Religion

Åpner nytt tilsyn med Guds Menighet-skolene

TILSYN: Utdanningsdirektoratet bekrefter at de har åpnet stedlig tilsyn ved Vikten skole og Ørsnes privatskole i Lofoten.

– Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø. Vi skal undersøke at skolene følger opp regelverket, sier Idun Klette Låhne, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet (Udir).

Udir kan omsider bekrefte at de vil besøkene Vikten skole og Ørsnes Privatskole, som eies av Guds Menighet i Lofoten.

Det skjer etter at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i 2019 sendte en bekymringsmelding til Fylkesmannen i Nordland om skolene. Bekymringene dreide seg om mistanker om alvorlige brudd på barns rettigheter i trossamfunnet og ved privatskolene, skrev Vårt Land samme år. Barnevernstjenesten i Lofoten valgte å henlegge bekymringsmeldingen fra Bufdir.

De påståtte forholdene ble også omtalt av NRK Brennpunkt dokumentarserie i Guds utvalde i november i fjor. I serien kom det dessuten fram at tidligere medlemmer av trossamfunnet skal ha sendt nye bekymringsmeldinger om skolene til Udir i fjor høst.

Skal undersøke at skolene følger regelverk

I 2020 valgte Utdanningsdirektoratet å åpne tilsyn med Guds menighet-skolene, men besluttet å ikke besøke skolene selv. Den gang så Udir kun på formelle og byråkratiske sider ved skoledriften.

I august i år ble tilsynet avsluttet, men allerede samme måned valgte de å opprette et nytt tilsyn. Denne gangen skal andre sider ved skolene kontrolleres, og nå reiser altså Udir selv opp til Lofoten, noe som skal skje i oktober, ifølge Låhne.

– Valg av skoler er basert på en bred og sammensatt risikovurdering der vi ser på informasjon fra mange ulike kilder, sier hun.

Rent konkret skal de kontrollere: Elevdeltakelse, informasjon til elever og foreldre, samt «plikten til å følge med, varsle, undersøke og sette inn tiltak».

– Er det ny informasjon som ligger til grunn for at dere har åpnet et stedlig tilsyn?

– Det kan vi ikke kommentere.

– Har tilsynet en sammenheng med Bufdirs bekymringsmelding til daværende fylkesmann i Nordland i 2019, samt de mange mediesakene om de påståtte forholdene ved skolen?

– Som sagt, så er risikobildet vårt dannet på grunnlag av informasjon fra mange ulike kilder, svarer hun.

Fikk kritikk

Rektor på Vikten skole, Joachim Stenberg, kan bekrefte at de får besøk av Udir i oktober.

– Jeg synes det er positivt at de følger opp skolene. Dette er et viktig tema, så det synes jeg er bra, sier han.

Gjennom dokumentarserien Guds utvalde, brakte NRK Brennpunkt fram historier om at barn gruet seg til å gå på trossamfunnets friskoler og følte at det ikke var lov med venner utenfor trossamfunnet.

Reaksjonene på serien lot ikke vente på seg. Både Aps Kari Henriksen og SVs Freddy André Øvstegård mente barns rettigheter kunne være krenket. I skriftlige spørsmål til statsråden etterlyste de bedre tilsyn og kontroll med skolene.

Henriksen var bekymret for barnevernets oppfølging av bekymringsmeldinger om Guds menighets friskoler, mens Øvstegård uttrykte bekymring for at Udir ikke hadde oppsøkt skolene etter at de opprettet tilsyn med dem våren 2020.

– Et karakterdrap

Også SOS-Barnebyer kritiserte Udir for ikke å ha utført et stedlig tilsyn.

«Disse rapportene bekrefter jo at barna ikke fanges opp av det offentlige», uttalte Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer, da skolenes frist for å svare på Udirs første tilsynsrapporter gikk ut i november 2020.

Udir understreket på sin side at tilsynet ikke var avsluttet, og at de ville vurdere å besøke skolene for å snakke med både elever og lærere.

Styreleder og daværende rektor på Ørsnes privatskole har tidligere tatt kraftig til motmæle mot NRK Brennpunkts framstilling av skolen.

«Helheten i programmet ser vi på som et «karakterdrap» av skolens verdigrunnlag, seriøse intensjoner og profesjon. Om det som kommer fram her hadde vært et rett og nyansert bilde, ville vi selv ha lagt ned driften av skolen umiddelbart», skrev de i et leserinnlegg i fjor. I det samme innlegget kritiserer de også måten Bufdir og Udir har behandlet dem på.

---

Skolene

  • Ørsnes Privatskole ligger i Vågan kommune i Nordland fylke. Skolen er godkjent etter friskoleloven, og startet opp i 1999.
  • Skolen er godkjent for totalt 65 elever på 1. til 10. trinn, og hadde ved elevtellingen 1. oktober 2019 48 elever fordelt på de ti trinnene.
  • For høsten 2020 fikk skolen litt 3,8 millioner kroner i elevtilskudd.
  • Vikten skole ligger i Flakstad kommune i Nordland fylke. Skolen fikk sin godkjenning som friskole i 1992, og er godkjent for totalt 60 elever på 1. til 10. trinn. Ved elevtellingen 1. oktober 2019 var det 30 elever ved skolen.
  • For høsten 2020 fikk skolen litt over 2,5 millioner kroner i elevtilskudd.
  • Kilde: Utdanningsdirektoratet

---

Mener tilsyn er «medieskapt»

Lone Dahlberg er ny rektor ved Ørsnes privatskole. Hun skriver i en e-post til Vårt Land at skolen har hatt besøk av fire personer fra Udir i anledning tilsynet og at dette er noe skolen ser positivt på.

– Det er viktig med jevne mellomrom å ta en runde på de ulike områdene i organisasjonen for å sikre at rutiner og regelverk blir fulgt, skriver hun.

Dahlberg skriver at de i etterkant av oppstyret forrige skoleår, selv tok kontakt med direktoratet, for å få dem til å komme på besøk til skolen.

– Den gang ble forespørselen avvist hos Udir, med den begrunnelse at de ikke så noe behov for å kontrollere skolen. De vanlige indikatorene, som nasjonale prøver, elevundersøkelsen og grunnskolepoeng, viser ingen grunn til bekymring, skriver hun.

Det er imidlertid noe hun ser på som en trussel mot elevenes læringsmiljø:

– At det ble opprettet et tilsyn nå, opplever vi som medieskapt. Det mediefokuset som ble rundt skolen forrige skoleår, har vi selv opplevd som den største trusselen mot våre elevers læringsmiljø, avslutter rektoren.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion