Religion

Soldat: – Vi ble tvunget med til kirken

Soldat kjente seg presset til å delta på julegudstjeneste. Forsvaret innrømmer at episoden kunne vært håndtert bedre.

– Fremover vil vi tilby bedre alternativer for dem som ikke ønsker å delta, sier bataljonssjef Per Aslak Loso.

«Jeg sitter nå på bakrommet i lokalkirka sammen med tre andre som nekter gudstjeneste.» Slik starter henvendelsen fra en soldat som avtjener verneplikt i Hærens ingeniørbataljon i Brigade Nord, til bloggen Rasjonalitet denne uken. Bloggen har en tilhørende Facebook-gruppe med over 17.000 følgere og drives av Morten Guldberg, leder i Hedningssamfunnet og styremedlem i foreningen Skepsis. Til Guldberg forteller soldaten, som ønsker å være anonym, at det i praksis er gudstjenestetvang i troppen hans i Hæren.

– Vi vet at gudstjenester skal være frivillig, men tilbudet til noe alternativt og forståelsen vi blir vist er elendig, sier soldaten til Rasjonalitet.

LES OGSÅ: Soldatleder vil ha korset ut av Forsvaret

Ble satt i sakristiet

Bakgrunnen for henvendelsen er en kirkeparade (gudstjeneste) som nylig ble avholdt i brigadens nærmeste kirke. Gudstjenestegangen la befalet frem som «ikke frivillig», hevder soldaten. Ifølge ham er de i dag fire av 300 i troppen som nekter å delta på gudstjeneste, noe de både da og tidligere har gitt klar beskjed om til sine nærmeste ledere. Selv er han ateist.

– Likevel insisterte befalet nylig på at vi måtte være med på en én times kjøretur til julegudstjeneste i kirken. Da vi nektet å gå inn, kom en overordnet sersjant og spurte oss: «Er det virkelig krise om dere blir med?» Alternativet han ga oss var å sitte på bakrommet eller stå ute i snøvær, sier han til Vårt Land, som kjenner hans fulle identitet og har fått bekreftet at han er i Forsvaret.

LES OGSÅ: Nå kommer felthumanisten og feltimamen

Prinsippsak

– Hvorfor er det problematisk å være med på gudstjeneste?

– Å dra på gudstjeneste i høytiden kan spre glede og julestemning for dem som ønsker dette. Selv har jeg ingenting imot å dra i et bryllup eller en dåp i kirken, men når en skal tvinges til å delta, blir det en prinsippsak for meg, sier han.

Ifølge soldaten skal sersjanten ha fulgt saken videre opp med befalet. Da kom det frem at også troppssjefen skal ha fått beskjed fra høyere hold om at alle skulle delta på gudstjenesten, hevder han.

– De sier det er trosfrihet i Forsvaret, men de gir oss ikke et reelt alternativ. Tidligere i feltgudstjenester har alternativet vært å grave stilling, sier soldaten.

– Hva slags alternativ ønsker du?

– Å være igjen på kasernen hadde vært helt greit. Jeg er egentlig åpen for de fleste alternativer, bare ikke å bli satt på bakrommet som sist, sier han.

LES OGSÅ:  Noen mener seg i økende grad kompetent og bemyndiget til å definere andre som parallellsamfunn

Har vært utfordringer

Tillitsvalgt i Hæren, Camilla Hansen, har ikke fått henvendelser vedrørende den påståtte episoden i kirken.

– Men jeg synes historien høres troverdig ut, uten at jeg ønsker å kommentere den ytterligere.

– Er det gudstjenestetvang i Forsvaret?

– Holdningen fra ledelsen og Feltprestkorpset er klar: Tilbudet skal være frivillig, noe som ofte kommuniseres fra dem. Samtidig kjenner vi til enkelttilfeller hvor det har vært utfordringer, og da særlig i felten, med å tilby alternativt opplegg til gudstjenester, sier hun.

LES OGSÅ: Sikh får bruke turban i hæren

Lover bedring

Sjef for Ingeniørbataljonen i Brigade Nord, Per Aslak Loso, avviser at han skal ha beordret alle i avdelingen til å delta på gudstjeneste. Han kan imidlertid bekrefte episoden som den anonyme soldaten forteller om.

– Kirkeparaden avsluttet en dag bestående av oppstilling for hele bataljonen og felles julelunsj. Vi ble på et litt for sent tidspunkt klar over at det var noen som ikke ønsket å delta. Dette var helt greit, og de ble tilbudt å vente innendørs i et tilstøtende rom under gudstjenesten, skriver han i en tekstmelding til Vårt Land.

Han understreker at de respekterer religionsfrihet i Hæren og fremholder at gudstjenestedeltakelse er frivillig.

– Vi jobber med å finne løsninger som ivaretar den enkelte på deres premisser, men allikevel styrker fellesskapet. Fremover vil vi prøve å unngå unødige bussturer og tilby bedre alternativer for dem som ikke ønsker å delta.

LES OGSÅ: Få soldatar ba om kyrkjefritak

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion