Religion

Katolsk biskop i Tromsø går av

DEN KATOLSKE KIRKE: Biskop Berislav Grgić i Tromsø har søkt om avskjed på grunn av egen helse.

– Min helse er ikke lenger bra, skriver biskop Berislav Grgić i sitt avskjedsbudskap til Tromsø stift.

– Dette er grunnen at jeg personlig har bedt pave Frans om å bli løst fra mine oppgaver som biskop-prelat av Tromsø katolske stift, skriver 63 år gamle Grgić.

Grgić ble født i Novo Selo i det tidligere Jugoslavia og ble ordinert som prest i 1986. Han kom til Norge som flyktning i 1996. De første årene i Norge tjenestegjorde han som nasjonalsjelesørger for kroater, som skoleprest og som kapellan i St. Olav domkirke i Oslo. Etter dette holdt han flere tillitsverv i Oslo katolske bispedømme.

I avskjedsbrevet forteller han at han søkte om avskjed i juli 2022, og fikk søknaden innvilget av pave Frans. Avskjeden trer i kraft torsdag 31. august. Erik Varden, biskop i Trondheim stift, overta som bispedømme-administrator for Tromsø inntil videre.

– Hjertelig takk

I 2007 forlot Grgić Norge for å arbeide i erkebispedømmet München og Freising, men utenlandsoppholdet ble kort. Allerede i 2008 ble han utnevnt til biskop av Tromsø av pave Benedikt XVI.

– I 2008 ble jeg bedt av pave Benedikt XVI om å forlate Tyskland og dra til Tromsø. Det gjorde jeg i lydighet og kom til Tromsø med stor glede. Jeg har hele tiden følt meg veldig godt mottatt, og jeg har jobbet så godt og så mye jeg kunne, skriver Grgić.

Han skriver at han blir i Tromsø og skal gjøre sitt beste for å hjelpe den nye bispedømme-administratoren og den som måtte bli hans etterfølger som biskop.

– Hjertelig takk til dere alle for all deres bønn, kjærlighet, forståelse, kritikk og diskusjoner, støtte, medfølelse og sympati. Måtte den treenige Gud og vår himmelske mor Maria velsigne dere med sine nådegaver, avslutter den avgåtte biskopen.




Les mer om mer disse temaene:

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen er nyhetsleder i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion