Kirke

‘Bibelen taler flere steder positivt om alkohol. Å få fram nyansene skader ingen’

Prosjektleder for Kristenrussen, Morten Eikli, mener det er håpløst at menigheter ikke snakker om alkohol.

- Det er håpløst at menighetene ikke snakker om alkohol. Unge vet ikke hvordan de skal forholde seg til det, sier Eikli.

I år har han undervist 200 kristenruss om alkohol. Dette er hans tredje runde med dette temaet og denne målgruppen.

- Når jeg spør om hvem som har hatt undervisning om alkohol i menigheten, er det alltid færre enn ti prosent som rekker opp hånda, sier han.

– Ikke svart-hvitt. Eikli var en av initiativtagerne til Tabutorsdag, som i 2009 ble startet i Storsalen menighet i Oslo. Samlingene tar opp kontroversielle emner for å «bryte ned usunne tabuer og bygge sunne menn og kvinner». Eikli mener alkohol er et av tabuene i Kristen-Norge.

- Problemet er at alkohol ikke blir tatt opp grundig i forkynnelsen. Og den undervisningen som blir holdt, er veldig svart-hvit. Når Bibelen ikke er svart-hvit, bør ikke vi være det.

Prosjektlederen er redd for at utestengelse kan bli en konsekvens.

- Nesten alle kristenruss er totalavholds. Det er bra, men hvis dette oppleves som et absolutt krav også til dem som ønsker å være måteholds, får vi et unaturlig skille. I begge leirer sitter man med en oppfatning om at man «har skjønt det», og det skaper ikke noen god dialog.

LES MER: Faster fra godteri, karbon, facebook og alkohol

– Trenger forbilder. Alkohol kunne med fordel blitt diskutert mer, mener Øystein Magelssen. Han er prost i Drammen og nyvalgt forbundsstyreleder i Norges KFUK-KFUM.

- Alkohol som tema er ikke så mye oppe til diskusjon som det kunne vært. Vi tar mange holdninger for gitt. Hver nye generasjon trenger forbilder, og å bli fortrolige med verdier og holdninger. Derfor er det viktig å si hva vi mener om alkohol.

Alle arrangementer i regi av KFUK-KFUM er alkoholfrie.

- Unge som er med på organiserte fritidsaktiviteter, drikker mindre enn andre. Vi ønsker å legge til rette for steder der det er fint å være uten rusbruk. Men hvis ungdom føler seg utenfor miljøet på grunn av alkoholsyn, har vi ikke lyktes, sier Magelssen.

Han tror kommunikasjonen bør bli mer toveis.

- Dette er et tema vi ikke kommer så langt med ved å forelese eller å vise til skrekkeksempler på mennesker som har fått livet ødelagt på grunn av rusmisbruk. For å kommunisere godt, må vi snakke med unge. De må kunne kjenne seg igjen og relatere til sin egen virkelighet.

LES MER: 600 kristenruss skapte hallelujastemning

Tema på leir. Anne Margrethe Ree Sunde, daglig leder i Misjonsforbundet UNG, mener at alkohol er et tema i hennes organisasjon.

- Vi er opptatt av dette og tar temaet opp på leirene våre. Det er mulig at unge med et liberalt alkoholsyn ikke tør å utfordre det etablerte restriktive synet på alkohol. Våre arrangementer er rusfrie, men inntrykket er at kristen ungdom drikker mer alkohol enn tidligere.

Retningslinjene for NMUs ledere er klare.

- Ledere og ansatte kan ikke benytte alkohol på arrangementer i regi av Misjonsforbundet. Vi anbefaler måtehold og avhold også privat, sier hun.

– Studentlivet avgjør. Sunde tror tiden etter ungdomstiden som mest avgjørende for alkoholbruken.

- Mitt inntrykk er at unge endrer drikkevaner når de flytter hjemmefra og når de drar fra Misjonsforbundets miljøer.

Siden 2008 har Sunde vært leder for Misjonsforbundet UNG, og hun har undervisning på ledertreningskurs og leirer.

- Når jeg underviser, har jeg som utgangspunkt at ikke alle mener det samme. Det skal være rom for å diskutere og si det man mener, sier Sunde.

Diskusjon må til. Til sommeren slutter Morten Eikli som prosjektleder for kristenrussen, men engasjementet hans for unge kristne vil fortsette.

- Menighetene må tørre å se på saken fra flere sider. Vi må se på farene med alkohol, som misbruk og samfunnsproblemene den skaper. Samtidig taler Bibelen flere steder positivt om alkohol. Å få fram nyansene skader ingen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke