Religion

Slutter med trosforsvar: – Klok og nødvendig avgjørelse

ENDRER: Dager etter RZIM meldte at de endrer navn, og skal følge opp ofre for Ravi Zacharias overgrep, melder Christianity Today at organisasjonen også skal slutte med apologetikk.

En av de mest kjente apologetikk-organisasjonene internasjonalt slutter nå med apologetikk, også kalt trosforsvar, skriver Christianity Today (CT). Nå skal de istedenfor bli en veldedighetsorganisasjon, som gir penger til andre organisasjoner som driver med trosforsvar.

– RZIM kan ikke og bør ikke fortsette å operere som en organisasjon i sin nåværende form. Vi tror heller ikke at vi bare kan endre navn og forsette som normalt, sier Sarah Davis, Zacharias sin datter som har ledet RZIM siden farens død i mai i fjor.

Nyheten om at det nå settes et slags punktum berører folk i fagfeltet, også i Norge.

– Dette er en dypt tragisk sak, og en ganske dramatisk nyhet. Jeg tror avgjørelsen er klok – og nødvendig, sier førsteamanuensis Lars Dahle ved NLA Høgskolen Gimlekollen, som blant annet forsker på apologetikk.

---

Ravi Zacharias

  • Ravi Zacharias (født 26. mars 1946) var en indiskfødt kanadisk-amerikansk kristen apologet.
  • Han har i hele sin karriere oppfordret kristne til å se på argumenter for hvordan et kristent verdenssyn kan besvare store eksistensielle spørsmål.
  • I 1984 grunnla han Ravi Zacharias International Ministries (RZIM), en organisasjon som har rundt 200 ansatte, fordelt på 16 kontorer rundt om i verden.
  • Kilde: Christianity Today.

---

Gransket og funnet skyldig

RZIM står for Ravi Zacharias International Ministries. Den avdøde grunnleggeren og lederen Zacharias ble, i en gransking iverkesatt av RZIM selv, funnet skyldig i seksuelle overgrep mot kvinner over en årrekke.

Forholdene rundt Zacharias oppførsel kom frem i en granskingsrapport som ble publisert i februar. Zacharias døde i mai 2020. Forkynneren beskyldes for «sexting (tekstmeldinger med seksuelt innhold, red.anm), uønsket berøring, åndelig misbruk og voldtekt», ifølge rapporten.

– Etterforskningen fant skyld utover alt det vi kunne forestilt oss, sier RZIM-leder Davis til CT.

Etter at førsteamanuensis Lars Dahle har fått reflektert over den siste tidens utvikling, har han forsonet seg med at disse endringene måtte skje.

– Fra et etisk og moralsk ståsted har organisasjonen, med det navnet og den tilknytningen den har, blitt grunnleggende kompromittert, sier han.

Når man formidler, er retorikkens tre klassiske prinsipper nødvendige for å nå fram, ser Dahle:

Etos (talerens karakter), logos (sakens innhold) og patos (tilhørerens følelser).

– Ikke bare er etosen til organisasjonen svekket, den har så å si forsvunnet. Uansett hva man måtte mene om logos, ville formidlingen blitt forstyrret av omstendighetene vi nå kjenner til, sier Dahle.

Ravi Zacharias

Kan innholdet bestå?

Faglig hadde RZIM høy anseelse på apologetikk-feltet verden over. Organisasjonen jobbet for å argumenterte for kristen tro som sann og relevant – både i møte med tvilere, søkere og skeptikere, ifølge Dahle.

– Jeg kjenner flere dyktige apologeter tilknyttet RZIM, og jeg setter umåtelig pris på bidragene deres. Jeg håper de finner nye plattformer, og jeg tror det er i ferd med å skje allerede, forteller han.

Forsvinner dette faglige innholdet når omdømmet til RZIM nå er svekket? har Dahle spurt seg.

– Når organisasjonen nå setter et så klart punktum, er det mulig å gå videre. Det frigjør også medarbeiderne til å finne nye kanaler, konkluderer han.

Vice President Mike Pence speaks at Passion City Church during a memorial service for Ravi Zacharias on Friday, May 29, 2020, in Atlanta. (AP Photo/Brynn Anderson)

Donasjoner til organisasjonen og forespørsler til RZIMs talere har falt kraftig etter at overgrepsanklagene viste seg å være riktige, ifølge Christianity Today.

Nå gjennomfører et eksternt konsulentselskap en gjennomgang av organisasjonens kultur og struktur. Davis sier til CT at omlag 60 prosent av de ansatte vil permitteres umiddelbart. Det blir også endringer i organisasjonens ledelse når gjennomgangen er fullført om fire til seks måneder.

Slik har RZIM bidratt

At en organisasjon som snakker om «dype og filosofiske temaer» når millioner av mennesker er ganske unikt, ser Daniel Joachim Kleiven, siviløkonomen som for mange har blitt kjent som en formidler innenfor kristendom, filosofi og vitenskap.

– RZIM er ikke de eneste i sitt slag, men hadde definitivt bygget opp stor innflytelse over mange år. Om ikke RZIM hadde vært så tett knyttet til Ravi som person, kunne de nok fortsatt med det, ser han nå.

Daniel Joachim Heggheim Kleiven er kommunikasjonssjef i Norges Kristelige Student og Skoleungdomslag.

Kleiven kjenner flere som har brukt organisasjonen som sitt nettverk og en ressurs til læring. RZIM har hjulpet dem til å nå ut.

– Dette er dyktige folk som jobber hardt for å få ut dype og gode tanker, og som vil fortsette å bety en stor forskjell andre steder, håper Kleiven.

Å si at RZIM nå «slutter» blir litt misvisende, mener Kleiven:

– De tenker nok at Zacharias’ atferd har ødelagt merkenavnet og historien til organisasjonen for alltid, og velger derfor å rette ressursene til steder hvor de kan fortsette å gjøre en forskjell.

– Dette kalles gjerne «creative destruction» i økonomifaget, og er i seg selv en god ting, fordi det gir grobunn for at ny vekst kan skapes fra dødt jordsmonn, konkluderer han.

Nettsiden tømt

For kort tid siden distanserte RZIM seg fra grunnleggeren ved at de fjerner innhold fra Zacharias og meldte at de vurderer å endre navn.

– Vi er i en prosess med å fjerne Ravis’ innhold fra våre nettsider og sosiale medier. Det inkluderer publikasjoner, videoer og andre former for innhold. Vi har som intensjon å endre organisasjonens navn, sa Davis til Christian Post.

Nettsiden er nå totalforandret fra slik den så ut i desember, alt faglig og apologetisk innhold er tilsynelatende fjernet. Også fra andre trosforsvarere enn Zacharias. Det eneste tilgjengelige handler om overgrepene og den interne etterforskningen.


Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Mer fra: Religion