Religion

Nominerer pave Frans til fredsprisen

LEVERER NOMINASJON: Dag Inge Ulstein mener en nobelpris til paven vil bekrefte viktigheten av religiøst lederskap som en motor for fred.

– Pave Frans har gjennom sitt liv og verdiformidling gjennomgående fremmet et sterkt budskap om nødvendigheten for omfattende fred og forsoning.

Slik begrunner stortingsrepresentant Dag Inge Ulstein (KrF) hvorfor han har nominert Pave Frans til Nobels fredspris. Fristen for å nominere gikk ut 31. januar.

– Det gjelder ikke bare mellom stater, men også mellom mennesker og folkegrupper av ulik bakgrunn. Pave Frans har konsekvent satt verdier som barmhjertighet, medlidenhet, nestekjærlighet, tilgivelse og ydmykhet først, uttaler Ulstein.

Pave Frans

Han trekker fram hvordan paven har støttet opp rundt ei rekke freds- og forsoningsprosesser verden over. Forholdene mellom Palestina, Israel og Irak, mellom USA og Cuba og mellom FARC-geriljaen og regjeringa i Colombia, er blant dem paven har engasjert seg for.

Paven har også vist sterkt engasjement mot bruk og besittelse av atomvåpen, iver for klimasaken og verdighet med migranter over spesielt Middelhavet.

– Pavens helhetlige fredsarbeid hvor det ukrenkelige menneskeverdet ligger til grunn illustrerer noe nytt og samsvarer godt med ett av Alfred Nobels ofte glemte ideal: «för folkens förbrödrande», sier Ulstein.

Pave Frans har konsekvent satt verdier som barmhjertighet, medlidenhet, nestekjærlighet, tilgivelse og ydmykhet først

—  Dag Inge Ulstein

Ulstein fremhever at ved å gi fredsprisen til en religiøs leder som Pave Frans, vil nobelkomiteen bekrefte viktigheten av religiøst lederskap som en motor for fred.

Stortingsrepresentantene kan nominere kandidater til Nobels fredspris, og det er det flere enn Ulstein som har valgt å gjøre. Vårt Land meldte tidligere denne uka at Marian Hussein har nominert palestinske Al-Haq og israelske B’Tselem, to fredsorganisasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion