Religion

Tillitsvalgt for soldater: – Ser ikke et behov for å revurdere bønn på linje

FORSVARET: I 2014 vedtok soldaters tillitsvalgte at de ikke ønsker faste religiøse ritualer i Forsvaret. – Ikke en politikk vi har lengre, sier landstillitsvalgt.

– Vi har ikke fått tilbakemeldinger om at bønn under oppstilling oppleves som problematisk for soldatene.

Det skriver tre sentrale tillitsvalgte for soldater i Forsvaret i et felles skriftlig svar til Vårt Land. Sofia Malekas er landstillitsvalgt, Ingri Furulund er hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret og Frida Sofie Træland Hella er hovedtillitsvalgt i Sjøforsvaret.

Bakteppet for Vårt Lands henvendelse til dem er et debattinnlegg av Stian Husby som har rullet i gang en debatt om kristendommens posisjon i Forsvaret. Husby er troppssjef i Garden, og mener det er for tette bånd mellom Den norske kirke og Forsvaret.

«Selv om stat og kirke offisielt er skilt finner jeg det vanskelig å karakterisere Forsvaret som noe annet enn en kristen organisasjon», skriver han i kronikken, som ble publisert på NRK Ytring 31. oktober.

Husby viser blant annet til at han nylig deltok på en bataljonsoppstilling der presten holdt en preken og ledet bataljonen i bønn mot slutten av oppstillingen.

«Det ble presisert at man ikke måtte delta i bønnen, men soldatene ble heller ikke gitt muligheten til å gå fra oppstillingen. Man ble en passiv deltaker i et religiøst ritual gjennomført i en statlig ramme, enten man ville det eller ikke», heter det i kronikken.

F.v. Ingri Furulund, hovedtillitsvalgt for Luftforsvaret, landstillitsvalgt Sofia Malekas og Frida Hella, hovedtillitsvalgt for Sjøforsvaret.

– Praktiseres sjeldent

Hovedtillitsvalgt i Hæren, Linnea Huseby Røbech,

Også hovedtillitsvalgt i Hæren, Linnea Huseby Røbech, har merket seg kronikken fra troppssjefen i Garden. At soldater kan oppleve det utfordrende å bruke fritaksretten under bønn på linje, har hun forståelse for. Samtidig er det ytterst sjeldent at tradisjonen praktiseres i Hæren, er hennes inntrykk.

– Jeg har heller aldri fått tilbakemeldinger om misnøye knyttet til denne tradisjonen. På grunnlag av dette ser jeg derfor ikke at det er et behov for å revurdere bønn på linje, sier hun.

Samtidig er hun opptatt av at alle soldater skal ha et reelt valg om å delta.

– Det ble i 2015 sendt ut klare retningslinjer rundt fritaksretten Det skal alltid være valgfritt å delta på seremonier med religiøse innslag, noe som må kommuniseres tydelig på forhånd til de som deltar, sier hun.

– Ikke gjeldende politikk

De fire tillitsvalgte tilhører Tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO) som representerer soldater inne til førstegangstjenesten og elever ved Forsvarets skoler opp mot Forsvarets militære og politiske ledelse.

I 2014 vedtok landskonferansen til TVO, som den gang het Tillitsmannsordningen, at de ønsker en slutt på bønn på linje, felles feltgudstjenester og andre faste religiøse innslag i Forsvaret.

Vårt Land har spurt landstillitsvalgt Sofia Malekas om dette er noe de fortsatt har et ønske om.

– Vi har vedtatt ny vernepliktspolitikk som gjelder fra 2021–2023. Vedtaket du referer til er ikke politikk vi har lengre, skriver hun.

– Betyr det at dere ønsker å beholde disse elementene?

– Vi har ingen gjeldende politikk på det, skriver hun.

– Viktig med frivillighet

Både hun og de hovedtillitsvalgte i Luftforsvaret og Sjøforsvaret påpeker at de er for fri religionsutøvelse for vernepliktige inne til førstegangstjeneste, samt at det er viktig at Forsvaret tilrettelegger for det.

På spørsmål om tradisjonen med bønn under oppstilling bør droppes, svarer de:

– Det er viktig for Tillitsvalgtordningen (TVO) at alle vernepliktige som ønsker det, kan utvikle og praktisere sin tro i tjenesten, da også under militære øvelser.

Samtidig understreker de at utøvelse av tro og livssyn ikke skal påtvinges noen.

– Uforenlig med fritaksretten

TVO har ikke iverksatt konkrete tiltak etter kronikken, opplyser de. Det har imidlertid andre aktører gjort. Torsdag forrige uke nedsatte Forsvarets tros- og livssynskorps en egen arbeidsgruppe som skal vurdere bønn under oppstilling, skrev Vårt Land.

Også Forsvarsdepartementet har engasjert seg i saken. Tidligere denne måneden ba de Etisk råd for forsvarssektoren om å sette Forsvarets tilnærming til religion og livssyn på dagsorden.

I tillegg har forsvarsledelsen kommet med signaler om hvor de står i saken, men har foreløpig ikke landet på en konklusjon.

– Slik jeg ser det, er ikke obligatoriske oppstillinger med bønn forenlig med fritaksretten. Da er det vanskelig å ha dette som praksis, sa Eystein Kvarving, kommunikasjonssjef for forsvarssjefen, til Vårt Land på fredag.

Mange tilbakemeldinger

Stian Husby, som dro i gang debatten, er takknemlig for responsen på kronikken hans.

– Kjernesaken min var jo at jeg synes det er prinsipielt feil at man skal tvinges til å delta på religiøse ritualer når man gjør en jobb på vegne av staten. At enkelte tiltak nå igangsettes, mener jeg viser at tematikken er overmoden for diskusjon.

– Flere hovedtillitsvalgte har ikke fått tilbakemeldinger om at religiøse innslag i Forsvaret er et problem?

– Jeg reagerer litt på at de nærmest framstiller det som at det ikke er et problem. I kirkeparaden vår får gardister mulighet til å velge om de vil bli med eller ikke. I år er det flere som har valgt å ikke delta. Det mener jeg viser at behovet for en reell selvbestemmelse har vært og fortsatt er der, sier han.

Husby påpeker at antall kristne innslag trolig varierer fra avdeling til avdeling i Forsvaret.

– Men i de to siste avdelingene jeg har vært, det vil si på Krigsskolen og nå Garden, er det snakk om minst tre-fire ganger i året, sier han.



Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Religion