Religion

– Etterspørselen etter bibler har økt enormt. Det handler selvfølgelig om den åndelige situasjonen i landet

PREKÆRT: Bibelmisjonsleder Bernt Greger Olsen har jobbet i Ukraina i 29 år, og er i kontakt med nære venner Kyiv. Han forteller om en desperat situasjon.

– Det er veldig tøft å snakke med venner i Kyiv nå. Det er en samfunn som står meg veldig nært, sier Bernt Greger Olsen.

Han leder misjonsarbeidet til Det Norske Bibelselskap (Bibelselskapet), og forteller at Det ukrainske bibelselskapet har vært deres nærmeste samarbeidspartner gjennom mange år. Ukraina var også mottakerland for Bibelselskapets årlige innsamlingsaksjon «Bibeldagen», som ble arrangert for to uker siden.

Siden da har situasjonen i landet forverret seg kraftig. Fredag ettermiddag forberedte Kyivs innbyggere seg på å forsvare hovedstaden, idet russiske styrker tok seg inn i byens forsteder.

– Når jeg snakker med de jeg kjenner i byen, beskriver de scener som kunne vært tatt ut av andre verdenskrig. Folk er redde, og frykter for livet sitt.

Like før klokken 13 la Ukrainas forsvar ut denne videoen på Twitter, som viser hvordan våpen blir delt ut til sivilbefolkningen i Kyiv:

Enorm etterspørsel etter bibler

Olsen forteller at Bibelselskapet de siste 29 årene har hjulpet til med å bygge opp den ukrainske organisasjonen, som han beskriver som ett av de aller sterkeste bibelselskapene i Europa. I tillegg har Det norske bibelselskap støttet arbeidet med en ny, ukrainskspråklig bibelutgave, og utdelingen av millioner av bibler.

– Bare de siste to årene har etterspørselen etter bibler økt enormt. Det handler selvfølgelig om den åndelige situasjonen i landet, sier han.

Særlig barnebibler er høyt etterspurt. Det samme er feltutgaven av Det nye testamentet, som soldater gjerne vil ha med i brystlommen.

Olsen sier at Bibelselskapets støtte har fokusert på å dele ut bibler som en del av det oppsøkende sosiale arbeidet kirkene i landet utfører.

– Det er en stor underskog av sosiale problemer i landet, som de ulike kirkesamfunnene gjør et kjempearbeid med å bøte på, sier han.

Bernt Greger Olsen, bibelmisjonsleder i Det norske bibelselskap

Et samlet folk

Misjonslederen sier at Det ukrainske bibelselskapet samarbeider med alle de kristne trossamfunnene, i det som er et brokete og komplisert kirkelandskap. Han bemerker også at han selv kjenner de fleste av de religiøse lederne i landet.

Selv om Den ortodokse kirken i landet gikk gjennom en splittelse i 2018 – da en del av kirken erklærte seg uavhengig fra Moskva-patriarkatet – sier Olsen at alle kirkesamfunnene står samlet mot invasjonen.

– Noen forsøker å skape et inntrykk av en splittet befolkning. Det stemmer overhodet ikke. I dag står hele folket sammen som ukrainere, også de som velger å holde på sin kirkelige kanon og står under Moskva-patriarkatet, sier han.

Olsen forteller at Rådet av kirkelige organisasjoner i Ukraina før invasjonen sendte et åpent brev til Putin, hvor de ba om fred og nedtrapping. Brevet gikk også i kopi til mange av Russlands kirkesamfunn. Ifølge Olsen ble brevet møtt av et utall støtteerklæringer, også fra personer sentralt plassert i Den russisk-ortodokse kirke.

Videre forteller han at en russisk kirketopp, som er så høytstående at Olsen ikke ønsker å navngi fordi ham, i fortrolighet har gitt uttrykk for at «Putin synder som Kain» – mannen som ifølge Bibelen begikk det første brodermordet.

– Så det er veldig viktig for meg å understreke at dette ikke er en kamp mellom folk eller trossamfunn. Dette handler ene og alene om Putin, sier Olsen.

«Be for oss»

Det norske bibelselskap har også hatt et nært samarbeid med partnere i Syria, og Olsen har selv sett ødeleggelsen og lidelsene konflikten der har ledet til. Han beskriver det som et tragisk paradoks at to av Bibelselskapets nærmeste samarbeidspartnere skal bli rammet av krig.

– Det setter seg en dyp klump i magen når jeg tenker på at de samme grufullhetene nå rammer vennene mine i Kyiv. Når jeg snakker med dem spør de «har dere glemt oss?». Jeg forsøker å svare at ingen noen gang er alene, men jeg har veldig forståelse for at de roper på hjelp. Det gjør vondt, sier han.

Olsen forteller at han har spurt sine ukrainske kollegaer om hva han og kollegaer i Norge kan gjøre for å hjelpe.

– Da svarte de: «Be for oss. Gi oss styrke til å møte de utfordringene som venter oss», avslutter han.



Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion