Religion

47 kirker skal være ødelagte i Myanmar

MYANMAR: Et drøyt år etter militærkuppet meldes det om store skader i statene Chin og Kayah. Kristne og buddhistiske tilholdssteder skal ha blitt gjort til bevisste mål av militærjuntaen.

Det burmesiske nyhetsmediet The Irawaddy rapporterer om at 47 kirker og flere tilknyttede bygninger i statene Chin og Kayah har blitt ødelagt siden militærkuppet i Myanmar.

Det skal være snakk om 35 kirker og 15 tilknyttede bygninger i Chin og 12 kirker i Kayah (tidligere kjent som Karen) mellom februar 2021 og januar 2022.

Tallene kommer fra rettighetsorganisasjonene Chin Human Rights Organization og Karenni Human Rights Group. Militæret i Myanmar, kjent som Tatmadaw, begikk militærkupp i i februar 2021, og siden da har det vært jevnlige sammenstøt mellom militæret og lokale motstandsgrupper.

Også Christian Post har meldt om saken. De skriver også at kristne kirker og tilholdssteder, samt buddhistiske templer har blitt gjort til angrepsmål fordi sivile har brukt dem til å søke tilflukt.

---

Myanmar

  • Tidligere kalt Burma. Grenser til Kina, Laos, Thailand, Bangladesh og India.
  • Nasjonalligaen for demokrati (NLD) sikret seg flertall i Myanmars nasjonalforsamling under valget i november 2015. Aung San Suu Kyi ble statsoverhode i 2016.
  • 1. februar 2021 grep de militære på nytt makten i et kupp og satte Suu Kyi og andre politiske ledere i husarrest. Siden har det vært store demonstrasjoner i landet.
  • Juntaens militærstyrker har drept over 1.200 mennesker, fengslet tusenvis av andre og slått ned på masseprotestene med hard hånd. FNs spesialrapportør anklager kuppmakerne for forbrytelser mot menneskeheten.

Kilde: NTB

---

Chin-staten ligger helt vest i Myanmar og regnes som den fattigste av alle delstatene i Myanmar. Både den og Kayah har en overvekt av kristne innbyggere.

På grunn av diktaturregimet i Myanmar under andre halvdel av 1900-tallet ble mange flyktninger fra Chin-staten sendt til Norge.

Det internasjonale nettstedet The New Humanitarian skriver også om vanskelige levekår i Chin-staten.

Der meldes det om at rundt 50.000 mennesker er internt fordrevet og at 40.000 har flyktet over grensa til India.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion