Religion

Norske apologeter reagerer på Zacharias-nyheten: – Veldig trist og alvorlig

OVERGREP: Ravi Zacharias var viktig for mange norske apologeter. Derfor gjør det også vondt når det nå ser ut som han har forgrepet seg mot kvinner i en årrekke, sier de.

– Først og fremst svekkes tilliten til Zacharias sin forkynnelse, men det er naturlig at folk kanskje også stiller spørsmålstegn ved troverdigheten til RZIM, mener Ingvild Hellenes, som har studert på OCCA (The Oxford Centre for Christian Apologetics). Senteret er en del av RZIM.

Anklagene om at den kjente apologeten og forkynneren Ravi Zacharias skal ha forgrepet seg på kvinner, virker å stemme, ifølge en midlertidig rapport som organisasjonen Ravi Zacharias International Ministries (RZIM) har lagt ut på sine hjemmesider.

Flere medier har skrevet om forkynnerens påståtte seksuelle overgrep, og nå bekrefter advokatfirmaet bak den kommende rapporten at flere av ofrene har snakket «ærlig og detaljert» om hva som har skjedd.

Den endelige rapporten kommer i januar eller februar i år, og skal offentliggjøres i sin helhet.

---

Rapporten om Zacharias

  • Rapporten er skrevet av Miller & Martin PLLC, et amerikansk advokatfirma, som igjen har brukt et ikke-navngitt privat etterforskningsfirma. Første rapport er kun midlertidig, en fullstendig rapport kommer i januar eller februar.
  • I utgangspunktet skulle de etterforske hendelser som skal ha skjedd på to spaklinikker, men at de også er gitt mandat til å følge andre ledetråder.
  • I den midlertidige rapporten konkluderer de med at det er betydelig, troverdige bevis for at Zacharias forgrep seg på kvinner over flere år.

---

– Trist og alvorlig.

For Hellenes er det viktig å få fram at hun har stor tillit til organisasjonen RZIM og deres arbeid, og at det er Zacharias selv som må holdes ansvarlig. Hun håper at skandalen ikke undergraver det faktum at organisasjonen driver et veldig godt arbeid.

– Det er veldig trist og alvorlig. Først og fremst for ofrene og Zacharias sin familie, men også organisasjonen RZIM lider under dette, mener Hellenes.

Nå som organisasjonen bærer navnet til en som har forgrepet seg på kvinner, settes troverdigheten på spill, utdyper hun.

Granskes etter sin død

RZIM skriver på sine hjemmesider at de er knust for dem ugjerningene er begått mot, og at Zacharias sine handlinger er forstyrrende og strider med den han ga seg ut for å være.

Teksten levner liten tvil om at organisasjonen tror at Zacharias er skyldig i å forgripe seg på kvinner gjennom en årrekke.

Ravi Zacharias døde i vår, og har derfor ikke mulighet til å imøtegå anklagene eller granskingen.

Sånn sett minner situasjonen om Jean Vanier, katolikken som grunnla organisasjonen Tro og lys, og som skal ha forgrepet seg mot flere kvinner i organisasjonen.

– Det er leit at det først kommer fram nå. Det ville gitt en mulighet for et oppgjør, også rettslig for ofrene, hvis han fortsatt var i live, sier Hellenes.

Kristne organisasjoner

Dette er langt fra første skandalen blant lederskap i kristne organisasjoner. Bare det siste året har det vært flere slike saker i USA.

– Er kristne organisasjoner spesielt sårbare for lederes makt og maktmisbruk, også når det gjelder overgrep?

– Jeg tror i hvert fall at det er viktig å ha en realisme i menneskesynet vårt, også når det gjelder kristne og kristne ledere, svarer Hellenes.

Det er viktig ikke å bli naive i synet på kristne lederskikkelser, mener hun.

– Det er fristelser, og kanskje noen ting som er mer krevende med tanke på lederskap, ettersom disse lederne ofte nyter stor tillit.

– Billy Graham var aldri alene med kvinner

Per Sigve Særheim er styremedlem i Veritaskonferansen, som har hatt flere talere fra RZIM på besøk.

– Zacharias er et stort forbilde for meg, og dette er en trist nyhet. Samtidig er dette er en påminnelse om at alle organisasjoner trenger å ha gode rutiner for seksuell trakassering, sier han.

Særheim trekker fram at den kjente forkynneren Billy Graham skal ha hatt en ganske spesiell rutine.

– Han var aldri alene i samme rom med kvinner, og avslo blant annet en samtale med Hillary Clinton på grunn av det, sier Særheim.

Ble ikke overrasket da nyheten sprakk

Daniel Joachim Kleiven er et annet styremedlem i Vertitaskonferansen. Han er en ung norsk apologet, som tidligere i høst var i en Twitter-klinsj om tro med Ricky Gervais.

Kleiven ble ikke overrasket da nyheten om Zacharias sprakk – det hadde gått rykter om apologeten i noen år allerede, forteller han.

– Til alle tider har store forbilder for kristne tråkket feil. Dette burde ikke overraske oss, men heller minne oss på faren ved personkulten som kan oppstå for slike ledere, sier Kleiven.

Sosiale medier gir enda bedre vekstforhold for persondyrking, mener han.

– Dette er mennesker som betyr mye for mange, med stor følgerskare og som får mye makt. Det at man har en stor følgerskare bør innebære et enda større ansvar.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion