Religion

Statsforvalteren har mottatt hundrevis av skriv med støtte til Jehovas vitner

JEHOVAS VITNER: Etter at Jehovas vitner ble nektet statstilskudd tidligere i år, har medlemmer av trossamfunnet sendt 570 støtteskriv for Jehovas vitner til Statsforvalteren.

– Vi har ikke opplevd et tilsvarende engasjement tidligere, sier Hege Skaanes Nyhus, avdelingsdirektør hos Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Fabian Fond er kommunikasjonssjef i det skandinaviske pressekontoret til Jehovas vitner.

De siste ukene har de blitt nedrent av støtteskriv for Jehovas vitner. Det skjer etter at Statsforvalteren i Oslo og Viken i januar nektet Jehovas vitner statstilskudd for 2021 på grunn av deres eksklusjonspraksis.


– Vi har fått omtrent 570 henvendelser fra medlemmer i Jehovas vitner. Brevene handler om hvordan det er å være medlem i trossamfunnet, herunder særlig om deres erfaringer med eksklusjonspraksisen og at deres bekymring over mulig tilbaketrekning av registrering. De fleste skriver at eksklusjonspraksisen er positiv og at inntrykket man får av praksisen i media ikke ligner deres opplevelse, sier Nyhus.

Ifølge henne er brevene delvis likt utformet, men alle viser til ulike personlige beretninger. Avsenderne virker å være medlemmer av Jehovas vitner i Norge. Avdelingslederen forteller at de også har mottatt henvendelser fra folk som er fornøyd med vedtaket.

De fleste skriver at eksklusjonspraksisen er positiv og at inntrykket man får av praksisen i media ikke ligner deres opplevelse

—  Hege Skaanes Nyhus, avdelingsdirektør hos Statsforvalteren i Oslo og Viken

– Bør ikke komme som en overraskelse

Jehovas vitner klaget nylig på Statsforvalterens vedtak til Barne- og familiedepartementet. Vårt Land har spurt Jehovas vitner om medlemmer i trossamfunnet er blitt oppfordret av sine ledere til å sende støtteskriv for Jehovas vitner til Statsforvalteren. De har også fått spørsmål om hva de tenker medlemmenes engasjement i denne saken er et uttrykk for.

– Statsforvalterens avgjørelse var basert på misinformasjon og fornærmende anklager mot Jehovas vitners trosoppfatninger og framgangsmåter. Det bør derfor ikke komme som en overraskelse om individuelle Jehovas vitner uttrykker deres følelser om saken, skriver Fabian Fond ved trossamfunnets skandinaviske kommunikasjonsavdeling.

Han opplyser at trossamfunnet ikke kjenner innholdet i disse brevene og kan derfor ikke kommentere dem.

– Brudd på trossamfunnsloven

Grunnlaget for vedtaket om tilskuddsnekt er Statsforvalterens egen gjennomgang av Jehovas vitners redegjørelser og publikasjoner om eksklusjon. Der mener Statsforvalteren å ha avdekket flere brudd på trossamfunnsloven.

Ifølge Statsforvalteren innebærer Jehovas vitners eksklusjonspraksis at medlemmer nektes kontakt med utmeldte medlemmer.

«Dette vil også gjelde for medlemmer som frivillig har forlatt trossamfunnet. I praksis betyr dette at de som melder seg ut ikke kan ha kontakt med familie og venner i menigheten. Etter vår vurdering hindrer dette retten til fri utmelding, og er i strid med trossamfunnsloven § 2», heter det i vedtaket.

Videre hevder Statsforvalteren at trossamfunnet åpner for å ekskludere døpte mindreårige. Det betyr at barn kan bli ekskludert dersom de bryter trossamfunnets regler.

«Vi mener dette er negativ sosial kontroll og krenker barns rettigheter. Udøpte barn som bryter med trossamfunnets regler, kan bli utsatt for sosial isolasjon. Dette oppfattes også som negativ sosial kontroll og brudd på barns rettigheter. Slik behandling av barn er i strid med trossamfunnsloven § 6.», skriver Statsforvalteren i sin begrunnelse for tilskuddsnekt.

Jehovas vitner ville fått omtrent 16 millioner kroner i støtte for sine 12.686 medlemmer i fjor.

Vårt Land har tidligere omtalt at Jehovas vitner framover risikerer nok en smekk. Statsforvalteren skal også vurdere om det er kommet frem opplysninger i saken som får betydning også for registreringen som trossamfunn.

---

Jehovas vitner

  • Jehovas vitner er et religiøst trossamfunn. De lærer at Bibelen er skrevet av Gud (Jehova), ved hjelp av forfattere som var under Guds ledelse. Derfor forstås Bibelen som Guds ufeilbarlige og pålitelige ord og den eneste nødvendige veilederen i alle livets spørsmål.
  • Jehovas vitner ble etablert i USA i 1870-årene, den første tiden som en bibelstudiegruppe. Etter hvert utviklet det seg til et trossamfunn under ledelse av Charles Taze Russell (1852-1916).
  • Ifølge egen statistikk var Jehovas vitner i 2020 virksomme i 240 land og hadde 8.424.185 medlemmer (aktive forkynnere) fordelt på 120.387 menigheter. Barn og andre som ikke er aktive forkynnere kommer i tillegg.
  • Kilde: Store norske leksikon og jw.org

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion