har på

• Professor: «Hagia Sofia er blitt moské. Men det var de kristne som startet kampen om helligdommene»

• Erstad om Hagia Sofia: – Like mye et maktsymbol som et religiøst symbol

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke