Kirke

Fiske lar Hognestad fortsette som prest

Helge Hognestads avskjedsgudstjeneste førstkommende søndag markerer bare at han blir pensjonist.

Etter en ny avtale med biskop Solveig Fiske kan han fortsatt virke som vikarprest i Hamar bispedømme.

Til Vårt Land sier Hognestad at dette er en mulighet han gjerne vil benytte seg av.

20. mars ble det inngått en avtale mellom Fiske og Hognestad som innebar at han ikke skulle utøve ordinær prestetjeneste inntil videre.

– «Inntil videre» betyr i denne sammenheng fram til den tillyste avskjedsgudstjeneste 13. juni, påpeker Hognestad.

LES OGSÅ: Helge Hognestad må ned av prekestolen i Hamar

Identitet. Han sier det gjennom samtaler med biskopen er avklart at han kan være prestevikar og holde vielser, begravelser og gudstjenester der det er ønskelig.

– Vil du benytte deg av denne muligheten?

– Ja, klart. Jeg føler meg som prest og har min identitet som prest, sier Hognestad.

«Normalisering». Biskop Solveig Fiske i Hamar bekrefter at Helge Hognestad ikke har noen begrensninger som vikarprest når han nå blir pensjonist. Hun omtaler det som «en normalisering» av situasjonen.

– Hva har forandret seg siden avtalen med Hognestad ble inngått i mars?

– Vi har ført samtaler om sentrale punkt i kirkens tro og bekjennelse, og vi har blitt enige om å normalisere nå når han når pensjonsalderen.

– Hva har dere oppnådd med avtalen i disse få månedene?

– Det har vært stor oppmerksomhet på teologi og kirkespørsmål i lokalavisene i Hamar. Sjelden har det blitt diskutert så mye teologi i avisene og blant folk flest. Det har vært positivt.

– Har det vært en press for å få Hognestad tilbake?

– Det har vært et lokalt engasjement. Mange har hatt meninger, og jeg har fått mange henvendelser i forskjellige retninger. For meg er det naturlig at det ut fra en helhetsvurdering skjer en normalisering nå, svarer Fiske.

Facebook. Helge Hognestad har sin egen støttegruppe på Facebook. Mandag middag hadde gruppen «Vi støtter Helge Hognestad» 2317 medlemmer. Veggen brukes til mobilisering foran søndagens gudstjeneste i domkirken.

Facebookgruppen ble opprettet da Fiske tok Hognestad ut av prestetjeneste.

Hett tema. Avtalen av 20. mars kom i stand gjennom lengre tids samtaler mellom biskop og prest. Bakgrunnen er Hognestads teologi, som har vært et hett tema i Den norske kirke siden begynnelsen av 1980-tallet.

Hognestad trakk seg i 1984 som kapellan i Høvik menighet i Bærum og ble re-ordinert av daværende Hamar-biskop Rosemarie Køhn i 2000.

De siste årene har han arbeidet i en 20 prosent stilling som seniorprest i Hamar bispedømme.

Gudskraft. Hognestad har problemer med å slutte seg til sentrale dogmer i kirkens tro, spesielt læren om arvesynden. I 2007 uttalte formulerte han sitt dogme om Jesus slik overfor Klassekampen:

– Jesus er den som viser hva det å være åpen for gudskraften innebærer, eller for å si det i buddhistisk sjargong: «Han er opplyst».

Søndag holder Helge Hognestad sin avskjedsgudstjeneste. Det skjer i Hamar domkirke.

– Gudstjenesten markerer bare at jeg er blitt 70 år og pensjonist. Men jeg vil gjerne gjøre prestetjeneste etter dette, sier Hognestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke