Religion

Biskop bekrefter: Vikarprest i Ørskog har fratrådt sin stilling

GÅR AV: Vidar Nes Mygland ble midlertidig tatt ut tjeneste etter å ha uttalt at han ikke kan ha gudstjeneste med kvinnelige prester. Nå bekrefter biskopen i Møre at han har fratrådt stillingen som vikarprest.

Vidar Nes Mygland har fratrådt stillingen som vikarprest i Nordre Sunnmøre prosti.

Det melder biskopen i Møre til Vårt Land mandag formiddag.

– Vi hadde et møte på fredag der avtalen mellom oss ble inngått. Av hensyn til Mygland og hans familie valgte vi å gå ut med nyheten først i dag slik at de kunne få ro i helga, sier Ingeborg Midttømme, biskop i Møre.

Kvinneprestmotstander

For to uker siden kom det fram at den nye soknepresten i bygda Ørskog i Ålesund kommune er kvinneprestmotstander. Likevel har biskop Midttømme, ønsket ham velkommen til prestetjeneste, kunne Bygdebladet og Sunnmørsposten melde.

Vidar Nes Mygland (32), som ble ansatt i et firemåneders vikariat som sokneprest, sa til Sunnmørsposten at:

– Jeg er fullt klart over at jeg er ansatt i en kirke med kvinnelige prester. Og jeg ønsker dem det beste i deres tjeneste. Men jeg kan ikke ha gudstjeneste sammen med de.

Vil ikke svare på ytterligere spørsmål

5. oktober kunne fungerende biskop opplyse at Mygland skal tas ut av tjeneste inntil videre.

Nå kan altså Møre-biskopen stadfeste at han ikke kommer tilbake. Dermed blir Mygland den andre kvinneprestmotstanderen som fratrer sin stilling i løpet av kort tid i Den norske kirke. 13. oktober ble det kjent at Mikael Bruun slutter som sokneprest i Stedje og Fjærland.

Midttømme ønsker foreløpig ikke å svare på ytterligere spørsmål om Myglands fratreden, samt ansettelsesprosessen.

Det har foreløpig ikke lyktes Vårt Land å få en kommentar fra Mygland.

– Brudd på vedtak

Flere har reagert på at biskopen i utgangspunktet lot en kvinneprestmotstander få vikariere som sokneprest i Ørskog, blant andre Presteforeningen.

– Ansettelsen er et brudd på Bispemøtets vedtak, uttalte Martin Enstad, leder i Presteforeningen, i begynnelsen av oktober.

Enstad ønsker ikke å kommentere nyheten om at Mygland nå fratrer som vikarprest.

Bispemøtet vedtok i fjor høst at mannlige prester ikke kan reservere seg mot samarbeid med kvinnelige kollegaer. Saken har siden den gang vært på dagsorden på hvert bispemøte, og skal igjen diskuteres når biskopene samles mandag denne uken.

Det opplyser preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, til nettavisen Rbnett.

– Vi spør om det er noe vi bør informere hverandre om, i saker som er viktige for oss, slik at vi kan drøfte det og få en felles praksis på det. Det er en sånn samtale vi skal ha igjen nå. Det er ikke en samtale om selve vedtaket og om prinsippene der. Det står fast, sier han til lokalavisen.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion