Kirke

Kirka oppdaterer ikke journalene sine

Den norske kirke har ikke oppdatert postlistene sine på over tjue uker. – Et anslag mot demokratiet, sier offentlighetsekspert Gunnar Bodahl-Johansen.

– Den norske kirke er opptatt av å være både åpen og synlig, og dette er det jobbet systematisk med på mange felt. Dette handler om langt mer enn postlister, sier kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig.

Den norske kirke er det eneste trossamfunnet i Norge som er omfattet av offentlighetsloven. Det vil si at de er pliktig til å ha en oppdatert postjournal som viser korrespondansen inn og ut av virksomheten. De er ikke pliktig til å publisere postjournalene på nett, men kirka har selv sagt at dette er noe de ønsker å gjøre.

Per dags dato har ikke Kirkerådet lagt ut postjournaler siden første uka av juni. Vårt Land har ved flere anledninger etterspurt oppdaterte journaler uten hell.

Ekspert: – Et anslag mot demokratiet

– Oi, det er ikke bra.

Det er offentlighetslovsekspert Gunnar Bodahl-Johansens første reaksjon, når han hører om etterslepet til Den norske kirke.

– Postjournalene er den viktigste inngangsporten til å finne ut hva kirka jobber med. Det er en vesentlig del av demokratiet vi lever i. Enhver skal kunne gå inn her og se hva som jobbes med og be om innsyn i dokumenter man har interesse av, forklarer Bodahl-Johansen.

Han poengterer at det er helt nødvendig at postlistene er oppdaterte.

– Det skal gjøres kontinuerlig. Gjøres ikke det, er hensikten med postjournalene borte. Følger man ikke disse bestemmelsene, er det å regne som et anslag mot demokratiet – og kirka er jo en del av dette demokratiet, sier offentlighetseksperten.

Dårlig unnskyldning

Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig forklarer etterslepet med en «omorganisering av merkantile oppgaver som Kirkerådet gjennomførte i 2019». Dette innebar at arkivavdelingen ble omstrukturert. Blant annet ble alt arkivarbeid som tidligere hadde vært utført ved hvert bispedømmekontor samlet i én enhet.

– Dette har krevd en stor omstilling, som sammen med noe sykdom har skapt et etterslep. Dette arbeides det nå målbevisst med, og planen er å være à jour til nyttår, sier Dybvig.

Gunnar Bodahl-Johansen synes det er en dårlig unnskyldning.

– Det er en slendrian, men det går ikke an å si at man ikke har hatt tid. Det er en unnskyldning som ikke holder. Det er ikke sånn at man i andre sammenhenger kan si at man ikke har hatt tid eller kapasitet til å følge norsk lov, sier Bodahl-Johansen.

OSLO 20070611:
"Spesialetterforsker" Gunnar Bodahl-Johansen fra Institutt for journalistikk  under den åpne høringen om betalings- og kjendisjournalistikk. Spørsmålene er kommet opp etter boken som avslørte bl.a. Se og Hørs metoder.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
Offentlighetsekspert Gunnar Bodahl-Johansen er ikke imponert over Kirkerådets journalføring.

Åpen på andre måter

Ifølge Ingeborg Dybvig har den nye felles arkivenheten to hovedprioriteringer: «Å inkludere hvert enkelt bispedømme i den nye enheten og offentlig postjournal.»

– Det er viktig for oss at det som legges ut, er korrekt. Dette handler blant annet om personvern. Derfor kreves et nøyaktig arbeid, der arkivmedarbeideren både sikrer at saker er publisert riktig inn i vårt saksbehandlingssystem og får dette kvalitetssikret før det legges ut offentlig, sier kommunikasjonsdirektøren.

Hun mener også Den norske kirke er åpen og synlig på andre måter enn gjennom postlistene.

– For eksempel er Kirkemøtet åpent for alle og alt som skjer i plenum strømmes. Også kirkerådsmøtene er åpne. I tillegg er vi opptatt av å følge opp alle mediehenvendelser så fort det lar seg gjøre.

Journalist og innsynsjeger: – Irriterende

Tarjei Leer-Salvesen, journalist i Fædrelandsvennen og en av initiativtakerne til nettstedet innsyn.no, har også latt seg irritere av Kirkerådets treghet med postjournalene.

– Både vi som jobber i pressen, men også andre som følger med på kirka, trenger disse oppdaterte journalene for å få gjort jobben vår i hverdagen. Det kan være kirkelige organisasjoner, andre trossamfunn, til og med folk som jobber for myndighetene, som trenger å holde oversikt over hva som skjer i Den norske kirke, sier Leer-Salvesen.

Han har gjennom nettstedet innsyn.no vært med på å tilgjengeliggjøre kirkas postlister slik at de er søkbare elektronisk.

– Elektroniske postjournaler er et vindu inn i jungelen av dokumenter. Uten dette må man spørre eller basere seg på interne nettsider. Det er for så vidt fint, men det er mangelfullt, sier Leer-Salvesen.

LES MER OM DEN NORSKE KIRKE:

• Slik bruker medlemmene Den norske kirke: 8 av 10 vil døpe

• Frimodig kirke: – Kirken må be om mindre penger

• Kommunikasjonseksperter mener kirken ikke tror på egen historie: Nå skal Geelmuyden Kiese hjelpe dem

---

Den norske kirke

  • Den norske kirke, Norges folkekirke, er regulert etter lov av 7. juni 1996 om Den norske kirke (kirkeloven).
  • Etter at stat og kirke skilte lag i 2012 ble det bestemt at forvaltningsloven og offentlighetsloven fortsatt skulle gjelde for lovbestemte kirkelige organer, slik som Kirkerådet.
  • Den norske kirke har i dag om lag 3,7 millioner. Det tilsvarer 70 prosent av befolkningen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet som journalist siden 2012, og har to bachelorgrader, i journalistikk og sammenliknende politikk, i tillegg til en mastergrad i menneskerettigheter med spesielt fokus på religionsfrihet.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke