– Det handler ikke om evne, men om vilje

KRISTEN SKOLE: Etter at regjeringen kuttet i støtten til Kongshaug Musikkgymnas, har eierne måttet dekke store tap. Nå feirer de 25 år. – Jeg opplever at skolen drives helt likt som før, sier elev Jakob Lunde.

Det drypper vått av regn utenfor Kongshaug Musikkgymnas i Bjørnafjorden kommune utenfor Bergen. i Midthordaland.

Inne har pipen derimot en annen lyd. Det er høylytt latter i gangen, der noen elever prater omringet av tomme sko.

Litt lenger inn i lokalet står vel 100 ungdommer og synger. Noen spiller gitar eller trommer, andre strykere eller flygel.

De forbereder seg til 25-års jubileum av skolen, som skal markeres med jubileumsforestillinger 16. mars.

Men får de 25 nye år?

– Ingen har råd til å miste oss

Fra og med i fjor har statstilskuddet til Kongshaug blitt kraftig redusert. Dette fordi regjeringen kuttet et særtilskudd for private skoler med musikktilbud. I 2023 utgjorde dette 4,5 millioner kroner for Kongshaug, noe som tilsvarer nesten 20 prosent av hele det årlige statstilskuddet Kongshaug Musikkgymnas mottar.

– Det handler ikke om evne, men om vilje, sier Olav Hundvin, inspektør på skolen.

Både han og Henning Iversen, rektor på musikkgymnaset, er tydelig i retorikken. Skolen trenger statsstøtten, og for regjeringen ville det vært lett å gi den.

– Ingen har råd til å miste oss. Hverken partiene i regjering eller NLM.

Henning Iversen, rektor på musikkgymnaset, og inspektør Olav Hundvin. Kongshaug Musikkgymnas

Begge to er tydelige på at eieren Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) har gitt gode signaler om fremtidig drift. De er ikke bekymret for å måtte legge ned skolen.

– Det økonomiske tapet vårt sikres av NLM, men det er vi som sitter igjen med regningen. Lånet blir større, forklarer Iversen.

Samme tilbud til elevene

Tidligere har de flere ganger kjent på at det ikke er en trygg tilværelse å stå som egen post i statsbudsjettet, men aldri slik som nå.

Etter at de fikk signaler om at skolen skulle kuttes i den offentlige støtten, fikk de besøk av hovedpersonen selv. Daværende kunnskapsminister Tonje Brenna besøkte skolen, og viste ifølge Iversen stor forståelse for problematikken.

Likevel har kuttet blitt værende.

Hvordan ligger dere an økonomisk nå?

– Nei, hva skal vi si da? VI sitter igjen med et ganske godt underskudd.

Likevel er han tydelig på at skolen opprettholder det samme tilbudet.

Det bekrefter også Fredrik Vedå (17) og Jakob Lunde (18). De går første- og sisteåret på skolen, og har begge piano som hovedinstrument.

– Hver gang en stol blir ødelagt eller et glass blir knust sier de «dette er dyre ting, vi kan ikke bare kjøpe nye uten videre» sier førsteårseleven Vedå, før kompisen bryter inn:

– Det skal sies da, det sa de før også. Men før kuttene var det strømkrisen, og da snakket de mye om at man ikke skulle dusje for lenge og skru av lys. Det har vi prøvd å fortsette å gjøre uansett.

Fredrik Vedå (17) og Jakob Lunde (18). De går første- og sisteåret på skolen, og har begge piano som hovedinstrument.

Elevene får vite hvordan det går

De to forteller at ledelsen gir beskjed om hvordan det går til elevene, men at fokuset ligger på at det ikke er noe å bekymre seg for.

– Det er samme undervisning, samme opplegg. Jeg opplever at skolen drives helt likt som før, sier Lunde.

– Og så er de tydelige på at det er ikke noe alternativ å legge ned skolen. Hvis vi snakker med framtidige elever, skal ikke de høre om at skolen potensielt kan legges ned, for det er ikke et alternativ, forklarer han.

Vi rekker bare så vidt å ta et bilde utenfor gymsalen som fungerer som orkesterplass, før Lunde må løpe inn igjen. Han skal spille keyboard til Fix You av Coldplay.

Lunde spiller på fire av låtene under konserten, Vedå skal spille på én. De forklarer at alle elevene på skolen er i sving under konserten.

– Enten spiller man selv, eller så er man med i koret. Men alle er med, forklarer Vedå.

Under fellesgjennomgangen av legendariske O fortuna, gjort til musikk av Carl Orff, lever lærer og dirigent Tore Kloster seg inn i musikken. Det er lett for elevene å la seg rive med når Kloster dirigerer til brillene fyker av hodet.

Hva gjøres for å få tilbake støtten?

Tilbake til rektor og inspektøren.

– Hva gjør dere for å få støtten tilbake igjen?

– Vi kjører flere spor. Nå skal vi jobbe mot revidert statsbudsjett igjen, forklarer Iversen.

De håper å få tilbake noe av støtten når budsjettet kommer i mai. Om det ikke fungerer, vil de fortsette å jobbe mot neste budsjett etter det, og så videre.

– Vi har også god dialog med de partiene som er i opposisjon. Ved et regjeringsskifte i 2025 regner vi med at vi skal få det tilbake, sier rektoren.

Kongshaug Musikkgymnas

Det tidligere særtilskuddet var rettet mot skoler med musikktilbud. Dette fordi slike skoler regnes som dyrere i drift enn det som fanges opp av satsen for utdanningsprogrammet musikk, dans og drama.

Skoleledelsen forteller at det de ønsker aller mest, er at det skal komme en egen sats for musikklinjene, og ikke bare en felles for musikk-dans-drama, slik det er i dag.

– Musikk krever langt flere undervisningstimer enn dans og drama og det er derfor vi kommer dårlig ut. Dette er grunnen til at vi fått dette særtilskuddet, skyter Hundvin inn, før han legger til:

– Det er det som gjør det forutsigbart å drive med musikk.

Sammenliknet med fylkeseide skoler, som ikke bare har musikklinje, men også dans og drama, er forskjellen i timesats slående, forteller de.

– Fylket flytter penger fra dans- og dramalinjene og gir til musikk, men det kan ikke vi.

Har bedt om gjennomgang

Vårt Land har bedt Kunnskapsdepartementet kommentere Kongshaug sitt ønske. Statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar er kritisk til å gjeninnføre satsen Kongshaug tidligere har fått.

«Det er viktig at vi har en rettferdig og forutsigbar finansering av private skoler. Det fremstår tilfeldig og ikke helt rettferdig at det har vært noen skoler med musikktilbud som har fått ekstra tilbud – og andre ikke. I behandlingen av statsbudsjettet for 2024 har et flertall i utdannings- og forskningskomiteen bedt om en gjennomgang av finansieringssystemet for de private videregående skolene. Det vil vi følge opp», skriver hun skriver i en e-post.

Kongshaug Musikkgymnas

– Det er som en familie

På Kongshaug har elevene Fredrik Vedå og Jakob Lunde det travelt. Rett før de fortsetter øvelsen til konserten på jubileumsmarkeringen, rekker de å skryte av skolen sin.

– På en vanlig skole går alle hjem etter skolen, her er det ikke sånn. Her kan man fortsette å henge, lage band, gå i lag til middag, sier Lunde muntert.

– Du bor med alle vennene dine, det er det som er så fantastisk, rekker han så vidt å si før Vedå bryter inn:

– Det er som en stor familie.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion