Religion

Kraftig kritikk mot Guds menighet-skoler førte til at Utdanningsdirektoratet undersøkte dem nærmere: Nå er rapportene klare

GUDS MENIGHET: – Vi fant ingen alvorlige brudd, sier Utdanningsdirektoratet etter å ha ført tilsyn med privatskolene til Guds menighet i Lofoten. Tidligere er det meldt bekymringer om de to skolene.

– Vi opplevde at skolene hadde en god oversikt over regelverket om elevenes skolemiljø, sier Idun Klette Låhne, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet (Udir).

I september i fjor kunne Utdanningsdirektoratet bekrefte at de ville utføre et såkalt stedlig tilsyn ved Vikten skole og Ørsnes Privatskole, som begge eies av Guds Menighet i Lofoten. Tilsynet innebærer at de fysisk drar på besøk til skolene.

Det har vært etterlyst av både politikere, SOS-barnebyer og Hjelpekilden, etter at NRK Brennpunkt i november 2020 satte søkelys på menigheten og skolene i dokumentarserien Guds utvalde.

I dokumentarserien brakte NRK Brennpunkt fram historier om barn som gruet seg til å gå på trossamfunnets friskoler og følte at de ikke fikk ha venner utenfor trossamfunnet. I serien kom det dessuten fram at tidligere medlemmer av trossamfunnet skal ha sendt nye bekymringsmeldinger om skolene til Udir høsten samme år.

---

Skolene

  • Ørsnes Privatskole ligger i Vågan kommune i Nordland fylke. Skolen er godkjent etter friskoleloven, og startet opp i 1999.
  • Skolen er godkjent for totalt 65 elever på 1. til 10. trinn, og hadde pr 1. oktober 2019 48 elever fordelt på de ti trinnene.
  • For høsten 2020 fikk skolen 3,8 millioner kroner i elevtilskudd.
  • Vikten skole ligger i Flakstad kommune i Nordland fylke. Skolen fikk sin godkjenning som friskole i 1992, og er godkjent for totalt 60 elever på 1. til 10. trinn. Ved pr 1. oktober 2019 var det 30 elever ved skolen.
  • For høsten 2020 fikk skolen litt over 2,5 millioner kroner i elevtilskudd.

Kilde: Utdanningsdirektoratet

---

Bekymringsmeldinger

Tilsynet med Vikten skole i Flakstad kommune ble utført i oktober i fjor. I løpet av de to dagene Udir var til stede på skolen, gjorde de seg blant annet følgende bemerkning:

«Styret må sikre at skolen oppfyller plikten til å varsle dersom det er mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø.»

Det heter det i tilsynsrapporten som Vårt Land har fått innsyn i.

Den samme bemerkningen får også Ørsnes skole i Vågan kommune. Hos dem foretok Udir et stedlig tilsyn i september. På begge skoler snakket Udir både med skoleledelsen, elever, foreldre, styrelederne og styremedlemmer, representanter i FAU og ansatte på skolen.

De to skolene pålegges å «iverksette tiltak for å rette brudd på regelverket umiddelbart», men kan også klage på vedtakene.

Vi fant blant annet at alle som arbeider på skolen følger med på om elevene har et trygt og godt skolemiljø

—  Idun Klette Låhne, avdelingsdirektør i Udir

Trusler og dommedagslære

Stort sett viser rapportene likevel gode rutiner ved skolene.

– Vi fant ingen alvorlige brudd, sier Idun Klette Låhne, avdelingsdirektør i Udir.

– Vi fant blant annet at alle som arbeider på skolen følger med på om elevene har et trygt og godt skolemiljø. Vi har også konkludert med at alle som arbeider på skolen, følger med på elever i særskilt sårbare situasjoner og at de har kunnskap om at det er elevenes subjektive opplevelse som avgjør om eleven har et trygt og godt skolemiljø.

Noe av bakteppet for NRK Brennpunkts dokumentar i 2020 er en bekymringsmelding om Guds menighet og skolene som Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) sendte til Statsforvalteren i Nordland 5. mars 2019. Bekymringsmeldingen, som først ble omtalt av Vårt Land, har Bufdir oppsummert slik:

– Det var blant annet at disse barna og ungdommene isoleres for omverden uten mulighet til å ta egne valg om venner, kjærester, utdanning, eller fritidsaktiviteter. Og det handlet om trusler og en dommedagslære.

Det fortalte Kristin Ugstad Steinrem, avdelingsdirektør Bufdir til NRK i november 2020.

Også Udir ble informert om bekymringene. Barnevernstjenesten i Lofoten valgte å henlegge bekymringsmeldingen fra Bufdir.

– I hvilken grad er et varslet stedlig tilsyn tilstrekkelig for å fange opp denne type forhold?

– Når vi er på stedlig tilsynsbesøk ser vi på om skolen følger regelverket på et mer overordnet nivå. Det er Statsforvalteren som behandler enkeltsaker om skolemiljø. I tilsyn vurderer vi alltid hvordan situasjonen er i dag. Det vil si at hvis vi skal gjennomføre et tilsyn med elevenes skolemiljø, så undersøker vi hvordan skolen arbeider med elevenes skolemiljø på tidspunktet for tilsynet, sier Idun Klette Låhne i Udir.

Positivt for organisasjonen

I 2020 valgte Utdanningsdirektoratet å åpne skriftlig tilsyn med Guds menighet-skolene. Den gang så Udir kun på formelle og byråkratiske sider ved skoledriften. Ved det stedlige tilsynet i fjor høst var temaet blant annet «plikten til å følge med, varsle, undersøke og sette inn tiltak».

Lone Marita Dahlberg, rektor på Ørsnes Privatskole, skriver i en uttalelse til Vårt Land at skolen har opplevd begge tilsyn som positive for organisasjonen.

– Det er viktig å med jevne mellomrom ta en runde på de ulike områdene for å sikre at rutiner og regelverk blir fulgt, sier Dahle, som påpeker at skolen allerede har jobbet med forbedringer på bakgrunn av Udirs funn.

Godt i gang med endringer

Styreleder på Vikten skole skriver blant annet følgende om rapporten:

– Vårt førsteinntrykk av den endelig rapporten er at det er mye positivt å ta med i arbeidet fremover, særlig angående lærernes jobb, som er i tråd med regelverket, og elevenes medvirkning i å ha et trygt og godt skolemiljø. Det fremkommer også noen mangler, da spesielt opp mot internkontrollsystemet. Dette vil styret og skolens ledelse ta til etterretning og rette opp omgående, noe vi er godt i gang med, skriver han.

Styreleder og daværende rektor på Ørsnes privatskole har tidligere tatt kraftig til motmæle mot NRK Brennpunkts framstilling av skolen.

«Helheten i programmet ser vi på som et «karakterdrap» av skolens verdigrunnlag, seriøse intensjoner og profesjon. Om det som kommer fram her hadde vært et rett og nyansert bilde, ville vi selv ha lagt ned driften av skolen umiddelbart», skrev de i et leserinnlegg i 2020.

I det samme innlegget kritiserer de også måten Bufdir og Udir har behandlet dem på.

---

Guds menighet

  • Et kristent trossamfunn grunnlagt i 1883 i USA av Aanen Reinertsen (1852–1891) fra Arendal.
  • Har sitt hovedtilholdssted på Ørsnes i Lofoten.
  • Har omtrent 470 medlemmer, driver to privatskoler.
  • Etikken i det kristne trossamfunnet baserer seg på nøysomhet og fokus på åndelige og evige verdier, og mindre grad på materielle verdier. Det betyr blant annet pietistiske trekk som avholdenhet fra sminke og fjernsyn. Medlemmene deltar i liten grad i begivenheter i storsamfunnet som idrett, 17. mai-feiring og politikk.
  • Guds Menighet har ingen tilknytning til Guds Menighet Vegårshei i Aust-Agder.

Kilde: Wikipedia og Hjelpekilden

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion