Kirke

Møter motstand mot kvinnelige pastorer: – Uten teologisk utrustning kan man lett bli overkjørt

Etter fire år som pastor merker Hannah Træen (26) mer motstand mot kvinnelige ledere enn før, særlig fra unge menn.

– For unge kvinner i begynnelsen av tjenesten kan det være tøft å høre noen si at du ikke kan være pastor, sier Hannah Træen (26), barne- og familiepastor i Randesund misjonskirke i Kristiansand.

I et leserinnlegg i Vårt Land forteller Træen om sitt møte med motstand mot kvinnelige ledere. Hun forteller at hun etter fire år som pastor oftere enn før møter argumenter om at visse lederroller i menighet er forbeholdt menn.

Nå etterlyser Træen mer undervisning om temaet.

– Hvis man ikke blir bedre rustet til teologiske debatter, kan man lett bli overkjørt. Det kan gjøre at unge kvinner på begynnelsen av tjenesten mister motet og slutter, sier Træen.

Spørsmål ved rollen

Hannah Træen tilhører Misjonskirken Norge, som har lang tradisjon for å inkludere kvinner i alle tjenester. Som ung teologistudent regnet hun ikke med å møte spørsmål ved om kvinner kan være pastorer. Den første gangen hun opplevde det var i samtale med en medstudent.

– Han ville spandere en vaffel på meg for å fortelle om synet sitt på kvinner i tjeneste. Etterpå har jeg opplevd det mer og mer, sier Træen.

For kort tid siden talte Træen på en gudstjeneste for unge voksne i menigheten sin. Hun forteller at en ung mann på besøk i menigheten tok kontakt etter møtet og sa: «Du må gå til Gud og spørre om din tjeneste er synd».

Træen bestemte seg for å skrive et leserinnlegg etter å ha fulgt flere innlegg om kvinnelig lederskap i avisen Dagen og i en Facebook-gruppe for kristen apologetikk.

Pastorkollega deler inntrykket

Træen får støtte fra pastorkollega Torbjørg Oline Nyli i Ytre Randesund misjonskirke. Som forfatter og foredragsholder har Nyli besøkt frimenigheter i mange ulike sammenhenger.

– Noen steder har jeg blitt bedt om å presentere meg som forfatter og ikke pastor, sier Nyli.

Mens Træen opplever at de er unge menn som målbærer kritikken av kvinnelige ledere, hører Nyli det mer fra eldre. Hun trekker frem menigheter fra Pinsebevegelsen og NLM som eksempler på steder der hun har hørt dette fremmet.

– En gang ble jeg spurt om hvem jeg skulle gifte meg med for å bli pastor, siden det er mer akseptert å være medpastor til mannen sin. Noen har også sagt de synes er «eksotisk» å høre en kvinnelig forkynner. Jeg tror ikke alltid det handler om menighetenes teologi, men at det i praksis er så få damer som forkynner at det blir uvant for folk, sier Nyli.

Knyttet til nykalvinisme

I et intervju med Vårt Land 12. februar fortalte teolog Åse Miriam Smidsrød ved Høyskolen for ledelse og teologi (HLT) at flere unge studenter ved HLT er påvirket av nykalvinistisk teologi fra USA. Blant nykalvinistiske teologer mener mange at kvinner ikke kan ha øverste lederstillinger og lærestillinger, fortalte Smidsrød.

Flere av de Hannah Træen har diskutert temaet med, identifiserer seg med nykalvinisme, forteller hun. De argumenterer ofte med at kvinner og menn er skapt til ulike roller, og henviser gjerne til bestemte skriftsteder hos Paulus i Det nye testamentet, forteller Træen. I leserinnlegget diskuterer hun bibelsyn generelt og hvordan enkelte vers bør forstås.

– Hvorfor mener du det er viktig å argumentere teologisk rundt dette?

– Jeg mener vi må bli flinkere til å argumentere teologisk. Nykalvinister kan ofte tro at man bare er påvirket av tiden vi lever i når man forsvarer kvinnelige ledere. Jeg tror noe også handler om frykt for at kristne påvirkes av det sekulære, sier Træen.

– Mange av disse unge guttene har lest mye teologi som er veldig ensidig. Hvis man ikke har teologiske argumenter, faller det bare på steingrunn, sier Nyli.

LES OGSÅ:

• Berit Aalborg: «En voksende understrøm av kristenkonservative, unge menn er kritiske til kvinnelige ledere og pastorer»

• Pinseteolog mener motstand mot kvinnelige ledere er på fremmarsj

• Mener sosiale strukturer hindrer kvinner i Pinsebevegelsen

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke